Aritmetica dărâmării guvernului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calculul e simplu: PSD are 205 din cele 465 de mandate parlamentare. După ce ALDE a părăsit guvernul, Viorica Dăncilă ar fi trebuit să plece din Palatul Victoria. Ea încearcă să obţină alte 28 de voturi ca să rămână în fruntea cabinetului.

Le-a căutat deja în rândul minorităţilor. UDMR a anunţat că nu-i va da sprijinul. Grupul celorlalte minorităţi ar fi, după spusele liderului său, Varujan Pambuccian, împărţit jumătate-jumătate. Cum sunt cu toţii 17, asta ar însemna că Dâncilă poate miza pe 8-9 voturi. 

Şefa PSD a căutat sprijin şi la ALDE, sperând că va găsi parlamentari care să accepte, precum Ramona Mănescu, excluderea din partid şi păstrarea unui fotoliu confortabil alături de putere. Dăncilă l-a vizat pe Meleşcanu pentru preluarea preşedinţiei Senatului, iar gestul a creat scandal în rândurile ALDE, fostul aliat de încredere. ALDE are în total 33 de aleşi: dacă 19-20 dintre ei sprijină PSD, Dăncilă păstrează guvernul. Ar mai putea-o ajuta, dacă defectează minoritarii, şi alţi cinci parlamentari, azi neafiliaţi.

Mai e o nuanţă. La Senat, PSD controlează situaţia: având 69 din cele 136 de mandate, pesediştii pot instala pe cine vor ei în fruntea camerei superioare. Sprijinirea lui Meleşcanu – speră Dăncilă – e un mjiloc de a racola alţi membri ALDE, nu o condiţie pentru a asigura majoritate în Senat. Nu e exclus, altfel spus, ca pesediştii să-l instaleze pe fostul ministru de externe ca succesor al lui Tăriceanu şi să piardă, apoi, votul pentru Dăncilă în camerele reunite.

Restul articolului poate fi citit accesând ziare.com

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite