Antonel Tănase, la lansarea Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală, ROeVOLUTION: Digitalizarea, o prioritate pentru Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase Foto sgg.gov.ro
Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase Foto sgg.gov.ro

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a participat marţi, 27 octombrie 2020, la evenimentul de lansare a Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală – ROeVOLUTION, organizat online de Autoritatea pentru Digitalizarea României, o structură din aparatul de lucru al Guvernului, aflată în coordonarea prim-ministrului.

În cadrul evenimentului, Antonel Tănase a transmis salutul prim-ministrului Ludovic Orban şi a precizat că “România digitală” nu este pentru Guvern doar un concept frumos, ci o ţintă majoră.

Secretarul general al Guvernului a mai spus că implementarea procesului de digitalizare – care va sta la baza proiectului de dezvoltare a României – este cu atât mai importantă în aceste momente foarte dificile prin care trece ţara noastră, care este afectată, la fel ca întreaga lume, de pandemia COVID-19.

Ne dorim practic să reconstruim încrederea în instituţiile statului prin digitalizarea şi informatizarea administraţiei publice, însă pentru acest lucru este nevoie de un parteneriat solid între sectorul public şi mediul privat, academic şi asociativ. Digitalizarea reprezintă o prioritate absolută pentru Guvern, iar, în perioada următoare, importantă este pregătirea lansării procedurilor de achiziţie pentru tot ceea ce înseamnă aplicaţii digitale de informatizare a administraţiei publice”, a declarat Antonel Tănase.

Secretarul general al Guvernului a menţionat că, încă de la preluarea mandatului, Guvernul a pus digitalizarea pe lista priorităţilor sale şi a gândit acest proces într-un mod etapizat.

“În acest sens, la nivelul Secretariatului General al Guvernului, am operaţionalizat Autoritatea pentru Digitalizarea României şi vreau să felicit ADR pentru crearea Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală, aşa cum este prevăzut în hotărârea de Guvern. Această iniţiativă este un pas esenţial pentru elaborarea unor politici publice eficiente şi stabilirea unor bune practici care să vină atât în sprijinul industriei high-tech, cât şi al arhitecturii instituţionale a statului. Obiectivul nostru comun este să reducem decalajele şi să începem rapid procesul de transformare digitală.

În ultimii ani, pe fondul dezvoltării economiei, afacerile din sectorul tehnologic au avansat semnificativ la nivel mondial. De asemenea, pandemia COVID-19 a determinat digitalizarea rapidă şi, uneori, bruscă a multor sectoare de activitate la nivel international, dar şi în ţara noastră.

Procesul de digitalizare şi automatizare a economiei va fi însă influenţat de modul în care vor fi implementate reformele din sectorul public. Un avantaj pe care îl putem avea în acest sens este posibilitatea de a accesa fonduri europene. Banii puşi la dispoziţie României de către Uniunea Europeană în noul exerciţiu financiar vor putea fi folosiţi şi pentru proiecte în domeniul digitalizării sectorului public, dar şi al celui privat.

Nu trebuie însă să digitalizăm birocraţia, ci trebuie să eficientizăm procesele. Digitalizarea nu înseamnă scanarea unor documente şi hârtii, păstrarea lor în format electronic. Aceasta este o premisă greşită. Digitalizarea înseamnă schimbarea modului de lucru şi optimizarea procedurilor pentru o productivitate mai ridicată în instituţiile publice, în interesul cetăţenilor.

Suntem conştienţi că nu pot fi rezolvate peste noapte toate problemele, dar beneficiile digitalizării administraţiei publice vor fi numeroase atât pentru cetăţeni, cât şi pentru ţara noastră, de la creşterea economică la creşterea productivităţii muncii şi la scăderea evaziunii fiscale.

Vă asigur că mă implic activ în proiectele pe care Guvernul le derulează în domeniul digitalizării. În strânsă colaborare cu mediul privat, academic şi asociativ, vrem să punem la dispoziţia oamenilor soluţiile digitale care pot duce atât la prevenirea răspândirii virusului COVID-19, cât şi la îmbunătăţirea vieţii lor. Vom maximiza oportunităţile oferite de tehnologiile digitale, pentru că este mai mult decât necesar ca toate instituţiile publice şi toţi cetăţenii din România să evolueze şi să depăşească un nivel minim de alfabetizare funcţională şi digitală”, a mai afirmat secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite