Aripa Blaga zgâlţâie scaunul lui Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PDL a sesizat Curtea Constituțională în cazul adoptării uninominalului pur (foto: adevarul)
PDL a sesizat Curtea Constituțională în cazul adoptării uninominalului pur (foto: adevarul)

Plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL a fost ocazia pentru adversarii actualei conduceri să propună schimbări la vârf.

Tensiuni în PDL după ce prim-vicepreşedintele Sorin Frunzăverde a trecut la PNL. Preşedintele Emil Boc se confruntă cu mai multe probleme. Partidul a pierdut un lider din prima linie, accentuând criza de imagine a PDL, formaţiune cotată cu 18% în sondajele de opinie.

Mai mult, în prag de alegeri, democrat-liberalii pot renunţa la orice speranţe de a obţine un rezultat bun în Caraş-Severin, unde Frunzăverde este preşedinte al Consiliului Judeţean.

Plecarea lui Frunzăverde a redeschis şi subiectul lipsei de comunicare a preşedintelui Emil Boc cu propriul partid, tot mai multe voci punând sub semnul întrebării modul în care acesta conduce PDL.

În plus, democrat-liberalii sunt nemulţumiţi că premierul Mihai Răzvan Ungureanu nu le alocă bani de la buget în mod preferenţial. În acest context, susţinătorii lui Vasile Blaga au avut deja primele reuniuni informale în care au pus pe tapet problema unui congres extraordinar.

Deocamdată, tabăra lui Blaga oscilează între organizarea unui congres imediat sau după alegerile locale. Indiferent de calendar, obiectivul adversarilor lui Boc este creşterea influenţei lui Blaga. Într-o primă etapă, el ar urma să devină coordonatorul campaniei electorale, iar, ulterior, preşedintele partidului.

De altfel, scenariul a fost aruncat pe piaţă de deputatul Cezar Preda, care a afirmat că un congres extraordinar al PDL nu se poate face până la alegerile parlamentare şi că până atunci soluţia ar fi ca „leadershipul" partidului să fie asigurată de „greii" partidului, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Liviu Negoiţă.

Boc şi Blaga, dialog de la distanţă

Emil Boc a contraatacat a doua zi convocându-i la sediul central pe cei mai importanţi lideri ai partidului. La final, el a organizat o conferinţă de presă, în care dincolo de atacurile la adresa lui Frunzăverde, carcaterizat drept „trădător", Boc a repetat că are mandat să conducă partidul până după alegerile parlamentare.

El a insistat pe ideea unităţii PDL şi a făcut o ofertă de pace „greilor" partidului.  „Aceşti oameni întotdeauna au fost şi sunt alături de PDL, că e vorba de Videanu, de Berceanu, de Blaga sau Cezar Preda. Aceştia sunt PDL-ul adevărat, nu au fost niciodată puşi deoparte sau în alte locuri", a afirmat Emil Boc.

„PDL este şi rămâne unit şi îşi va atinge obiectivele de la alegerile locale şi parlamentare", a concluzionat Boc.„Tabloul de familie" pe care Boc a încercat să îl prezinte a fost stricat de preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

Aflat la Timişoara, el a aruncat mănuşa conducerii centrale afirmând că se aştepta ca preşedintele partidului, Emil Boc, şi secretarul general, Ioan Oltean, să fie prezenţi la Reşiţa pentru a prelua filiala de la Sorin Frunzăverde. 

„Până la urmă, cu dânşii a negociat domnul Sorin Frunzăverde atunci când a acceptat şi a intrat în Biroul Permanent Naţional ca prim-vicepreşedinte", a reamintit Blaga. Întrebat dacă Emil Boc ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al PDL, Blaga  a spus că fiecare decide pentru funcţia sa.

"Sorin Frunzăverde a abandonat şi a trădat două crezuri scrise şi nescrise ale pedeliştilor adevăraţi. Primul este chiar în imnul partidului şi spune: «Vântul bate, apa trece, pietrele rămân»."

Emil Boc preşedintele PDL

"Domnul Boc sau domnul Oltean ar fi trebuit să fie astăzi la Reşiţa, pentru că, până la urmă, cu dânşii a negociat domnul Sorin Frunzăverde atunci când a intrat în Biroul Permanent Naţional"

Vasile Blaga preşedintele Senatului

Relaţie dificilă cu Ungureanu

Democrat-liberalii l-au luat în vizor şi pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu,  care a refuzat să semneze o hotărâre privind alocarea preferenţială de fonduri.  „Eu îl fac şi pe premierul Ungureanu responsabil la ceea ce se întâmplă în PDL în ultimele două zile.

Şi aici este vorba de o maturitate politică de care nu ai voie să nu dai dovadă, nu ai voie să te aşezi pe o funcţie. O asemenea atitudine, o asemenea reacţie a condus în spaţiul pedelist românesc, mai ales în zona celor 1.160 de primari, un cataclism", a afirmat Cezar Preda.

Sorin Frunzăverde condamnă „statul poliţienesc" condus de Traian Băsescu 

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde (foto), a confirmat faptul că va candida la alegerile locale pe lista Partidului Naţional Liberal. Acesta a precizat că marea sa nemulţumire pleacă de la haosul administrativ, vrajba politică şi „statul poliţienesc" care guvernează România la ora actuală.

Sorin Frunzăverde

„Ne e frică să vorbim la telefon şi ne punem problema dacă nu cumva ambiental suntem ascultaţi. Nu cred însă că tot ceea ce v-am spus mai poate fi abordat şi rezolvat din interiorul PDL, din nefericire", a spus liderul politic, care a susţinut că a trecut prin mai multe întâmplări care au demonstrat că telefoanele i-ar fi ascultate. „Sunt anumite lucruri care mi s-au întâmplat mie, personal, şi pe care le voi prezenta cu altă ocazie", a spus Frunzăverde.

Fostul lider democrat spune că intenţa sa nu este să destabilizeze actuala guvernare. „Pentru mine nu este o preocupare să destructurez PDL, dar, efectiv, din punctul de vedere al principiilor mele, pe care le-am enumerat, şi ale lor nu mai există concordanţe", a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

„Partidul Social Democrat nu va contribui la această mişcare de dreapta, USL e o alianţă conjuncturală. Când am spus construcţie de dreapta, m-am referit la PNL", a adăugat acesta. 

Cine îl urmează pe Frunzăverde

Din primele informaţii, cei trei parlamentari de Caraş-Severin - Iosif Secăşan, Valentin Rusu şi Gheorghe Hogea - îl vor urma pe Sorin Frunzăverde. Aceeaşi decizie au luat-o şi cei mai mulţi dintre primarii localităţilor din Caraş-Severin, 42 la număr.

„Vineri vom avea o şedinţă în cadrul căreia vom discuta acest lucru, dar în principiu îl vom urma pe domnul Frunzăverde", a spus Ion Poplicean, actual primar PDL al comunei Sasca Montană.

Sorin Frunzăverde
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite