Arestul la domiciliu, înlocuit cu control judiciar pentru Remus Truică şi Prinţul Paul, în dosarul retrocedărilor ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO COLAJ Eduard Enea
FOTO COLAJ Eduard Enea

Curtea de Apel Braşov a înlocuit, vineri seară, arestul la domiciliu cu controlul judiciar pentru omul de afaceri Remus Truică şi prinţul Paul, trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov, însă decizia nu este definitivă.

Pe durata controlului judiciar Remus Truică şi prinţul Paul trebuie să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la Biroul supravegheri judiciare de la serviciului investigaţii criminale al IPJ Ilfov - Remus Truică-, respectiv Direcţia Generală de Poliţie Bucureşti - prinţul Paul -, conform programelor de supraveghere întocmite sau ori de câte ori sunt chemaţi.

​De asemenea, cei doi au interdicţia de a părăsi ţara şi de a se apropia de ceilalţi inculpaţi din dosar.

Curtea de Apel Braşov a mai menţinut controlul judiciar pentru alte nouă persoane trimise în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale, între acestea fiind jurnalistul Dan Andronic, Lucian Mateescu, Gheorghe Sin, preşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole din România, şi Theodor Chiriac, fost director tehnic la Direcţia Silvică Ilfov.

Totodată, judecătorii braşoveni au respins propunerea DNA de arestare preventivă a trei oameni de afaceri israelieni - Silberstein Tal, Benjamin Steinmetz şi Agavi Moshe, astfel că aceştia vor fi judecaţi în libertate.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată.

În 18 mai, omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

Omul de afaceri Remus Truică este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu, dare de mită, iar prinţul Paul este acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), ”în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe Al României”.

Astfel, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, avocatul Robert Mihăiţă Roşu şi oameni de afaceri israelieni Silberstein Tal şi Benyamin Steinmetz au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prinţul Paul, prin oferire de bani sau bunuri persoanelor de la autorităţile sau instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea de către aceştia a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.

Ulterior, la acest grup infracţional au aderat, în anul 2007, jurnalistul Dan Andronic, Marius Andrei Marcovici şi omul de afaceri israelian Agavi Moshe, iar în 2011 şi Lucian Mateescu.

Procurorii DNA arată că prinţul Paul i-a promis lui Truică şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.

”Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (fost şi actual consilier al primului ministru) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie şi de afaceri cu membrii ai guvernului, parlamentari, funcţionari autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ICCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philipe”, precizează DNA.

Prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri ai grupului au ascuns apoi natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea în 1 noiembrie 2006 a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Truică.

”În concret, acest contract redactat de Roşu Robert, prevedea că Al României Paul Philipe, în calitate de cedent transmite şi cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi Ferma Băneasa cu un teren în suprafaţă de 28,63 hectare şi Pădurea Snagov cu teren forestier de circa 30 hectare). Reciplia SRL se obliga să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire”, mai arată anchetatorii.

Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, prinţul Paul a semnat alte înscrisuri sau contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau să fie retrocedate, între care actele adiţionale la acesta din datele de 20 martie 2007, (vizând 12 bunuri imobile, între care şi Palatul Peleş), din 4 aprilie acelaşi an (vizând bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic) şi din 4 octombrie 2007 (vizând 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere precum şi clădiri în Sinaia şi Bucureşti), precum şi antecontracte de vânzare-cumpărare şi înţelegeri.

După dobândirea Pădurii Snagov şi a Fermei Băneasa, acestea au fost transferate de prinţul Paul, prin contracte de vânzare cumpărare, către Reciplia SRL, la preţuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienţei. Firma respectivă a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani. 

Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu statului român de 9.523.769 euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite