Augustin Lazăr: Aşteptăm „cu mult interes” motivarea secţiei de procurori a CSM în cazul revocării lui Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, luni, la Digi 24, referindu-se la solicitarea ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, că aşteaptă „cu mult interes" motivarea secţiei de procurori a CSM - care a dat aviz negativ solicitării de revocare - remarcând că unele considerente au putut fi remarcate chiar în cadrul dezbaterii.

„Aşteptăm cu mult interes motivarea secţiei de procurori pentru a vedea care au fost considerentele de fond, de formă pentru care au dat acest aviz. Unele dintre considerente au putut să fie remarcate chiar acolo, în cursul dezbaterii. Anumite aspecte au fost clarificate pe loc şi ele au pus în evidenţă şi punctul de vedere al Ministerului Public, care a fost întemeiat, în sensul că nu ar exista motive temeinice pentru cererea de revocare. Procurorii de la DNA au efectuat un calcul corect al achitărilor. Numărul de achitări din 2017... remarcăm scăderea lor cu 9% faţă de perioada anterioară", a declarat procurorul general la Digi24.

Întrebat în legătură cu interpretările conform cărora preşedintele este obligat să accepte propunerea de revocare care vine de la ministrul Justiţiei, Augustin Lazăr a afirmat: „Eu nu doresc să anticipez în niciun mod decizia prezidenţială. Eu cred că preşedintele se va uita şi la modul în care vor motiva colegii noştri de la CSM. Va conta foarte mult faptul că evaluarea unui magistrat de la Ministerul Public cu funcţie de conducere trebuie să se realizeze pe baza standardelor interne ale instituţiilor justiţiei. Sunt nişte criterii, foarte bine cunoscute, ele sunt avute în vedere de cei din interiorul Justiţiei, de instituţiile abilitate să facă evaluările".

El a explicat că orice evaluare din exterior are clar un caracter politic, mai ales că a auzit în spaţiul public sugestiile care i se dădeau ministrului Justiţiei, cum ar trebui să procedeze, într-un mod sau altul.

„Evident că politicienii pot să aibă o dezbatere publică fără niciun fel de problemă. Este o dezbatere liberă, lume liberă. Dar tocmai de aceea CSM, care este garantul independenţei magistraţilor - şi tocmai de aceea legile care datează din 2004, cele trei legi care reglementează sistemul justiţiei, prevăd modul în care se evaluează activitatea unui înalt magistrat al Ministerului Public. Garantul magistraturii nu poate fi în nicun mod afectat de cineva de la executiv, din exterior", a argumentat procurorul general.

El a mai menţionată că, văzând problemele care au apărut în mediul public în ultima perioadă, a constatat că este absolut necesară „o acţiune de scanare pe toată suprafaţa Ministerului Public, a tuturor vulnerabilităţilor care există în unităţile de parchet".

„Noi trebuie să acţionăm preventiv, probleme disciplinare, dosare lăsate în nelucrare de mulţi ani, deşi noi avem un ordin care impune verificarea periodică a tuturor dosarelor care întârzie, iar de cele mai multe ori sunt dosare complexe, în care trebuia să fie făcută expertiza, cooperare judiciară internaţională, dosare în care s-au ivit conflicte de competenţă între diverse structuri ale Ministerului Public, şi au circulat dosarele de la o structură la alta", a relatat Lazăr.

Procurorul general Augustin Lazăr mai este de părere că nimeni nu poate scăpa de răspunderea penală şi de executarea unei pedepse date de o instanţă din România, chiar dacă se află la mii de kilometri de ţară.

„Vedeţi că trăim într-o lume foarte globalizată, în care există o cooperare judiciară internaţională formidabilă, în care cererile de comisie rogatorie se trimit pe net, imediat, mandatele de executare a pedepselor sunt comunicate instant la autoritatea judiciară competentă. Există cooperare între toate organele judiciare din lume, nimeni nu poate dormi liniştit pe perna lui dacă are un mandat de executare, chiar dacă se află la mii de kilometri de România”, a spus Lazăr.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite