Atacul disperat al lui Tokes. Stelian Tănase: „Un dinozaur care vorbeşte din grotă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes FOTO Arhiva Adevărul
Laszlo Tokes FOTO Arhiva Adevărul

Solicitarea adresată de Laszlo Tokes premierului ungar Viktor Orban, de a institui un „protectorat“ asupra Transilvaniei, este o „obrăznicie“, susţin analiştii consultaţi de „Adevărul.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a profitat, sâmbătă, de prezenţa premierului ungar Viktor Orban la lucrările Universităţii de vară „Balvanyios“, de la Băile Tuşnad, pentru a-i cere, ca împreună cu guvernul pe care îl conduce, să găsească soluţii pentru a asigura „protectoratul“ Transilvaniei. „Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“, a fost solicitarea expresă a europarlamentarului către Viktor Orban. 

„UN DINOZAUR CARE VORBEŞTE DIN GROTĂ“

Istoricul Stelian Tănase a declarat pentru „Adevărul“ că Laszlo Tokes bate câmpii, caracterizându-l totodată un „un dinozaur“ izolat politic cu un discurs de un extremism periculos. „Numai când aud cuvântul protectorat mi se face pielea găină. Are o voce singulară şi bate câmpii. Laszlo Tokes este un dinozaur izolat din punct de vedere politic, care vorbeşte din grotă şi care nu înţelege ce se întâmplă în Europa. Greşim că-i dăm importanţă. Ce doreşte el? România să fie ca Iugoslavia în anii ‘90?“, a argumentat Stelian Tănase. Istoricul a mai atras atenţia şi asupra faptului că europarlamentarul are un monolog pe care nici UDMR şi nici comunitatea maghiară nu-l înţeleg. „Este de un extremism periculos. Ce a spus el acum nu are nicio perspectivă în termeni practici“, a conchis istoricul. 

„MILITEAZĂ PENTRU RUPEREA ARDEALULUI“

Istoricul Manuel Stănescu împărtăşeşte punctul de vedere al lui Stelian Tănase în ceea ce priveşte gravitatea declaraţiei. În plus, Stănescu opinează că, prin această declaraţie, Laszlo Tokes militează deschis pentru ruperea Ardealului de România. 

„Declaraţia în sine nu ascunde doar dorinţa de autonomie, ci o autonomie legată de o anumită legare a Transilvaniei de Ungaria. Acesta este genul de protectorat pe care şi-l doreşte domnul Tokes? Declaraţia mi se pare extrem de gravă“, este de părere Stănescu. 

„CONTINUĂ DISPUTELE DINTRE TOKES ŞI UDMR“

Europarlamentarul Cristian Preda, care face parte din aceeaşi familie politică cu Laszlo Tokes, adică Partidul Popular European (PPE), vede în solicitarea colegului său din Parlamentul European un nou atac la adresa foştilor săi colegi din UDMR. 

„Este o declaraţie fără cap şi coadă. Nu are semnificaţie politică. Nu se înţelege ce doreşte domnul Tokes pentru că nu există o asemenea formulă în limbajul politic: protectoratul unei regiuni asigurat de un guvern străin este un nonsens. Ce e de remarcat este faptul că această afirmaţie face parte din arsenalul de declaraţii din războiul dintre Laszlo Tokes şi UDMR. Asta e de fapt semnificativ: continuă, de fapt, disputele dintre Tokes şi UDMR“, a comentat Cristian Preda pentru „Adevărul“. 

Tot sâmbătă, Laszlo Tokes a mai lansat un atac extrem de dur la adresa 

UDMR. „UDMR, din păcate, reprezintă o mafie politică. A furat sume importante de bani. Cu aceşti oameni nu putem colabora, trebuie să căutăm oameni care nu 

şi-au erodat credibilitatea“, a spus Laszlo Tokes.

„DIN PUNCT DE VEDERE POLITIC: O TÂMPENIE“

Analistul politic Sever Voinescu este de părere că, din punct de vedere istoric, solicitarea lui Laszlo Tokes este „o obrăznicie“, iar din punct de vedere politic „o tâmpenie“. 

În plus, Voinescu nu crede că o astfel de afirmaţie, făcută de un politican recunoscut pentru declaraţiile sale dure, va produce vreun efect. „Astea sunt câteva dintre exerciţiile pe care acea parte a minorităţii maghiare care îşi imaginează că trăieşte în secolul al XIX-lea le face de cel puţin două ori pe an: la şcoala de vară şi prin septembrie, când serbează ziua maghiarilor de pretutindeni“, a conchis Voinescu. ;

„PROTECTORATUL“ ÎN ISTORIE

Istoricul Manuel Stănescu aminteşte că în istorie au mai existat „protectorate“, însă a subliniat că este extrem de riscant să mulăm situaţia de acum pe ceea ce s-a petrecut în trecut. „Germania nazistă instituise în Polonia ocupată un protectorat. De asemenea, tot Germania nazistă a instituit un protectorat în Moravia. Mă gândesc dacă domnul Tokes se gândea la genul acesta de protectorat. În UE nu există asemenea exemple“, a conchis Stănescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite