Antonescu – strategie perversă cu cota unică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform preşedintelui PNL Crin Antonescu, FMI este întruchiparea răului - din fericire pentru România, pieţele financiare şi FMI s-au obişnuit deja cu comportamentul iresponsabil şi declaraţiile pripite ale acestuia.

Cel mai la putere lider al Opoziţiei, Crin Antonescu, a recidivat la sfârşitul săptămânii trecute prin două declaraţii vizavi de acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi negocierile pe care cabinetul le poartă cu reprezentanţii instituţiei de la Washington pentru definitivarea proiectului de buget pe anul viitor.

În prima dintre aceste declaraţii, făcută la o dezbatere privind mediul de afaceri, preşedintele PNL a spus, nici mai mult nici mai puţin, că acordul încheiat cu Fondul este un ”handicap” pentru România. Mai apoi, la o emisiune TV, Crin Antonescu şi-a nuanţat declaraţiile, afirmând că în negocierile cu Fondul, cabinetul dă adevărate ”bătălii” cu reprezentanţii instituţiei care ne cer să majorăm taxele. „Dacă se modifica cota unică era un scandal monstruos, dar, ca să rămână cotă unică, premierul şi ministrul dau bătălii cu FMI, care ne spun că avem taxe mici”, a spus Crin Antonescu.

Altfel spus, conform preşedintelui PNL, Fondul este întruchiparea răului, care doreşte să împovăreze populaţia cu noi taxe şi impozite şi care, prin condiţionalităţile impuse de acordul încheiat cu guvernul de la Bucureşti, limitează posibilităţile autorităţilor de a acorda scăderi de taxe sau majorări de salarii.

Ceea ce uită însă să precizeze Crin Antonescu, din vădite interese electorale, este că România are nevoie de acest acord pentru a-şi menţine credibilitatea pe pieţele financiare şi a-şi asigura o plasă de siguranţă în caz de necesitate.

Din fericire pentru România, pieţele financiare şi FMI s-au obişnuit deja cu comportamentul iresponsabil şi declaraţiile pripite ale lui Crin Antonescu. În plus, atât oficialii Fondului cât şi oamenii de afaceri ştiu deja că Victor Ponta este cel care dă tonul politicilor guvernamentale, iar hotărârea acestuia de a duce la bun sfârşit acordul cu FMI nu poate fi pusă la îndoială.

Ca urmare, declaraţiile preşedintelui PNL nu au produs consecinţele dezastruoase pe care le puteau genera pe pieţele financiare. Aceasta nu reduce însă caracterul lor profund iresponsabil şi nici nu scuză duplicitatea lui Crin Antonescu, care critică acum un acord girat inclusiv de către miniştrii PNL.

Singurul lucru care pare totuşi să îi convină lui Crin Antonescu este modul în care cabinetul gestionează negocierile cu Fondul. Privind însă mai în detaliu, observăm că şi în spatele laudelor pe care le aduce guvernului se ascunde aceeaşi dorinţă meschină de a mai câştiga câteva procente electorale pe seama fricii românilor faţă de creşterea taxelor şi a impozitelor.

Astfel, Antonescu se serveşte de pretextul comentariilor referitoare la negocierile cu Fondul pentru a reconfirma viabilitatea ipotezei creşterii cotei unice, doar pentru ca mai apoi să întârească ideea că o asemenea majorare nu s-a produs ca urmare a opoziţiei PNL faţă de o astfel de măsură.

În plus, deşi ştie foarte bine că este vorba despre o decizie care trebuie în primul rând să aibă sustenabilitate bugetară şi că aceasta a fost anulată de prestaţia dezastruoasă pe partea de colectare a veniturilor a Ministerului Finanţelor, preşedintele PNL continuă să insiste pe tema reducerii CAS-ului. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite