Aud zilnic: „nu mă duc la vot, pentru că tot PSD va conduce ţara“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din păcate, au dreptate cei care-şi explică absenţa de la vot cu acest argument. Degeaba PNL şi USR-PLUS au, în ultimul sondaj, împreună, 46%. Nici unii nici ceilalţi nu ar putea conduce singuri ţară. Ar putea ajunge la guvernare „împreună“, idee care le este străină celor două partide. Şi atunci, unii alegători explică absenţa la vot: de ce să votez dacă tot PSDragnea va conduce ţara după 26 mai?

Acesta-i blestemul alegerilor de la noi. Nu avem cu cine vota!

Majoritatea alegătorilor români anti PSD au devenit pragmatici. Nu se omoară după vreun partid anume, ar vrea să plece PSD-ALDE de la guvernare. Nu se întrevede această posibilitate, nu vin la vot. Îi poate acuza cineva? Greşeala fatală o fac partidele de opoziţie, PNL şi USR-PLUS, care nu dau niciun semn că şi-ar putea uni eforturile să preia guvernarea. Unii ar putea spune că vor face alianţă de guvernare după alegeri. Degeaba! La o prezenţă la vot de 39%, aşa cum se întrevede acum, PSD va rămâne, bine mersi, la guvernare, cum a făcut în 2016. Când a primit 18% din voturile întregului electorat, dar s-a bazat pe absenţa a 60% dintre alegători.

Extrem de ciudat cum şefii celor două partide nu înţeleg un lucru atât de simplu. Fără o ofertă credibilă să preia guvernarea, după 26 mai, vom merge cu PSDragnea la guvernare până în 2020.

Cum ar putea să plece Dragnea & Dăncilă de la guvernare?

Foarte simplu! Prin pierderea majorităţii parlamentare şi trecerea unei moţiuni de cenzură. La un scor dezastruos pentru PSD pe 26 mai, există două variante. Fie conducerea PSD va fi decapitată şi guvernul demisionează, pentru că nu mai are susţinerea politică necesară, fie, mai sigur, PSD-ALDE pierde majoritatea parlamentară, formată acum din doar 7-8 parlamentari, care vor fugi la Ponta, văzând că nu mai au şansa de a fi realeşi in 2020. În ambele cazuri, jocurile se mută la Iohannis, care va face tot posibilul să schimbe guvernul cu unul al opoziţiei. Repet, toate acestea ar fi posibile doar în cazul unei prezenţe masive la vot, situaţie în care PSD ar obţine un scor dezastruos, în jur de 20%.

Numai că, prezenţa masivă la vot este condiţionată de o ofertă credibilă a opoziţiei, care să arate alegătorilor că există speranţa să înlocuiască PSD-ALDE la guvernare. Ori această ofertă nu există cu două săptămâni înainte de alegeri.

Ce ar fi trebuit să facă partidele de opoziţie ca să convingă

O alianţă electorală, fie şi informală, în care să prezinte un program minimal de guvernare comun, un viitor premier agreat, şi modul în care vor scoate finanţele ţării din impasul spre care se îndreaptă. Eventual structura viitorului executiv, mai suplu, mai flexibil, cu mai puţine ministere şi agenţii. Cum au de gând să redreseze ţara, financiar şi economic. Nu fac acest lucru, ce să votăm? O himeră?

Poate nici acum nu este târziu să prezinte alegătorilor o asemenea opţiune. Există riscul ca 60% dintre alegători să stea iarăşi acasă. Încep să-i înţeleg. Ştiu că nici PNL singur, nici USR-PLUS singuri, nu ar putea conduce ţara. Cum aceste partide nu dau niciun semn că şi-ar putea uni forţele, ba dimpotrivă, se atacă între ei şi pe preşedintele Iohannis, la ce bun efortul de a merge la vot? Pentru satisfacerea orgoliilor personale a şefilor din PNL şi USR-PLUS? Nu mai pot alegătorii de grija orgoliilor lor!

Este bine ca PSD-ALDE să rămână la guvernare până în 2020?

În principiu, aşa ar trebui. Să rămână să demonstreze electoratului că sunt capabili să le ofere ce au promis. Trecând acum în opoziţie (mă tem că îi bate gândul şi la acest scenariu), vor spune în 2020 că nu ei sunt vinovaţi că n-a fost dus la capăt programul de guvernare al PSD-ALDE, ci înlocuitorii lor la guvernare.

Dar riscurile să rămână PSD-ALDE la guvernare sunt şi mai mari. Vom rămâne după alegerile din 2020 cu o ţară cu ogoare pârjolite şi fântâni secate. Cu relaţiile externe profund deteriorate. Cu sancţiuni din parte UE, posibil cu pierderea fondurilor nerambursabile din următorul exerciţiu financiar. Cu o justiţie distrusă, subordonată politic lui Dragnea şi acoliţilor săi. Aşa rezultă din tendinţele care se văd acum din politicile economice şi financiare, din încercările de subordonare a justiţiei, promovate de actuala coaliţie de guvernare. Şi ne va trebui 10 ani pentru refacerea ţării. Exemplul Greciei e aproape de noi. Între cele două variante, care reprezintă costuri mai mici? În opinia mea, costuri mai mici sunt dacă după 26 mai vor fi create condiţiile pentru a fi înlocuită actuala guvernare.

În concluzie

Aşa cum stau acum lucrurile, coaliţia PSD-ALDE poate să doarmă liniştită. Fără o ofertă credibilă din partea opoziţiei, înaintea alegerilor, nu după, prezenţa la vot nu va fi mai mare de 39%, posibil chiar mai mică. Cum electoratul PSD este mult mai disciplinat, PSD-ALDE va înregistra un scor formal de peste 40%, deşi, din total alegători, nu vor depăşi 20%. Şi vor rămâne la guvernare până în 2020 sau şi mai departe, dacă opoziţia nu pricepe că trebuie să ofere alegătorilor o alternativă de guvernare credibilă, înainte de vot, nu după vot, după exemplul Convenţia Democratice, Alianţa DA, alianţa ARD, şi altele.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite