Antonescu, despre „cazul Călăraşi“: Se vorbeşte despre trafic de influenţă, dar comisia nu îl poate da jos pe Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL, Crin Antonescu FOTO David Muntean
Preşedintele PNL, Crin Antonescu FOTO David Muntean

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi seară că este de acord cu înfiinţarea comisiei parlamentare care să ancheteze achiziţionarea, de către fiica preşedintelui Traian Băsescu, a unui teren agricol în Călăraşi, întrucât există suspiciuni serioase în spaţiul public cu privire la legalitatea tranzacţiei.

 “Orice iniţiativă în sensul acesta când există o discuţie publică nu strică. S-a creat însă sentimentul că această comisie îl va desfiinţa politic pe Băsescu. In situaţia în care această comisie se formează, ea are şansa de a putea audia oameni, de a solicita nişte documente şi dacă ajunge la nişte concluzii, să le comunice opiniei publice. Comisia, indiferent ce ar descoperi, nu îl poate da jos pe Băsescu şi nu îl poate trimite în faţa instanţei. Dacă descoperă elemente care să pună la îndoială legalitatea, le trimite organelor abilitate”, a declarat Antonescu, la Digi 24.

Totodată, el a vorbit despre existenţa unor suspiciuni privitoare la comiterea infracţiunii de trafic de influenţă şi s-a arătat deranjat de implicarea, în tranzacţie, a consilierului prezidenţial Adrian Rădulescu. 

Domnul Băsescu văd că povesteşte în continuare lucruri simpatice în sine pentru orice persoană privată, dar nu pentru un preşedinte de ţară, care ar trebui să aibă alte teme de discurs măcar. Există posibilitatea şi a traficului de influenţă, a implicării nefireşti dacă nu şi ilegale a unor instituţii pentru a rezolva treburile unor privaţi. Exemplul cel mai neplăcut e al domnului consilier Rădulescu, care a povestit cu nonşalanţă cum s-a ocupat, a dat consultanţă”, a mai spus liderul PNL. 

În ce priveşte înţelegerea dintre social-democraţi şi liberali referitoare la înfiinţarea comisiei parlamentare, Antonescu a subliniat că decizia va fi luată, cel mai probabil, săptămâna viitoare. 

“Despre comisia Călăraşi s-a discutat în treacăt, decizia de înfiinţare  a comisiei nu s-a luat. E foarte probabil că ea se va lua”, a arătat el.  

În ce priveşte propunerea sa, ca senatorul PSD Ilie Sârbu să preia conducerea comisiei de anchetă, Antonescu a subliniat că este o sugestie serioasă, deşi premierul Ponta o interpretase ca fiind o glumă. 

“Am discutat, pentru că făcusem public o propunere referitoare la domnul Sârbu, de ce a respins o asemenea propunere generoasă, cavalerească. În mod normal, preşedinţia comisiei revine PSD, pentru că vor fi probabil cei mai mulţi parlamentari. Nu a fost o negociere pe chestiunea asta, nu putea exista câtă vreme comisia nu există oficial. Nu înţeleg de ce, în momentul în care domnul Sârbu este un apropiat al domnului Ponta, liderul grupului din Senat, un om din primul cerc de putere şi reprezentare al PSD, de ce ar fi percepută ca o glumă. Am făcut o propunere serioasă. Domnul Sârbu părea alarmat ca nu cumva noi să ne fi înţeles cu BăsescuCând l-am văzut ieri aproape speriat de ideea că această comisie ar fi împiedicată de liberalii care s-ar fi înţeles cu Băsescu, am făcut această propunere. Nu văd unde era gluma, dar probabil numai domnul Ponta ştie unde era”, a mai spus preşedintele PNL.

În ce priveşte discuţia de la Guvern cu premierul Victor Ponta, Antonescu a afirmat că înfiinţarea comisiei de anchetă a fost un subiect marginal. 

“Nu a fost nicio negociere (n.r.: referitoare la comisie). Am trecut pentru maximum jumătate de oră la Guvern pentru a schimba câteva cuvinte cu premierul în legătură cu ceva ce domnul Băsescu a declarat, că va retrimite bugetul în Parlament, lucru care nu s-a mai întâmplat. Am discutat o chestiune de calendar. Aceasta a fost tema discuţiei”, a explicat Crin Antonescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite