Aşteptările mele de la Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce-a fost mai greu a trecut, dar ce urmează? Sunt uimit (dar nu surprins) de faptul că Iohannis a reuşit să învingă toate stereotipurile şi să câştige alegerile printr-un comportament pe care personal l-am apreciat de la început. Nu mai spun de faptul că mesajul „România unită” a avut efect invers. Însă, până la un articol despre cum s-a desfăşurat campania vă spun ce aşteptări am eu de la noul preşedinte al României, Klaus Iohannis:

Art. 80 – Rolul Preşedintelui

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

În al doilea rând, să nu uite ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni. Este limpede pentru multă lume faptul că dincolo de voturile de încredere de la propriul electorat, frenezia anti-Ponta  a făcut ca prezenţa la vot să fie mare şi a făcut ca generaţia Facebook să-şi spună cuvântul. Cine a ignorat mediul online în această campanie, este clar că a avut de pierdut foarte mult, sau mai bine spus, ar mai fi putut câştiga nişte procente sau poate alegerile.

Dacă actualul preşedinte va uita ce s-a întâmplat în aceste zile, va fi cea mai mare  dezamăgire a noastră, a românilor, şi nu că n-am şti cum este, însă de data asta nivelul de speranţă a fost foarte ridicat.

Dacă ar fi să compar cu o partidă de poker, aş spune că românii au pariat «all in» pe speranţă la aceste alegeri.

Ultima, dar nu cea din urmă, aşteptarea cea mai dificilă, îndeplinirea promisiunilor făcute. Printre lucrurile promise de Klaus Iohannis amintesc următoarele:

Cod unic pentru integritate. Iohannis va promova numirea acelor magistraţi care au trecut printr-un proces de selecţie deschis şi bazat pe rezultate profesionale certe şi va încuraja CSM să organizeze un asemenea proces pentru orice selecţie. Candidatul ACL se opune unei legi a amnistiei care să includă infracţiunile de corupţie şi cele conexe şi promite că nu va graţia persoane acuzate de astfel de infracţiuni.

„În planul politicii externe, liderul PNL vorbeşte despre «aprofundarea» parteneriatului strategic cu Statele Unite. Iohannis vrea aderarea rapidă la spaţiul Schengen în două etape (aeroporturi şi frontiere terestre şi maritime) ca urmare a creşterii credibilităţii în faţa partenerilor europeni.

TVA de 19% ... mergând pe ideea unor platforme comune convenite cu partidele politice. Iohannis vrea să discute cu toate forţele politice pe tema viitorului Educaţiei sau a sistemului sanitar, dar şi a infrastructurii, pentru a evita schimbarea priorităţilor de la o guvernare la alta.

Printre ţintele lui Iohannis se numără stabilirea unor limite financiare în ceea ce priveşte campaniile electorale, dar şi o reglementare convenită de comun acord pentru rezolvarea problemei turismului electoral.

Ştiu că nu sunt lucruri uşoare, ştiu că nu are cum să le facă doar preşedintele, însă cred în capacitatea sa de a fi omul care poate lucra cu toate partidele şi cu cei implicaţi în mod direct în deciziile importante pentru ţară. Îi voi urmări îndeaproape activitatea şi dacă nu va arăta nimic din ce a promis, sunt sigur că noi ne vom aminti ce s-a întâmplat astăzi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite