Anti-zodiac politic: Scorpionul, Varanul şi două Fecioare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La început de an, oamenii vor să ştie ce-i aşteaptă în următoarele 52 de săptămâni, până la următoarele Sărbători de iarnă şi la următorul bilanţ personal. De obicei, curiozitatea le e satisfăcută de cititorii în stele, mânuitorii de zodii, naşii idilei astrale dintre Fecioară şi Vărsător. Într-un cuvânt, horoscopiştii.

Există însă şi cetăţeni care se uită mai puţin în gura Uraniei şi mai mult în semnalele realităţii. Pe baza acestora, trecute prin filtrul raţiunii, pot să estimeze cam încotro o iau lucrurile. Este, totuşi, o reţetă mai eficientă decât să descoperi, de la fete care dau în bobi ca să-şi afle ibovnicul, că astăzi Berbecii stau bine cu dragostea, Scorpionii au probleme cu sănătatea, iar Leii fac rost de bani. Păi, dacă ne-am referi doar la România, tot avem vreun milion şi jumătate de Berbeci şi cam tot pe-atâţia Lei sau Scorpioni. Să dea buzna fericirea peste ei, aşa, la grămadă? Să treacă pe la doctor doar pe baza zilei de naştere? Să se umple de bani graţie cifrelor 2-7 din CNP? Păi, dacă mă gândesc că Tauri sunt şi Ion Ţiriac, şi o băbuţă cu pensie de 300 de lei, nu prea văd cum aş putea să-i bag în aceeaşi oală. A, da, am înţeles: li se aliniază la fel steluţele... doar că steaua lui Ţiriac are mai mulţi kilowaţi...

Cum se vede, aşadar, 2013 fără a citi horoscopul? Un an în care Fecioara frivolă (Victor Ponta) caută s-o convingă pe Fecioara adormită (Crin Antonescu) că vremea bătăliilor tembele a trecut şi că Scorpionul cel rău (Traian Băsescu) nu poate fi scos din Palat înainte de decembrie 2014. Şi-ar mai arăta ele, Fecioarele siameze, chiloţii la tot cartieru’, dar cică nu-i mumos, se supără tanti Europa.

În acest timp, Dan Voiculescu – Varan... nu, că asta nu-i zodie... aşa, Balanţă – îşi roade coada reptiloidă, cântărind tonele de trotil pe care să le pună în zidurile Palatului Cotroceni.

Ne aşteptăm, aşadar, la un an dominat de probleme economico-sociale, şi mai puţin politice. Nu mai are nimeni nervi pentru o nouă cruciadă politică. E anul coabitării. Iar Ponta chiar a spus – în fine! – un adevăr: cine va ridica sabia, de sabie va muri. Zicerea e valabilă şi pentru el, şi pentru Antonescu, nu doar pentru Băsescu.

În privinţa asta, Băsescu şi-a cam făcut treaba: a înghiţit un broscoi mare şi râios, desemnându-l pe Ponta prim-ministru de două ori într-un an. A evitat, astfel, două crize politice care-i stăteau la îndemână. Iar adversarii săi au declanşat una care le era peste mână. Din acest punct de vedere, Traian Băsescu a fost un politician mult mai raţional decât cei care-i voiau capul. A evitat două crize constituţionale şi a fost ţinta uneia neconstituţionale. De aceea a şi ieşit învingător, de altfel, dintr-un război în care a fost măcelărit: pentru că, spre deosebire de inamicii săi, s-a menţinut pe terenul Constituţiei, atrăgându-şi astfel susţinerea lumii civilizate şi a conştiinţelor necomercializate.

În acest an, Guvernul Ponta nu va lupta cu Traian Băsescu, ci cu inamici mult mai perfizi, în faţa cărora minciunile nu sunt de niciun folos: criza economică, şomajul, deficitul bugetar, datoria externă, propriile promisiuni, nevoile şi aşteptările populaţiei. Sunt semne că, odată instalat pe capra şaretei, Ponta va guverna cu totul altfel decât în cele şapte luni catastrofale din 2012. Schimbarea pare să fie în bine, dar să rămânem, totuşi, prudenţi în privinţa asta. Când te-a zgâriat motanul o dată, îi dai peste gheare de zece ori.

În rest, linişte şi pace: Jucătorul va deveni tot mai nejucător, Crin se va ofili, iar Varanul – în ciuda obiceiurilor biologice ale speciei sale – va intra la hibernare. Priviţi-l cu atenţie, ca pe un animal pe cale de dispariţie: s-ar putea să nu se mai dezmorţească niciodată. Chiar dacă îngheţul politic îi va fi compensat cu fonduri babane...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite