Aritmetica schismei din PSD. Surse: câte filiale sunt dispuse să organizeze mitinguri şi ce baroni locali se opun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea si Mihai Tudose FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea si Mihai Tudose FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Doar 10 mari organizaţii PSD vor face cu certitudine mitinguri de protest faţă de „statul paralel“, cu precădere cele conduse de apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. În rest, lideri PSD din teritoriu se feresc să scoată lumea în stradă

Protestele pregătite de PSD faţă de „statul paralel“ au dezvăluit şi un PSD paralel: cel al liderilor din teritoriu care nu susţin decizia centrului. Surse social-democrate au declarat pentru „Adevărul“ că mai mulţi şefi de organizaţii i-au transmis lui Liviu Dragnea şi secretarului general al PSD, Marian Neacşu, că nu sunt de acord cu mitingurile de protest.

„Mesajul a fost clar:  nu poţi să scoţi lumea în stradă folosind argumentul statului paralel. Credeţi că oamenii din orăşelele ţării ştiu ce e ăla stat paralel? Oamenii sunt obişnuiţi să iasă în stradă ca să susţină un candidat, o persoană, să vadă pe cineva pe un afiş. Acum, liderii de organizaţii ce-ar trebui să le spună oamenilor să strige în stradă? Care să fie sloganul“, au declarat sursele citate. Mai mulţi lideri PSD din teritoriu au cerut conducerii partidului să spună public că organizaţiile care vor să organizeze mitinguri sunt libere să o facă, dar să nu fie cineva obligat, au mai declarat sursele citate pentru „Adevărul“. „Eu nu ies în stradă sâmbătă. Cine are de făcut miting, să facă miting. Eu nu o să fiu în stradă sâmbătă pentru că am alte treburi mai importante. Şi pe Ceauşescu l-au sfătuit unii să facă miting”, a declarat deputatul PSD de Vaslui Adrian Solomon.

Mândria oltenească e baza
Printre organizaţiile care nu vor mitinguri se numără Vrancea, condusă de Marian Oprişan, cel care, potrivit unor surse politice, a refuzat să vină la şedinţa convocată de Liviu Dragnea la sediul central al partidului. Nici Dragoş Benea, de la Bacău, nu vrea să scoată lumea în stradă, în timp ce Cătălin Nechifor, liderul organizaţiei Suceava, a promis că va face miting numai dacă toate filialele din ţară îşi asumă că vor organiza proteste, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră.

De asemenea, Liviu Dragnea nu va putea conta nici pe organizaţia Dâmboviţa, controlată de Adrian Ţuţuianu, cu care se află la cuţite după ce l-a lăsat fără funcţia de ministru al Apărării. Şi Braşovul este potrivnic, în condiţiile animozităţii dintre Dragnea şi Constantin Niţă, fost ministru al Energiei în guvernarea Ponta. Cât despre filialele din Ardeal, liderii PSD oricum nu aveau aşteptări, întrucât Vestul ţării e dominat de electorat liberal. Sursele citate susţin că liderii PSD au estimat că vor avea de partea lor 20 de filiale. „Abia dacă vor fi 10“, susţin, pe de altă parte, alţi lideri PSD. Cel mai mare miting se va desfăşura la Craiova, acolo unde Claudiu Manda, liderul organizaţiei şi şeful Comisiei SRI, a promis că va scoate în stradă 20.000 de oameni. „Acolo e vorba şi de orgoliul lui Manda“, a comentat, amuzat, unul dintre vicepreşedinţii partidului.

Un alt miting important va avea loc în Bucureşti, coordonat de primarul general Gabriela Firea, deşi cei şase primari de sectoare cam strâmbă din  nas. „E foarte posibil ca oamenii să se încaiere cu protestatarii din Piaţa Victoriei, or, primarii de sectoare nu vor scandal“, au comentat sursele citate. De asemenea, mitinguri vor mai avea loc în Gorj  şi Olt, judeţe dirijate de Florin Cârciumaru şi Paul Stănescu, ambii oameni de încredere ai liderului PSD. Constanţa şi Iaşi sunt alte oraşe de pe harta protestelor PSD. 

Tăriceanu ia distanţă de Dragnea

„Nu ştiu cine organizează proteste, eu nu sunt încă informat, dar lumea e liberă să protesteze. E în ultima vreme o anumită tendinţă de a muta disputele politice, lupta politică, din Parlament, care este forumul democratic, în stradă”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, întrebat  dacă partidul său va participa la mitingurile PSD. „Nu ştiu, eu cred că nu e nevoie în acest moment de mitinguri de susţinere”, a completat liderul ALDE.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite