Antonescu îi dă şah lui Ponta cu Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu l-a cooptat pe Klaus Iohannis în rândurile liberalilor FOTO: Mediafax
Crin Antonescu l-a cooptat pe Klaus Iohannis în rândurile liberalilor FOTO: Mediafax

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, ar putea deveni prim-vicepreşedinte PNL. Liberalii vor să îi arate lui Victor Ponta că au un candidat pentru postul de premier în cazul în care USL se va destrăma.

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, s-a înscris, ieri,  în PNL, după ce a primit o propunere în acest sens din partea liderului liberal Crin Antonescu. Potrivit unor surse liberale, Iohannis va deveni prim-vicepreşedinte PNL la congresul de vineri şi sâmbătă. Practic, în acest fel, el va fi numărul 2 în PNL, după Crin Antonescu cu care va forma un tandem în fruntea partidului.

În interiorul PNL, Antonescu va avea un număr 2 cu vizibilitate mai mare decât cel care urma să fie, iniţial, vicepreşedintele cel mai important – vicepremierul Daniel Chiţoiu. Mai mult, mişcarea de ieri le permite liberalilor să îşi consolideze poziţia în raport cu PSD. În ultima perioadă, între PSD şi PNL au apărut tensiuni cauzate de atribuţiile miniştrilor din cele două partide. În aceste condiţii, spargerea USL înainte de alegerile prezidenţiale din 2014 nu este exclusă.

Ceea ce s-a numit proiectul Iohannis  în 2009 este unul dintre cele mai importante, mai semnificative şi mai dragi proiecte la care am lucrat. Crin Antonescu preşedintele PNL

În acest caz, PSD nu îl va mai susţine pe Crin Antonescu în cursa prezidenţială. De altfel, televiziunile apropiate de PSD au lansat, în ultima vreme, sondaje de opinie menite să demonstreze că Antonescu ar fi în scădere de popularitate.

ANTONESCU: „IOHANNIS AR FI BUN DE PREMIER“
Practic, prin mişcarea de ieri, liberalii se asigură că vor avea un tandem pentru o eventuală campanie electorală separată de PSD.  Crin Antonescu ar fi candidatul la prezidenţiale, iar Klaus Iohannis ar fi distribuit în rolul posibiliului premier în cazul unei victorii a liderului PNL.

Ieri, în momentul oficializării înscrierii lui Iohannis în PNL, Antonescu a fost întrebat dacă îl vede în continuare o variantă bună de premier, după ce l-a propus pentru acest post în 2009. „Da, fără îndoială, cu precizarea că intrarea domnului Klaus Iohannis în PNL nu înseamnă cu nimic, dar absolut cu nimic vreo modificare în angajamentele noastre la nivelul USL în faţa alegătorilor români“, a răspuns Antonescu.

„Cu alte cuvinte, nu are niciun fel de legătură şi nu afectează în niciun fel intrarea domnului Iohannis în rândurile noastre susţinerea PNL pentru premierul Victor Ponta ca premier, până la capătul acestui ciclu electoral“, a adăugat Antonescu.

Crin Antonescu a caracterizat mişcarea din 2009 drept „unul dintre cele mai importante, mai semnificative şi mai dragi proiecte la care am lucrat“. La rândul său, întrebat dacă se vede în cariera sa şi premier, Iohannis a spus că nu exclude această posibilitate.

În 2009, Klaus Iohannis a fost propus de Crin Antonescu premier în tandem cu prezidenţiabilul PSD Mircea Geoană, fiind susţinut la vremea respectivă de PNL, PSD, UDMR şi PC. Preşedintele Traian Băsescu a respins varianta propusă de majoritatea parlamentară şi a ales să-l nominalizeze premier pe Liviu Negoiţă (PDL), primarul sectorului 3.

Primarul despre premier: a făcut „copy-paste“ după Boc
În ultimele luni de zile, Klaus Iohannis a fost unul dintre criticii constanţi ai Guvernului condus de Victor Ponta (foto). Primarul Sibiului a taxat eşecul privatizării Oltchim, afirmând că nu l-a surprins şi că nu a înţeles deloc strategia abordată de cei care au crezut că privatizarea se va şi realiza.

La începutul acestui an, Klaus Iohannis a criticat dur decizia guvernului condus de Victor Ponta de a majora impozitele şi taxele locale. Primarul Sibiului a apreciat  că întreg sistemul de taxe şi impozite locale este prost gândit de către Guvernul  Ponta. El a adăugat că autonomia locală este călcată în picioare de guvernanţi, care nu ţin cont de nicio sugestie venită de la administraţiile locale.

„După părerea mea, întreaga construcţie de impozite şi taxe locale în România este greşită. Se trece cu nonşalanţă peste autonomia locală şi cred că nu ar fi rău să sugerăm celor care au puterea să decidă, să se facă câteva modificări care ţin de schimbarea principiului“, a comentat Iohannis.

Acum câteva săptămâni, Iohannis a criticat politica politica dusă de Guvernul Ponta în ceea ce priveşte sectorul bugetar. El a susţinut că actualele măsuri impuse de noua putere sunt practic preluate de la fostele guvernări ale PDL. „Abordarea este «copy - paste» cu ce am avut înainte. Nu se angajează, dacă pleacă şapte angajăm unul, nu se indexează salariile, nu se pot da stimulente, tichete“, a comentat Iohannis. Iohannis a adăugat că din cauza măsurilor dure luate de Guvern, tot mai mulţi angajaţi au plecat din cadrul Primăriei.

Ieri, premierul Victor Ponta a preferat o declaraţie în ton pozitiv. „Ştiţi părerea mea despre domnul Iohannis ca om politic, ca om. Dacă se confirmă ca ştire ar fi un mare câştig pentru PNL şi USL“, a fost reacţia lui Ponta când a aflat că Iohannis va avea carnet de membru PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite