Apropierea alegerilor aduce strechea printre politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul ALDE, Daniel Barbu. FOTO Arhivă Adevărul
Senatorul ALDE, Daniel Barbu. FOTO Arhivă Adevărul

Terminarea mandatelor de parlamentari şi apropierea campaniei electorale îi determină pe unii politicieni să facă, pe lângă obişnuitele promisiuni electorale, declaraţii care sfidează logica şi bunul-simţ.

Liderul de grup al senatorilor ALDE, Daniel Barbu, politician care în trecut a fost forţat să-şi dea demisia din funcţia de ministru al Culturii pentru o declaraţie controversată, a recidivat zilele trecute, după ce a declarat public faptul că profesia de politician „e mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan“. Motivul: politicianul, în lupta sa cu alte instituţii, îşi riscă libertatea şi sănătatea zilnic, mai ceva ca soldaţii din Afganistan 

„V-aţi ales o meserie grea. E cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner. Meseria de politician este grea şi foarte puţină lume ştie de fapt ce faceţi cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea şi sâmbetele şi duminicile. E o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. E mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan. Ştim bine că, din păcate, şi nu numai în România, dar la noi într-o manieră care este extrem de violentă, spaţiul public a devenit un fel de teatru de operaţiuni în care orice ales local sau naţional îşi riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi“, le-a spus Barbu primariilor ALDE, reuniţi pentru Liga Aleşilor Locali. 

image

 

Ghiţă visează invazii turco-ucrainene

Deputatul Sebastian Ghiţă susţine că demisia fostului premier Victor Ponta, în noiembrie 2015, urmare a protestelor provocate de tragedia din clubul Colectiv, a survenit după ce acesta ar fi fost informat un atac iminent asupra Guvernului.  „Ştiţi că acum un an Ponta şi-a dat demisia după ce a fost informat că trupe din astea care au luptat în Piaţa Taksim şi în Piaţa Maidan urmează să atace Guvernul. A avut următoarele opţiuni: să spună jandarmilor să apere guvernul sau să plece şi Ponta a ales să plece”, a declarat Sebastian Ghiţă, bun prieten al lui Victor Ponta. De altfel, o idee asemănătoare a fost sugerată în trecut şi de Ponta, care ar fi avut informaţii de acest fel de la fostul vicepremier şi ministru de Interne, Gabriel Oprea

La scurt timp după afirmaţia controversată a senatorului ALDE, mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de militari veterani au reacţionat. Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi, rănit în grav în Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat, a precizat că i se pare incredibilă afirmaţia lui Barbu. „Îi ofer o excursie all inclusive în Afganistan. Unde preotul ne citeşte de fiecare dată când ieşim din bază. Acolo Dumnezeu ştie dacă te mai întorci sau nu. Mi se pare incredibilă comparaţia”, a afirmat Apostol. De asemenea, Liga Militarilor Profesionişti i-a cerut politicianului să le respecte profesia şi să nu uite că militarii sunt cei care viaţa pentru apărarea intereselor tuturor românilor.

„Ochelarii dumneavoastră ar merita să fie striviţi de bocancul“

Pe de altă parte, un mesaj mult maii dur a venit din parţea ofiţerului MApN Florin Valea, participant la cinci misiuni militare externe. „Am participant la tre misiuni în Afganistan, domnule Daniel Barbu. Ştiţi ce se află în acele cufere metalice care s-au întors din Afganistan? Nu sunt spăgi sau comisioane care circulă în cercurile dumneavoastră, sunt trupuri de militari care au plecat în Afganistan pe o diurnă egală cu 40% din diurna unui politician. Ochelarii dumneavoastră ar merita să fie striviţi de bocancul plin de praf al unui soldat. (preferabil să-i aveţi pe nas)”, a fost mesajul ofiţerului MapN pentru Barbu.

Cultură sau tratamente HIV/SIDA

De altfel, senatorul ALDE nu este la prima declaraţie controversată. În decembrie 2013, acesta considera că ministerul Culturii pe care-l conducea are un buget mult prea mic, în timp o sumă considerabilă era acordată pe domeniul Sănătăţii numai pentru programul de prevenire şi tratare HIV/SIDA.

„Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate“, declara, în decembrie 2013, Barbu.

La reuniunea de la Liga Aleşilor Locali ALDE, nu doar Barbu s-a evidenţia prin tupeul afirmaţiilor. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat că s-a ajuns la o guvernare tehnocrată în urma unor evnimente politice şi sociale bizare. Mai mult, a anunţat că va cere după alegeri o anchetă judiciară adevărul despre tragedia de la Colectiv şi cum a ajuns Cioloş în fruntea Guvernului.

„România a devenit ostatica unui grup care a preluat puterea într-un mod care va trebui cercetat în viitor de autorităţile judiciare. ALDE va cere declanşarea unei proceduri de anchetă imediat după urmatoarele alegeri. Cetăţenii au dreptul să ştie ce s-a întâmplat în noiembrie 2015, cum s-a întâmplat şi de ce s-a întâmplat“, a precizat Tăriceanu.

Patru militari răniţi

Patru militari din Batalionul Protecţia Forţei „Rechinii Albi” au fost răniţi duminică în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan. Zona a fost imediat securizată, iar militarii au fost transportaţi la spitalul militar din Baza Aeriana Kandahar.

„Am aflat cu regret vestea că patru militari români au fost răniţi astăzi în Afganistan. Pentru noi, cei de acasă, ei sunt eroi care îşi riscă viaţa pentru menţinerea păcii. Trebuie să le fim recunoscători cu toţii. Sunt alături de ei şi de familiile acestora, le doresc sănătate şi recuperare grabnică", a scris preşedintele Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite