REPORTAJ Argument în Parlament: sutienul Elenei Udrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Elena Udrea FOTO Marian Iliescu
Deputatul Elena Udrea FOTO Marian Iliescu

Deputaţii i-au ridicat pentru a opta oară imunitatea Elenei Udrea, iar procurorii o pot trimite din nou după gratii pentru 24 de ore. “Adevărul” vă prezintă cele 50 de minute petrecute de Elena Udrea în Parlament, când a parcurs drumul îngust de la libertate la arest, un drum bătut de Elena Udrea şi în urmă cu două săptămâni

Camera Deputaţilor a votat luni cererile cu numărul şapte şi opt de ridicare a imunităţii pentru deputatul Elena Udrea. Astfel, fostul ministru al Dezvoltării poate fi reţinută de procurori pentru cel puţin 24 de ore, după care judecătorii vor decide dacă se impune arestarea pentru 30 de zile sau vor dicta altă măsură preventivă. 

Deşi pare doar o procedură parlamentară seacă, şedinţa de ieri a fost un amestect de încrâncenare, comic de situaţie şi umor involuntar. Iată cum au decurs lucrurile.

Ora 15.20 Aglomeraţie mare la intrarea rezervată presei în Parlament. Portarul se plângea la telefon: „Stai, mă, puţin, că nu am văzut niciodată atât de mulţi jurnalişti. N-a fost aşa multă lume nici când a depus Iohannis jurământul”.

Ora 15.30 Cu jumătate de oră înainte de începerea şedinţei, jurnaliştii aflaţi  la Parlament ţineau un soi de livetext intern: „Udrea a plecat acum din Băneasa. E pe drum. Vine!”, a fost prima ştire confirmată. În acest timp, primul parlamentar păşea în sala de plen: fostul ministru liberal Radu Stroe, care a şi aprins lumina.

Ora 15.35 Alţi jurnalişti, care o aşteptau pe Udrea la intrarea în Camera Deputaţilor, se pregăteau: „Udrea acum a trecut de Casa Presei, cam în 10 minute ajunge, dacă nu e trafic”. Deputaţii Laszlo Borbely şi Valerian Vreme, ambii cu probleme penale, apar împreună la Parlament.

Ora 15.45 Elena Udrea coboară din jeep, zâmbeşte puţin la poze, oficial, apoi le oferă o surpriză neplăcută jurnaliştilor. Schimbă brusc traseul şi în loc să meargă în faţă, acolo unde o aşteapta toată presa, ia liftul din stânga. Înainte ca uşile să se închidă, Elena Udrea aruncă două mici reproşuri: „Voi rosti lucruri pe care colegii le ştiu, dar de care se tem”.

Ora 15:50 Elena Udrea se aşază în bancă, alături de consilieră. Îşi reciteşte discursul, cu pixul în mână, facând mici adnotări pe ici, pe colo. Timpul petrecut de Elena Udrea în bancă, deşi scurt, a fost suficient pentru a developa imaginea laşităţii parlamntare: foşti colegi, de la toate partidele, care altădată făceau şir indian pentru a o saluta şi pentru a-i săruta mâna, acum întorceau capul în altă direcţie când treceau prin dreptul Elenei Udrea.

Ora 16.10 Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, încearca să se impună: „Vă rog să nu vă mai plimbaţi printre rânduri. Începe şedinţa. Zgonea face prezenţa, apoi se citesc cele două cereri trimise de Justiţie pentru ridicarea imunităţii fostului ministru al Dezvoltării.

Ora 16.20Udrea merge la pupitru pentru a se apăra. Vorbeşte aproximativ un sfert de oră. Mai întâi a fost ironică. „În ritmul acesta, ne vedem din două în două săptămâni până în 2016”, a inceput Udrea, . Apoi şi-a certat, uşor, colegii: „Aţi aprobat şase cereri bazate exclusiv pe supoziţii. Am vrut să vin în cătuşe azi, să le puteţi vedea, să le puteţi atinge”, a mai spus Udrea, moment în care în sală s-a lăsat liniştea.

Elena Udrea a aruncat o ironie aspră la adresa senatorului Varujan Vosganian şi a modului în care acesta şi-a apărat imunitatea: „Dragi colegi, îmi pare rău că îi dezamăgesc pe unii dintre dumneavoastră, chiar dacă e o metodă care pare să funcţioneze. Nu mă voi da nici cu mir, nu voi citi nici acatiste, nu voi spune nici rugăciuni, n-ar fi corect nici faţă de mine, nici faţă de dumneavoastră, şi nici faţă de românii care ne privesc". 

Fostul ministru a făcut şi o scurtă descriere a vieţii în arest preventiv: “Când am fost dusă în arrest, mi-au luat sutienul şi am fost dusă într-o cameră cu dimensiunea de 3 pe 3 metri, cu paturi suprapuse. WC-ul era de tip turcesc, fără uşă. Noaptea trebuia să punem un pet ca să nu vină şobolani. Dacă te spălai pe cap nu aveai acces la foehn, ca să te usuci”.

A avut timp să-i bată obrazul şi fostei sale prietene, Anamaria Topoliceanu, care a denunţat-o la DNA. „Ca să înţelegeţi ce votaţi acum, aflaţi că cererea de azi se bazează pe denunţuri, unul din ele chiar al prietenei mele care, acuzată de luare de mită, a decis că poate rămâne în libertate dacă toarnă, dar nu oricum, ci încercând să pună presiune asupra altor persoane”, a încheiat deputatul.

Ora 16.35 Elena Udrea a plecat din sală, a fentat din nou presa, s-a pierdut în imensa Casă a Poporului, s-a urcat în maşină şi s-a întors în arest la domiciliu, pe drumul desenat de poliţie.

Ora 16.45 Valeriu Zgonea îi strigă nominal pe deputaţi să vină în faţă pentru a vota. Mulţi lipsesc, din diferite motive. „Cozma Vlad- absent, control judiciar”. „Diaconu Mihai- absent, deplasare externă”, „Ponta Victor Viorel- absent, la guvern”, „Monica Rdizi- absent” (de fapt, e la închisoare). O surpriză a fost prezenţa deputatului Sebastian Ghiţă, pe care Udrea l-a acuzat că a luat 500.000 de euro de la fostul său soţ, Dorin Cocoş.

Ora 18.20 Rezultatul votului privind începerea urmăririi penale a fost aprobată cu 218 voturi pentru şi 76 împotrivă, iar cea pentru arestarea preventivă a fost de asemenea aprobată cu 170 de voturi pentru, 118 voturi împotrivă. 

Amintiri din arest

Elena Udrea a descris foarte plastic condiţiile de detenţie, încercând astfel  să-şi impresioneze colegii să nu o mai trimită într-o cameră lipsită de foehn. „Pe 10 februarie am fost reţinută, pe 11 am fost arestată pentru 30 de zile. Am fost dusă în arestul Poliţiei, mi-au luat sutienul, am fost dusă într-o cameră de trei pe trei. Veceul era de tip turcesc, fără uşă. Când nimeni nu-l folosea puneam un PET pe post de capac. Dacă te spălai pe cap, nu aveai acces la foehn. Nu vreau să vedeţi această descriere a faptelor ca pe un reproş”, a spus Udrea.

Citeşte şi:

UPDATE Deputaţii au votat: Elena Udrea poate fi din nou arestată. „Arestarea preventivă e o formă de tortură“. În ce condiţii a trăit în detenţie

Deputaţii au aprobat o nouă cerere de arestare preventivă pentru fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea. Fostul ministru a vorbit în plen şi le-a cerut aleşilor să modifice Codul Penal, după care s-a plâns de condiţiile din detenţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite