Armata pierde incredere si recruti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata romana, care, de la inceputul anilor '90 a fost una din institutiile in care cetatenii aveau cea mai mare incredere, a inregistrat, in ultimul an, o scadere brusca si surprinzatoare a

Armata romana, care, de la inceputul anilor '90 a fost una din institutiile in care cetatenii aveau cea mai mare incredere, a inregistrat, in ultimul an, o scadere brusca si surprinzatoare a popularitatii. In octombrie 2002, 77% din populatie avea incredere in militari, ca dupa aceea, in octombrie 2003, popularitatea sa scada - conform barometrelor comandate de Fundatia pentru o Societate Deschisa - la doar 63%. Aceasta prabusire apare dupa ce, ani la randul, cota de incredere oscila in jurul lui 75%. In schimb, increderea cetatenilor romani in Biserica a ramas aproape neschimbata, fiind constant situata peste 85%. O prabusire a popularitatii la fel de dramatica a inregistrat doar politia. In octombrie 2002, putin peste 50% din populatie avea incredere in cadrele Ministerului de Interne, pentru ca, exact un an mai tarziu, popularitatea sa ajunga la numai 35%.
Sociologul Sebastian Lazaroiu, directorul CURS: "A trecut in planul doi"
"Armata a inceput sa-si piarda din cota de incredere pentru ca a trecut in planul doi, a intrat intr-un con de umbra, iar in ultimii ani au aparut si o serie de scandaluri care i-au afectat imaginea. Cota mare de incredere in Armata se baza pe traditionalismul legat de aceasta institutie. Acum Armata nu mai este perceputa ca armata intregului popor, ci mai mult ca un corp profesionist. Romania a intrat sub umbrela NATO, o alianta militara in care armata va avea de indeplinit misiunile ei specifice, dar nu va mai fi in prim-plan. Populatia si-a dorit profesionalizarea armatei si renuntarea la serviciul militar obligatoriu, armata intrand intr-un con de umbra", explica sociologul.
Razvan Ionescu, presedintele Comisiei pentru Aparare din Camera Deputatilor:
"Lumea se intreaba, probabil, ce cautam in Irak si Afganistan"
Presedintele Comisiei pentru Aparare din Camera Deputatilor, Razvan Ionescu, identifica trei factori care au dus la erodarea increderii populatiei in institutia militara. "In primul rand, cred ca increderea in Armata a fost una inertiala, care-si avea sursa in decembrie 1989 si care, in 14 ani, era normal sa se erodeze. Apoi, institutia cunoaste transformari profunde, pregatim o armata moderna, cu o misiune in plus: participarea la actiuni de securitate in zone departate ale planetei, iar lumea se intreaba, probabil, ce cautam si de ce riscam vietile soldatilor in Irak sau Afganistan. In fine, desfiintarea serviciului militar obligatoriu este posibil sa-i nemultumeasca pe cei de varstele a doua si a treia, care au ramas credinciosi zicalei conform careia armata te face barbat", incearca deputatul pesedist sa explice scaderea Armatei in ochii opiniei publice.
Sergiu Nicolaescu, presedintele Comisiei pentru Aparare din Senat:
"E o revenire la normal"
"Eu nu as spune ca popularitatea Armatei a scazut. De fapt, e o revenire la normal, fiindca era prea mult pentru o tara normala. Pe mine chiar ma bucura acest fapt. Locul este important: este pe locul doi, dupa Biserica. Fiind aici, procentele nu prea ma intereseaza. Nu cred ca renuntarea la serviciul militar obligatoriu a afectat popularitatea acestei institutii."

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite