Anturajul premierului Dăncilă şi-a bătut joc de domnia sa. Nu i-a spus nimic despre articolul 85 din Constituţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am încercat să-mi explic intervenţiile preşedintelui Iohannis şi premierului Dăncilă de miercuri. Este posibil ca preşedintele Iohannis să fi ştiut, din conversaţiile cu premierul, că aceasta habar nu are de ce spune exact art. 85 din Constituţie. Şi în loc să-i spună, „cucoană, du-te la parlament cu remanierea guvernului, nu veni la mine“, a lăsat-o să cadă în capcana neştiinţei.

Din ameninţarea că se duce la CCR după refuzul preşedintelui de a numi miniştrii plini sau interimari, rezultă că premierul habar n-avea că trebuie să meargă mai întâi în parlament, şi apoi la Cotroceni. A acţionat după comentariile din presă, ale dlui Zegrean, de genul „lasă că merge şi fără aprobarea parlamentului“, cel puţin 45 de zile. Şi chiar şi după, dacă nu trece de Parlament, „guvernul rămâne în formula actuală“, crede Viorica Dăncilă. Problema esenţială acum, comparativ cu situaţia în care PDL sau PNL au ieşit de la guvernare, este că nu există aprobarea parlamentului pentru noua compoziţie politică a guvernului, şi că lipsesc din guvern trei miniştri, iar în curând expiră mandatele interimare la Interne şi Educaţie.

Că un guvern interimar poate funcţiona doar îndeplinind sarcini curente, treacă meargă. Dar să funcţioneze cinci ministere fără şefi, nu este posibil. Există atribuţii care n-au fost delegate către secretarii de stat, unele nici nu pot fi delegate. Cum ar fi aceea de ordonator principal de credite. Şi atunci, cinci ministere, cel puţin, sunt complet blocate. Aceasta este deosebirea faţă de cazuri anterioare.

Care este situaţia actuală a guvernului

ALDE a ieşit de la guvernare, cu decizia forurilor statutare, adică cu „ştampila“ oficială. S-a schimbat compoziţia politică a guvernului, deci intră în funcţie art. 85 din Constituţie:

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Suntem în situaţia în care premierul trebuie să meargă în parlament, să obţină aprobarea pentru noua compoziţie politică a guvernului. Nu are nicio legătură situaţia actuală cu CCR. Viorica Dăncilă reclamă la CCR că preşedintele Iohannis respectă art. 85 din Constituţie! Ar fi culmea prostiei!

Sigur că premierul va încerca să exploateze electoral situaţia creată. Să spună populaţiei, cel puţin aceleia care nu obişnuieşte să citească Constituţia şi ia de bune ce spune premierul, că preşedintele este de vină pentru situaţia creată, pentru blocarea activităţii guvernului. Doar că atunci Iohannis îi va putea da replica: „cucoană, citeşte Constituţia. Trebuie să te duci mai întâi în parlament, şi apoi să vii la mine“. Şi cine va pica de „fazan“ în ochii electoratului?

Lăsând ironia la o parte, premierul Dăncilă trebuie să înţeleagă un lucru. Ministere importante, cel de Interne, Educaţie, nu pot funcţiona fără miniştri în funcţie. Nu se pot plăti salariile poliţiştilor şi profesorilor. Nu cred că vreun secretar de stat este nebun să încalce legea, semnând ceva ce nu are dreptul să semneze.

Singura soluţie este prezentarea imediată a premierului în parlament, pentru a cere aprobare pentru noua compoziţie juridică a guvernului. Dacă parlamentul aprobă noua compoziţie politică, premierul poate merge la preşedinte care îi semnează automat, fără discuţie, numirile în funcţiile de miniştri. Dacă nu, guvernul Dăncilă trebuie să demisioneze. Pentru că nu poate funcţiona fără cinci miniştri în funcţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite