Apel către Gigel

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Cristian Ghinea FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Lor, Gigel, nu le va păsa niciodată de tine, vei fi mereu şi întotdeauna un scaun pe care se caţără ei şi ai lor mai sus. Construcţia partidului despre care vorbeşte Dan Barna şi pe care o oferă ipocrit implică ca tu, Gigel, să îi oferi necondiţionat echipei Barna libertatea şi viitorul tău, pentru ca un grup mic de oameni să facă ce vor cu ele. Nu cred că vrei asta, Gigel, doar ai citit ”Ferma animalelor”, nu?

Dragă, Gigel, membru USRPLUS, îţi scriu ca fostă colegă, deşi nu sunt vedetă şi nici nu am acces la numărul tău de telefon şi email din baza de date (hubspot) a partidului, aşa cum au ”vedetele” care îţi solicită votul şi te hărţuiesc în cazul în care nu votezi cu ele. Eu sunt mai clasică, îmi place să scriu, parţial şi pentru că scrisul obligă la exerciţiul gândirii, aşadar ar fi mai corect spus că îmi place să gândesc. Având în vedere că doar 20% din oamenii care populează globul găsesc plăcere în gândit, mă simt vedetă pe această nişă, te rog să îmi ierţi această implicită aroganţă, însă scopul meu este să te încurajez şi pe tine să fii în această comunitate globală, din ce în ce mai redusă, să nu te limitezi de entertainment şi bârfe, şmenuri şi şuşanele cu ”vedetele”, oricare ar fi acelea. Scopul acestor ”vedete” este să te menţină etern în rolul de Gigel, adică o persoană neinformată, naivă, dornică să ajute, dar fără să înţeleagă toate datele contextului. E adevărat că toţi am fost în rolul lui Gigel, măcar o dată, dar nu e obligatoriu să rămâi un simplu Gigel când poţi fi şi tu ”vedetă”. Ciudat termen, folosit de unul dintre liderii informali ai USRPLUS, dar nu surprinzător. Într-o lume dominată de narcisism patologic, nevoia de a fi perceput ca ”vedetă”, chiar şi când rolul asumat de tine ar trebui să fie altul, e definiţia de manual a narcisismului rampant. Eu sunt ”cineva”, deasupra lui Gigel, care e sub mine. Iar eu, un fost Gigel, am ajuns aici cătărându-mă pe alţi Gigei şi vreau să rămân aici cocoţat, să rămân ”vedetă”.

Dragă Gigel, dă-mi voie să îţi spun că nu eşti sub nivelul vedetei, dacă vrei. Ai opţiunea să alegi, desigur, de aceea îţi scriu. Poţi să alegi o ”vedetă”, care te desconsideră şi te priveşte ca fiind inferior, dovadă chiar modul de apelare, dar şi nenumărate măsuri luate de ”vedetele” USRPLUS care conduc acum partidul, trio-ul Barna-Ghinea-Drulă. Unul minte pe toate ecranele cum respiră, la fel ca Florin Cîţu, altul e pătruns de rolul său istoric al scoaterii României din ”abis”, el, doar el lucrează la acest proiect, celălalt are dublă personalitate – un ministru muncitor, competent şi profesionist şi un lider de partid lipsit de orice scrupul când vine vorba despre menţinerea puterii: de la folosirea bazelor de date pentru promovarea mesajelor găştii de ”vedete”, până la măsluirea procesului de vot, până la executarea unor dizidenţi ai puterii fără nicio urmă de ruşine sau echilibru (că tot vorbea cândva de echilibru şi viziune pe termen lung). Dacă măcar una dintre aceste ”vedete” ar fi avut vreo minimală viziune de proiect pentru USRPLUS cred că am fi observat. Nu doar oamenii ca mine, care au capacitatea de a influenţa şi intuiţia de a anticipa o serie de acţiuni politice înţelepte, nu haotice, puteau fi un aliat puternic, în loc să devină un adversar de neclintit, dar şi tu, Gigel, puteai fi parte activă, autentică – ce uşor se preia un cuvânt sacru – din procesul de consolidare al brandului USRPLUS. Dar nu, Gigel, nu e cazul: echipa Barna-Ghinea-Drulă şi alţii de pe acolo, cu apucături de sociopaţi, de exemplu mă gândesc la nemilosul, intolerabilul de către proprii săi colegi, senator de diaspora, care a eliminat toată filiala diaspora că să mai prindă el un mandat, cel care l-a suspendat pe Vlad Teohari, ales democratic, într-unul dintre multele festivaluri declarative ale democraţiei, ca să impună un fost şomer, cu alură de gigolo, care a şi devenit deputat şi face jocurile echipei barniste în Comisia Electorală, care numără voturile şi, în timpul liber, mai dă telefoane prin filiale să se inventeze adrese noi de email, care să-l voteze pe pierzătorul Dan Barna înaintea lui Dacian Cioloş. Gigel, eu nu cred că vrei să continue şarada asta şi să-ţi mai pierzi timpul cu ”festivaluri ale democraţiei”

Cred că te-ai săturat să ataci oameni buni la comanda echipei, să faci sesizări la comandă, să conduci în grabă autobuze, cu risc grav de accidente, iar la final, când îţi aştepţi răsplata, „vedeta” să nu-ţi mai răspundă la telefon. Cred că meriţi mai mult, Gigel, dar nu aşa vei obţine, crede-mă. E mai bine să munceşti cu oameni mai buni şi mai capabili pe lângă tine şi să îl sprijini întotdeauna pe cel mai bun pentru o funcţie, nu pe cel mai rapace, pe veleitarul imitator, pe parvenitul incapabil sau nedornic să muncească, pe ticălosul fără scrupule. Nu cred că vrei să trăieşti într-o lume şi într-un partid în care fiecare îi dă în cap celuilalt pentru că, evident, vrea să fie şi el/ea ”vedetă”. Gigel, crede-mă că nu putem fi toţi „vedete”, e imposibil şi ar fi chiar sinistru. Dar putem toţi contribui cu ceea ce ştim să facem mai bine, dacă suntem lăsaţi. Or, tu ştii foarte bine, Gigel, că ”vedetele” Barna-Ghinea-Drulă nu lasă pe nimeni la butoane, nu lasă pe nimeni să strălucească peste ei – pe lângă faptul că e de la sine înţeles că ei ştiu totul mult mai bine, despre orice subiect – iar reuşita lui de până acum se datorează acestui monopol şi cinismului, lipsei desăvârşite de scrupule, imposibilitatea de a te pune în locul altora (lipsă crasă de empatie şi compasiune, absolut înfiorător), lăcomiei infinite de a beneficia doar ei şi prietenii lor de avantajele nenumărate pe care ţi le aduce accesul la putere – funcţii, bani, privilegii, resurse, statut. Lor, Gigel, nu le va păsa niciodată de tine, vei fi mereu şi întotdeauna un scaun pe care se caţără ei şi ai lor mai sus. Construcţia partidului despre care vorbeşte Dan Barna şi pe care o oferă ipocrit implică ca tu, Gigel, să îi oferi necondiţionat echipei Barna libertatea şi viitorul tău, pentru ca un grup mic de oameni să facă ce vor cu ele. Nu cred că vrei asta, Gigel, doar ai citit ”Ferma animalelor”, nu?


Ferma animalelor, adaptare după romanul cu acelaşi nume scris de George Orwell

Ferma Animalelor

Ai însă o alternativă mult mai bună: Dacian Cioloş. Ştiu că mulţi îi reproşaţi că vrea să ”fure” partidul, că nu a făcut nimic când voi munceaţi pentru Fără Penali şi alte campanii, că l-a jignit pe Nicuşor Dan şi alte asemenea baliverne. Dar, Gigel, fii atent la ce îţi spuneam mai sus: gândim. Gândim, gândim şi iarăşi gândim. Pentru că dacă nu gândim, naraţiunile de acest tip sunt doar o manipulare menită să ne umple timpul liber pierdut pe nenumăratele grupuri interne ale USRPLUS. Devin mitologie, folclor, basm. Uită-te cu atenţie la parcursul şi discursul lui Dacian Cioloş şi, dacă eşti atent, Gigel, o să observi o fundamentală diferenţă de abordare comparativ cu Dan Barna. Chestii mici, de exemplu cum s-a format (curiozitatea intelectuală care l-a împins către filosofie şi yoga e întotdeauna semnul unei minţi deschise), felul în care vorbeşte despre soţia sa, căreia nu cred că ar uita vreodată să îi mulţumească pentru un pahar cu apă, aşa cum a făcut Dan Barna recent, ca orice misogin convins că soţia, şi de altfel orice femeie, trebuie să îl servească, dar, mai ales, pentru modul în care vede viitorul partidului şi pilonii pe care îl va reconstrui: respect pentru libertatea individuală şi de exprimare – ceea ce Dan Barna nu tolerează cu niciun chip, respect pentru opiniile diferite, integrarea tuturor facţiunilor în viitorul Birou Naţional, unirea de facto a useriştilor cu plusiştii, nu doar formală. Un Birou Naţional care să includă oameni din toate cele trei echipe care candidează, astfel încât să nu mai fie niciodată o majoritate a cinicilor în BN, care să decidă discreţionar, pe toane şi antipatii sau interese personale. 


FOTO Mediafax

Dacian Ciolos 2020. Foto Mediafax

Te-ai întrebat, Gigel, de ce oare Dan Barna şi Cristi Ghinea îl atacă vehement pe Dacian Cioloş, lăsând să se înţeleagă că el este ”sistemul” împotriva căruia ”vedete” ca ei luptă? După ce aceiaşi au insistat pentru fuziune şi aducerea lui Dacian Cioloş în partid. Îţi spun eu, Gigel, fii atent: o dată ajunşi la putere şi văzând cât de uşor a fost să să te ducă de nas, Gigel, prin fraude, minciuni, abuzuri şi manipulări, a început să le placă prea mult, cred că merită să fie acolo etern, cred că li se cuvine şi că sunt apţi pentru funcţii de leadership, deşi nu sunt, că ar fi dovedit-o până acum. În plus, păcatul de căpătâi al lui Dacian Cioloş, în sistemul lui Ghinea, este că nu poate fi uşor manipulat şi împins într-o direcţie sau alta, aşa cum acceptă Barna. Are creierul lui şi experienţa necesară să poată decide fără suflători în ureche. Un lider autentic nu se înconjoară doar de sicofanţi, Gigel, ci mai ales de voci critice, care să îl menţină alert, nicidecum complăcându-se în hedonismul puterii până acolo încât să se auto-perceapă drept ”vedetă”, un lider autentic e atent la toţi, un lider autentic se pune pe sine ultimul, întâi e preocupat de binele comun, de binele tuturor şi al fiecărui membru. În ce fel a fost vreodată preocupată echipa Barna de binele comun, atât intern, cât şi extern? Cum putem crede cu adevărat că un om cinic, cum este Cătălin Drulă poate fi cu adevărat un politician bun? Cum poţi fi un lider autentic, dacă nu ai valori morale, intelectuale şi umane, toate însumate, nu doar unele? M-am bucurat foarte mult să văd efortul lui Cristian Ghinea pentru PNRR, ceea ce indică faptul că este mult mai bun în poziţii de execuţie, iar alegerea lui Dacian Cioloş i-ar permite să se dedice binelui public, cu patriotism. Toate luptele interne pentru putere îl perturbă de la această misiune, gândeşte-te şi la asta, Gigel. Ideal ar fi să avem oamenii potriviţi la locul potrivit, iar şansa istorică a echipei Barna este să performeze în actul de guvernare. De aceea este important să nu se mai ocupe de partid, întrucât nu vor mai avea timpul şi energia să se dedice reformării României, prinşi în nesfârşitele jocuri interne.

Îţi mai spun un lucru, Gigel, apoi te las să votezi, că se face târziu: cu Dan Barna preşedinte în continuare, USRPLUS, partidul va fi în continuare atacat şi prost perceput. Dan Barna a reuşit să îşi facă o reputaţie îndoielnică în poziţia de lider al partidului, prin propriile lui acţiuni şi decizii interne. În era narcisismului avem un singur beneficiu colateral, cu două tăişuri: cancel culture. Dacă acum am peste 20.000 de cititori ai articolelor mele, până în 2024, dacă nu mor în pandemie, voi avea de zece ori mai mulţi, deci voi putea continua să să scriu. Dan nu are stofă de preşedinte, nu are intelectul necesar, nu are cultura generală solidă, nu are trăsăturile morale şi nici pe cele sociale – spiritul primitiv, tribal, pe care l-a abordat ca preşedinte al USR nu e ceea ce ne trebuie, am tot avut şefi de trib ca preşedinţi, avem şi acum. În 2024, Gigel, vom trăi cu adevărat, într-o lume nouă. Întotdeauna un fenomen generează opusul acestuia: narcisismul patologic, liderii psihopaţi, cinici, lipsiţi de scrupule au generat un interes global pentru psihologia tulburărilor de comportament (de aici cancel culture), oamenii vor altceva, doresc o lume mai bună, cu armonie, nu cu învrăjbire, ură şi profit pe seama celor vulnerabili sau prin distrugerea mediului. Peste tot în lume oameni de dezmeticesc şi cer un alt tip de leadership, conectat la aceste noi aşteptări. Crede-mă când îţi spun că Dan Barna şi echipa lui narcisistă sunt reflecţia sistemului pe cale de a pieri. Nu mai vrem narcisişti, egoişti, închipuiţi şi oportunişti la putere, arivişti fără scrupule, caraghioşi ridicoli ca cei din aşa-zisa opoziţie internă care, pentru un scaun la masa ”vedetelor”, au uitat subit toate încălcările statutului şi bunului simţ înfăptuite de echipa lui Barna. Chiar zilele acestea nu au avut nicio ruşine să compună adrese de email false, în văzul întregii lumi. Faptul că cineva din propria echipă i-a expus confirmă ce îţi spun aici, Gigel: vremea pseudo-liderilor şi ”vedetelor” din tipologia Barna-Ghinea-Drulă şi, mai nou, Stelian Ion şi ceilalţi Farfuridi, e pe cale să apună. Fii inteligent, Gigel, şi votează pentru viitor, alege un om capabil să fie credibil extern şi cu înţelepciunea necesară să conducă bine intern. Nu-ţi fă griji pentru barnişti, te asigur că Cristi Ghinea, aşa cum a lucrat bine cu Florin Cîţu, PNL şi UDMR, va colabora şi cu echipa CIoloş şi îi va convinge şi pe ceilalţi. Varianta să rupă USRPLUS după fuziune e stupidă şi ştiu sigur că, oricâte slăbiciuni ar avea, prostia nu este una dintre ele, deci vor fi pragmatici. Ceea ce îţi propun şi ţie, Gigel.

Epilog: Gigel, respect! #Ciolos

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite