Argumentele lui Rogozin pentru unirea României cu Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rogozin ne oferă argumente suplimentare pentru reunificarea Basarabiei cu România
Rogozin ne oferă argumente suplimentare pentru reunificarea Basarabiei cu România

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin avertizează semnatarele Pactului de la Vilnius de asociere cu UE că procesul de aderare va fi lung şi dificil. Tocmai de aceea, calea directă de aderare a Republicii Moldova la UE trebuie să fie reunificarea cu România, pentru a scuti acest al doilea stat românesc de un traseu complicat şi anevoios. Rogozin vrea să sperie, dar ne oferă argumente pentru integrarea europeană a Moldovei prin unirea cu România.

Ţine-ţi prietenii aproape, dar duşmanii şi mai aproape. În acest sens, cred că ar trebui să-i acordăm credit vicepremierului rus Dmitri Rogozin atunci când vehiculează termene lungi şi dificile de aderare la UE pentru ţările semnatare ale Pactului de la Vilnius. Ameninţarea lui Rogozin, care s-ar dori a fi o întoarcere din drum a acestor state, poate fi un semnal de încurajare al unionismului, dacă extragem concluziile corecte. Şi premierul moldovean Iurie Leancă a spus că aderarea Republicii Moldova la UE se va petrece în 10-15 ani. Un termen dureros de lung, să fim de acord, mai ales că nu putem prevedea cum va arăta situaţia geo-politică sau economică europeană peste atâţia ani. Acest lucru ar trebui însă nu să întoarcă Republica Moldova din drum, ci să-i grăbească evoluţia, luând în serios în considerare aderarea la UE prin reunificarea cu România. Nu că acest pas nu ar fi dificil, dar cu siguranţă ar dura mai puţin şi ar fi mai avantajos pentru toată lumea.

Hai să-i dăm dreptate lui Rogozin în felul nostru şi să folosim obstacolele de care el vorbeşte ca un argument suplimentar al revenirii urgente a Moldovei la patria mamă. Altfel, Republica Moldova va trebui să facă faţă singură la toate şicanele şi să reziste pe o direcţie dificilă mai mult de o decadă de acum înainte. 

Republica Moldova, ca al doilea stat românesc pe harta lumii, are o şansă unică de aderare directă la UE prin unirea cu România. Această soluţie, care desigur că trebuie promovată diplomatic pentru a fi acceptată la Bruxelles – iar acest lucru nu va fi floare la ureche – este cea mai bună cale de rezolvare a ceea ce Rogozin ameninţă să fie un proces lung de aderare la care opozanţii vor avea destul timp să pună toate piedicile din lume. Cu cât durează mai mult procesul de aderare al Moldovei, cu atât există mai multe şanse de a fi blocat, întârziat, îngreunat. Cu cât realizăm reunificarea mai repede, în schimb, cu atât lucrurile în această parte de Europa vor fi mai liniştite şi mai sigure.

Aşa încât hai să-i dăm dreptate lui Rogozin în felul nostru şi să folosim obstacolele de care el vorbeşte ca un argument suplimentar al revenirii urgente a Moldovei la patria mamă. Altfel, Republica Moldova va trebui să facă faţă singură la toate şicanele şi să reziste pe o direcţie dificilă mai mult de o decadă de acum înainte. Prin reunificare, problemele integrării nu dispar, pentru că toată regiunea are de trecut prin transformări importante, dar pasul cel mare se face într-un timp record, iar apoi dificultăţile şi eforturile de recuperare devin interne şi mai uşor de gestionat. Acestea sunt însă argumente de oportunitate. Dincolo de acestea, România trebuie să redevină întreagă pentru că aşa este firesc şi pentru că este anormal să existe două state româneşti, iar românii să fie despărţiţi de graniţe false.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite