Atentate teroriste la Paris. Reacţiile politicienilor români. Regele Mihai: „Crima abătută asupra Franţei este un act împotriva întregii omeniri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţiile politicienilor români după atentatele de la Paris nu au întârziat să apară. Preşedintele Klaus Iohannis, fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul premier Victor Ponta sunt primii politicieni români care au reacţionat, pe Facebook, în urma atentatelor teroriste de la Paris, soldate cu cel puţin 120 de morţi. De altfel, şi Regele Mihai i-a transmis o scrisoare preşedintelui Franţei, precizând că toată Europa este în doliu.

UPDATE 12.30 Regele Mihai i-a transmis o scrisoare preşedintelui Franţei, sâmbătă, în care precizează că toată Europa este în doliu, „iar crima abătută asupra Franţei este un act împotriva întregii omeniri”.

„Sunt profund îndurerat de tragedia pe care o trăieşte naţiunea franceză. Un mare număr de oameni inocenţi au plătit cu viaţa faptul că trăiau într-o ţară liberă. Întregul continent are sufletele în doliu, iar crima abătută asupra Franţei este un act împotriva întregii omeniri. Familia mea şi cu mine ne rugăm pentru toţi cei care au dispărut, ca şi pentru neconsolatele lor familii”, se arată în mesajul transmis de Regele Mihai.

Atentate teroriste la Paris. Oprea: „România este o ţară sigură”

UPDATE 11.45 Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a transmis, sâmbătă, un mesaj de condoleanţe în urma atentatelor de la Paris, afirmând că România este o ţară sigură din acest punct de vedere, însă trebuie să se implice în eforturile Uniunii Europene şi NATO de a „distruge” cauzele terorismul global.

„România este o ţară sigură, dar acest statut trebuie apărat cu şi mai multă determinare de acum înainte. Faptul că deja s-au luat măsuri suplimentare pentru securizarea graniţelor ţării arată că instituţiile îşi fac datoria. Însă nu trebuie uitat niciodată că misiunea noastră, ca membri ai Uniunii Europene şi membri NATO, este nu doar să ne protejăm în faţa terorismului global, ci să participăm direct la identificarea şi la distrugerea cauzelor care îl determină”, se arată în mesajul transmis sâmbătă de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

Liderul UNPR transmite condoleanţe poporului francez şi condamnată "atacul barbar şi sângeros" la adresa lumii civilizate. 

„Lupta pentru protejarea vieţii şi a valorilor occidentale trebuie să continue cu mai multă intensitate, iar preocuparea pentru prevenirea actelor teroriste să fie permanentă la nivelul statelor şi instituţiilor europen", mai spune Oprea, într-un comunicat al UNPR.

UPDATE 10.45 Preşedintele PSD Liviu Dragnea a condamnat, sâmbătă, atacurile teroriste din capitala Franţei, exprimându-şi solidaritatea cu poporul francez.

„Am aflat cu profundă tristeţe despre atentatele teroriste de noapte trecută, din capitala Franţei, în urma cărora zeci de cetăţeni francezi au fost ucişi şi alte sute au fost răniţi. Este tragic că oameni nevinovaţi, lipsiţi de apărare, au fost ucişi într-un mod laş, într-o acţiune lipsită de sens”, a scris Dragnea pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, acesta Liderul PSD îşi exprimă compasiunea şi solidaritatea faţă de poporul francez în urma atentatelor. 

„Cred cu tărie că orice acte de terorism trebuie condamnate ferm, iar în aceste momente gândurile noastre merg către familiile victimelor. Poporul francez a fost greu încercat în această perioadă, dar democraţia şi idealurie comune trebuie să-şi continue cale, indiferent de obstacole", a mai scris Liviu Dragnea.

Atentate teroriste la Paris. Predoiu: „E momentul să regândim securitatea continentului şi a cetăţenilor europeni” 

UPDATE, 10.05 Marian Oprişan a reacţionat pe Facebook, în această dimineaţă, după tragedia de la Paris, printr-o cerere adresată preşedintelui Klaus Iohannis şi Parlamentului României.

“Domnule Preşedinte, domnilor colegi parlamentari vă rog să aveţi în vedere această tragedie din Paris. Nu acceptaţi imigranţi! Vieţile românilor nostri sunt mai importante decât orice fel de sancţiune! Trebuie să acţionăm uniţi împotriva terorismului şi să nu acceptăm nici o cota de refugiaţi deoarece, din păcate, în rândul acestora se infiltrează şi membri ai grupărilor teroriste islamice. Toate gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către victimele acestor atentate odioase. Condoleanţe Franţei!”, scrie Oprişan pe Facebook.

UPDATE 9.45 Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, sâmbătă, că atentatele de la Paris sunt o o probă sângeroasă a falimentului politicii de securitate în Europa”, precizând că este „momentul să regândim securitatea continentului şi a cetăţenilor europeni”

„Ceea ce s-a întâmplat e o probă sângeroasă a falimentului politicii de securitate în Europa. E momentul să regândim securitatea continentului şi a cetăţenilor europeni. E momentul să înţelegem că efectele sunt în Europa, dar cauzele sunt în Orientul Mijlociu. Avem deficit de securitate internă în Europa, avem deficit de politică externă europeană în Orientul Mijlociu, avem deficit de prezenţă militară europeană în teritoriile de bază ale terorismului”, a precizat predoiu, fost ministru al Justiţiei, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că trebuie mărite bugetele diplomaţiei, cele militare şi pentru intelligence şi să fie constituite „armata europeană şi poliţia europeană a frontierelor”.

„Să mărim bugetele diplomaţiei. Să mărim bugetele militare. Să mărim bugetele pentru intelligence. Să facem armata europeană şi poliţia europeană a frontierelor. Să regândim filosofia şi politicile pentru a transforma ciocnirea civilizaţiilor în coexistenţa lor paşnică. Cu inteligenţă, dar şi cu forţă. Măsurile de «sigilare» a frontierelor trebuie doar să acompanieze politici diplomatice şi militare de destructurare a bazelor terorismului”, a mai spus Predoiu.

El şi-a declarat solidaritatea cu „poporul francez, cu cu Franţa, patria drepturilor omului, în faţa valului de barbarie care a curmat vieţi nevinovate şi a lovit din nou în plin” felul de viaţă european.

 

Atentate teroriste la Paris. Cioloş: „Sunt profund şocat de atentatele teribile de la Paris” 

UPDATE 8.00 Premierul desemnat Dacian Cioloş se declară "profund şocat" de atentatele teroriste de vineri noaptea din Paris.

"Sunt profund şocat de atentatele teribile de la Paris. Din păcate, este încă o dovadă că trebuie să facem mai mult pentru a combate terorismul, ura şi ideologiile radicale. Condoleanţe familiilor lovite şi putere răniţilor care se luptă să supravieţuiască", a scris, sâmbătă, Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Atentate teroriste la Paris. Iohannis: „Aceste atacuri barbare trebuie să fie un semnal pentru întreaga comunitate internaţională”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, pe Facebook, condoleanţe Franţei şi a condamnat atentatele teroriste de la Paris.

„Am primit cu durere şi consternare ştirea privind atacurile teroriste sângeroase care au avut loc la Paris şi au îndoliat întreaga lume. Îmi exprim, în numele meu şi al poporului român, solidaritatea cu autorităţile de la Paris şi cu naţiunea franceză. Aceste atacuri barbare, care au secerat vieţile a zeci de oameni nevinovaţi, trebuie să fie un semnal pentru întreaga comunitate internaţională: să arătăm şi mai multă determinare în combaterea terorismului şi în apărarea valorilor umanităţii. Dumnezeu să-i odihnească pe cei dispăruţi şi să-i aibă în grijă pe cei răniţi!”, a scris, şeful statului, pe contul său de Facebook.

Cu câteva minute înainte, fostul preşedinte Traian Băsescu scria un text în care lega atentatele de criza imigranţilor din Europa.

„În Europa avem o singură soluţie: uniţi fără rezerve împotriva islamismului terorist. Repatrierea imediată a celor care au invadat Europa în acest an, consolidarea şi închiderea frontierelor UE pentru migranţii musulmani printre care se strecoară grupări teroriste este o necesitate imediată. Să scoatem în stradă forţe antiteroriste după ce zeci de cetăţeni europeni sunt ucişi cu cinism în inima UE nu este o dovadă că ne putem apăra cetăţenii împotriva flagelului terorist. OAMENI BUNI, înţelegeţi că războiul terorist s-a mutat pe teritoriul Uniunii Europene.”, a scris Băsescu pe contul său de Facebook.

Atentate teroriste în Paris. Ponta: 2015 a început şi se termină la fel - violenţă, haos, morţi

În schimb, fostul premier Victor Ponta a fost mai rezervat şi s-a limitat la un mesaj de condoleanţe pentru poporul francez.

„Regret profund si sunt socat de tragedia ( cu repetitie din pacate) de la Paris! Anul 2015 a inceput si se termina in acelasi fel - violenta, morti, haos, debusolare!”, a scris Ponta pe contul său de Facebook.

Cel puţin 120 de persoane au murit în urma atentatelor teroriste care au avut loc vineri seara în Paris. De asemenea, aproape 200 de persoane sunt rănite. Atacurile au avut loc în sala de spectacole Bataclan din capitala Franţei, dar şi la un restaurant şi o cafea.

Pe aceeaşi temă:

Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“

Atentate teroriste la Paris. Principalele atacuri comise în Franţa în ultimii ani

Atentate la Paris. Masacrul terorist din capitala Franţei, văzut prin ochii unei gălăţence: „Am trecut milimetric pe lângă zona atentatului. Toată lumea e în alertă“

Jurnalist român, rănit în urma atentatelor de la Paris

Atentate teroriste la Paris. Reacţiile politicienilor români. Băsescu: În Europa avem o singură soluţie. Uniţi fără rezerve împotriva islamismului terorist!

Atentate la Paris. Graniţele Franţei au fost închise

VIDEO Atentate în Paris: spectatorii de la Franţa - Germania, ţinuţi pe gazon! Explozia s-a auzit în minutul 20 al jocului

Atentate în Paris. Vaticanul reacţionează dur: „E nevoie de un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră“

VIDEO Un jurnalist „Le Monde“ a filmat scene terifiante la Bataclan şi a fost rănit

Atentate teroriste la Paris. Valuri de groază şi emoţie în lume. Steinmeier: „Suntem alături de Franţa!“

Atentate la Paris. Student român din capitala Franţei: „ E multă frică! Autorităţile ne spun să nu ieşim din casă decât pentru strictul necesar“

Atentate la Paris. Chirurg din România, aflat în mijlocul francezilor: „Pare incredibil că se poate întâmpla aşa ceva. Nu am putut să dorm toată noaptea“

Atentate la Paris. Preot al Catedralei Ortodoxe Române din Paris: „Suntem şi noi o ţintă a acestor neoameni. Trebuie să fim atenţi în stânga şi în dreapta“

Atentate la Paris. Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atacurile

Atentate la Paris.  Mai multe state europene sporesc măsurile de securitate

Atentate la Paris. Scriitorul Mircea Cărtărescu: „Imbecili ce sunteţi, nu puteţi fi oameni, trebuie să fiţi credinţe, la fel de fanatice ca ale teroriştilor“

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite