Ascensiunea unui şofer ajuns senator cu 1.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iovescu este convins că Dumnezeu l-a ajutat să prindă un fotoliu de senator în Parlament. FOTO: Redeşteptarea
Ion Iovescu este convins că Dumnezeu l-a ajutat să prindă un fotoliu de senator în Parlament. FOTO: Redeşteptarea

Ioan Iovescu a fost mecanic şi şofer, dar şi-a încercat norocul în politică în ultimii 20 de ani. Suplimentarea şi redistribuirea l-au făcut senator de Timiş din partea PP-DD. El susţine că a investit 1.000 de lei în campania electorală

Candidat în Colegiul 4 pentru Senat în Timiş, Ioan Iovescu, s-a confruntat cu unul dintre veteranii scenei politice româneşti, Iie Sârbu (USL), care a şi închis colegiul. Ioan Iovescu a avut 16,22 la sută, adică 8.567 dintre voturile valabil exprimate, şi a fost al treilea în colegiu, după Marcel Paşca (ARD), care a avut cu 415 voturi mai mult.

În urma redistribuirii şi suplimentării, Iovescu a ajuns senator de Timiş, după o campanie care l-a costat aproximativ 1.000 de lei. „A fost puterea lui Dumnezeu, la campania pe care am făcut-o eu. Bani puţini, multă muncă şi puterea oamenilor care au crezut în mine au făcut să ajung senator. În campanie am cheltuit aproximativ 1.000 de lei, cei mai mulţi pe benzină şi mai puţin pe nişte fluturaşi. Nu am dat niciun cadou, nimic. Mă mai întreba câte unul dacă nu-i dau un pix, ceva, iar eu ziceam că mă duc să-i cumpăr pix, dacă chiar îi trebuie”, a povestit senatorul care locuieşte în Lugoj.

„Eu îmi doream foarte mult chiar să câştig colegiul, dar asta e. Când am văzut câte voturi am strâns, bănuiam că pot ajunge în Senat după redistribuire”, a spus proaspătul demnitar.
Ioan Iovescu este un om credincios şi este sigur că lumea în care trăim ar fi mai bună dacă ar fi mai mulţi oameni credincioşi, indiferent de religie., „Dacă nu ridicăm ţara spre credinţă, ţara se va duce de râpă şi este păcat, pentru că încă putem face ceva. Noi vom fi constructivi în Parlament, nu vom fi Gică Contra. Am văzut că s-au stârnit multe discuţii despre suplimentarea numărului de parlamentari. Eu sunt de acord cu un Parlament mai mare, dar cu cheltuieli mai mici”, a declarat Ioan Iovescu.

Drumurile bătute prin judeţul Timiş l-au ajutat pe senator să-şi facă şi primele planuri pentru noul său post. „M-am gândit şi la iniţiative legislative. Voi sprijini orice lege contribuie la dezvoltarea infrastructurii în ţară, pentru că în colegiul unde am candidat sunt localităţi care nu au drum de acces de asfalt, am vrut să merg acolo cu maşina şi n-am avut cum să ajung”, a explicat parlamentarul.

„DD e patriot, dar ar trebui să renunţe la OTV“

Intrat la începutul acestui an în Partidul Poporului – Dan Diaconescu, timişeanul are un mare respect pentru liderul partidului. „Dan Diaconescu este un om deosebit, am vorbit cu dumnealui de multe ori. Din punctul meu de vedere, este un al doilea Ceauşescu, un mare patriot. Dar a stat prea mult la OTV, un post care atrage un anumit fel de public. Cred că ar trebui să renunţe la acea televiziune, i-am spus şi lui asta”, a mărturisit Ioan Iovescu.

Sincer şi deschis, noul senator nu pare a se potrivi în lumea politică, cu atât mai puţin în cea românească. „Eu le mulţumesc tuturor celor care m-au votat, iar pe cei care nu m-au votat îi invit să mă cunoască. În Parlament nu vreau să duc nicio luptă politică, cu nimeni, vreau doar să fiu constructiv”, a mai spus Iovescu.

Un familist care se declară patriot convins

Ioan Iovescu are 51 de ani şi s-a născut la Făget, în judeţul Timiş, familia fiind de loc din satul Cutina, comuna Bethausen. „În localitatea natală am avut mai multe voturi decât orice alt candidat, acolo şi la Recaş. Poate au mai fost şi alte localităţi, dar n-am apucat să studiez toate procesele verbale”, a spus senatorul-surpriză, care a mărturisit că a cheltuit mai mult pe campanie la alegerile locale din primăvară.

„Am fost un independent convins, am candidat de trei ori la Consiliul Local în Lugoj, iar în 1996 am candidat pentru Camera Deputaţilor. Cred foarte mult în candidaţii independenţi, pentru că sunt sigur că o fac din convingere, din dragoste de ţară. Ca independent, aveam o doctrină de centru-stânga, pentru că acolo este poporul. Am ajuns la PP-DD anul acesta, înainte de locale, la sfatul unui prieten inginer. Era un partid nou, care căuta oameni, am mers la ei şi m-au acceptat”, a spus Ioan, care nu a fost ales niciodată în Consiliul Local sau Judeţean.

Noul parlamentar este căsătorit şi are trei copii, o familie cu care se poate mândri. Băiatul este medic rezident stomatoloc, fiica cea mare a absolvit ca şefă de promoţie Facultatea de matematică-informatică, iar mezina familiei este în clasa a opta.
Chiar dacă a muncit şi s-a zbătut pentru studiile superioare ale copiilor săi, Ioan Iovescu nu a urmat niciodată o facultate, acesta fiind singuru său regret. „Problema mea e una singură: nu am facultate. Am muncit ca mecanic, apoi ca şofer. În 1986, am luat locul întîi pe ţară la concursul «Stăpân pe volan», se făceau pe atunci multe concursuri pe meserii. Nu fac nimic cu jumătate de măsură”, a mai spus senatorul Iovescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite