Antena 3 şi doctrina urii. Ghid de utilizare a televiziunii de partid

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem în 2005, într-o zi de luni, 27 iunie, ora 18.00. Antena 3 difuzează primul jurnal de ştiri, prezentat de Vlad Petreanu. Emanuel-Mihai Gâdea e angajat de un an la Antena 1, după ce a părăsit Realitatea. Tot acum, partidul lui Dan Voiculescu, proaspăt ieşit din alianţa cu PSD, guvernează alături de PD –ul preşedintelui Traian Băsescu. Este perioada în care şeful statului are, încă, drept la replică pe post.

“Portretul-robot al prezentatorului de pe Antena 3 este: un jurnalist în jurul a 30 de ani, cu experienţă, astfel încât, dacă apare o ediţie specială, să nu trebuiască să-i spui în cască ce să zică. Un om care să nu vrea să se pună el în faţa informaţiei, ci un om care să scoată informaţia în faţă”, declara Vlad Petreanu, cu puţin timp înainte de lansarea postului care avea să devină, pentru patronul său, un instrument feroce în lupta pentru voturi.

Istoria Partidului Umanist Român, devenit între timp Partidul Conservator, este strâns legată de istoria simpatiilor şi antipatiilor create de trustul lui Dan Voiculescu. Pe rând, liderii politici au fost reevaluaţi la televiziunea omului de afaceri, în funcţie de conjuncturile politice şi Victor Ponta însuşi, actual candidat la Preşedinţia României, s-a aflat în bătaia puştii. Veţi citi, în cele ce urmează, două istorii care se întrepătrund: istoria unui partid-proptea care a contribuit la facerea şi desfacerea guvernelor, PC, şi istoria televiziunii sale.

Partidul Umanist Român l-a sprijinit, la alegerile prezidenţiale din 2004, pe Adrian Năstase. La acea dată, însă, bătălia dintre un primar şi un premier s-a încheiat cu victoria primarului. Traian Băsescu s-a înscăunat, astfel, în fotoliul de preşedinte. PUR-ul lui Voiculescu a încălcat, la scurt timp, protocolul cu PSD şi a semnat o înţelegere de guvernare cu Alianţa DA şi UDMR. Negocierile cu Băsescu au adus PUR la guvernare, cu eticheta de „soluţie imorală“, folosită chiar de preşedinte. Faptul că PUR  a intrat la guvernare pe uşa din spate a marcat debutul unui conflict între Voiculescu şi Băsescu, unul care s-a derulat mai mult sau mai puţin mocnit până la data la care CNSAS a dat verdictul de colaborator al Securităţii pentru Dan Voiculescu.

PUR, care în 2005 şi-a schimbat denumirea în Partidul Conservator, rămâne la guvernare doi ani, perioadă în care relaţiile cu PD sunt tensionate, iar formaţiunea lui Voiculescu votează alături de PSD în Parlament.

În iunie 2006, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţiii confirmă colaborarea dintre Dan Voiculescu şi Securitate.  PC este presat să părăsească guvernarea, dar începe un război personal. În septembrie 2006, Antena 3 titrează: „Băsescu şi-a distrus dosarul de la Revoluţie“. Jurnaliştii îi acordă preşedintelui ocazia să se apere, iar el o face, într-o intervenţie telefonică pe post, de aproximativ o oră.

La sfârşitul anului, în decembrie, PC iese de la guvernare. Începe războiul făţiş între Dan Voiculescu, poreclit de angajaţi „Cool Mogul“, şi preşedintele Traian Băsescu.

În următorii ani, PC face slalom printre partide. Voiculescu candidează, în 2008, la alegerile parlamentare, după ce, în 2007, demisionase din Parlament pe motiv că nu şi-a îndeplinit promisiunile făcute electoratului. Renunţă şi la funcţia de preşedinte al partidului, dar păstrează titulatura de preşedinte fondator. Ulterior, devine “preşedinte fondator cu rol consultativ”.

Negociază cu Mircea Geoană şi, în aprilie 2008, conservatorii lui Voiculescu se unesc pentru a treia oară cu PSD şi formează Alianţa PSD-PC pentru alegerile parlamentare din 2008. Este perioada în care Antena 3 primeşte mai multe somaţii de la CNA, una pentru că încalcă legislaţia electorală şi difuzează mesaje în care numele lui Voiculescu este asociat cu sloganul „Susţinem şi promovăm valorile şi tradiţiile româneşti“. Aceeaşi somaţie o primesc, la acea dată, şi TVR, dar şi Realitatea.

La europarlamentarele din 2009, Antena 3 intră din nou în vizorul CNA, după ce fură startul la exit poll. Televiziunea e amendată cu 7.500 de lei, printre altele şi pentru că promovează anumite partide în defavoarea altora.

Acelaşi lucru se întâmplă şi la alegerile prezidenţiale, însă rezultatul nu este cel scontat.  La finalul lui 2009, când au loc alegerile prezidenţiale, Geoană pierde cursa pentru Cotroceni, este înlăturat de la şefia PSD, iar locul său e luat de Ponta. În acest context, relaţia PSD-PC devine, din nou, una tensionată.

În ianuarie 2010, PC formează alianţă cu PNL-ul lui Crin Antonescu. În 2010, într-un interviu pentru Agerpres, Voiculescu declară că vrea o alianţă politică PSD-PNL-PC pe termen lung, respectiv 5-10 ani, care să acopere mai multe cicluri electorale. Este prima dată când se invocă, în spaţiul public, crearea USL, iar patronul Antena 3 este cel care înaintează această sugestie. La fix un an de la declaraţia lui Voiculescu, se naşte USL.

În 2011, Antena 3 celebrează şase ani de existenţă. Dan Voiculescu, la acea dată vicepreşedinte al Senatului, este sărbătorit pe post şi numit, de jurnalişti, „Cool Mogul“.

„Ce face vicepreşedintele Senatului în faţa atacurilor? Ce nu fac mulţi. Prin fundaţiile sale, el încurajează performanţele tinerilor talentaţi, ii ajută să-şi întregească educaţia si îi ajută pe cei oropsiti de soarta să ducă o viaţă mai bună, iar ca om politic acţionează pentru ca românii să nu fie umiliţi în ţara lor“, se arată pe post.

Mircea Badea : „Eu nu-l voi vota pe Ponta niciodată în această viaţă“

Ne aflăm în februarie 2012. Victor Ponta, până atunci critic la adresa “regimului Băsescu”, îşi schimbă brusc poziţia şi ţine un discurs pacifist în Parlament, la învestitura Guvernului condus de MRU. Războiul lansat de Dan Voiculescu este în plină desfăşurare. Spre seară, burtiera Antena 3 anunţă : „România are guvern ilegitim“.

Mircea Badea are o intervenţie telefonică la Antena 3 şi declară următoarele :

„Nişte milioane de oameni, recunoscuţi ca atare chiar de domnul Traian Băsescu, au ca revendicare Jos Băsescu! sub toate formele sub care acesta există ca reprezentare publică: de la gaşca lui de obedienţi de la Guvern, orice Guvern, până la gaşca lui de obedienţi din Parlament. Nişte milioane de oameni din România vor Jos Băsescu !. Domnul Ponta s-a aliniat, sau aşa a declarat, aşa s-a comportat, aşa a încercat să ne arate nouă, ăstora care vrem Jos Băsescu!, s-a aliniat acestui mesaj”, a spus Badea şi a calificat discursului lui Ponta drept “mai mult decât mieros, pe alocuri chiar slugarnic, avea un ton de îndrăgostit, în orice caz”.

Ulterior, la propria emisiune, Badea a continuat tirada : „Eu n-o să-l votez niciodată în această viaţă pe Victor Ponta. Eu, ca cetăţean, consider că a încercat să mă păcălească, pentru că a încercat să pară ceea ce in realitate nu e“, a susţinut Mircea Badea. Într-o postare pe blog, cu titlul „Ponta susţine Guvernul Băsescu“, Badea a reluat teza potrivit căreia Ponta este, de fapt, aliat cu Băsescu.

Alessandra Stoicescu, prima dată „mândră că e româncă“

Urmează, în 2012, referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Antena 3 este lider de audienţă în ziua respectivă.

În Decizia CNA 645/2012, prin care se hotărăşte amendarea postului cu 10.000 de lei, se relatează încălcarea legii electorale de către jurnalista Alessandra Stoicescu. Concret, campania pentru referendum s-a încheiat la 28 iulie, ora 7.00 a.m..

Seara, Stoicescu declara, la Antena 3: „În această seară nu facem politică (...) Vă spun de pe acum că am încredere în poporul meu, că sunt mândră că sunt româncă şi că sunt convinsă că noi, toţi românii, vom reuşi în următoarele 24 de ore să schimbăm cursul istoriei, în sensul că vom dovedi că nu suntem nişte oameni de mămăligă“.

Crin: Iohannis are un singur păcat – nu e pesedist!

O repoziţionare a postului Antena 3 a devenit vizibilă după ce PNL şi PC au încetat colaborarea în cadrul alianţei, în ianuarie 2014. A rămas celebră înfruntarea televizată, de la Antena 3, dintre fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, şi directorul postului, Mihai Gâdea, la aproape două luni mai târziu. Antonescu l-a acuzat pe Gâdea, atunci, că face propagandă pesedistă. În acel context, a fost invocat şi numele lui Klaus Iohannis, actual candidat la alegerile prezidenţiale.

Iată o mostră din dialogul celor doi:

„Gâdea: Întrebarea e dacă mai sunteţi dumneavoastră preşedintele PNL?!

Antonescu: Sigur că sunt. V-a dovedit asta şi prietenul dumneavoastră Tăriceanu

Antonescu: Suntem cumva la o emisiune de umor?!

Gâdea: Vi se pare că ar fi o emisiune de umor?!

Antonescu: Da (...) Există o limită a penibilului, domnule Gâdea.  Domnul Iohannis este un om asupra căruia v-aţi năpustit cu toţii şi cei care lucraţi în armata pesedistă de propaganda. Pentru dumneavoastră Iohannis are un singur păcat, că nu e pesedist

Gâdea: Eu fac parte din armata de propagandă pesedistă?! Eu, care am fost la DNA în timp ce dumneavoastră eraţi preşedintele Senatului?! Eu nu pot să stau să mă scuipaţi din balconul Palatului Cotroceni. Nu mă faceţi pe mine propaganda pesedistă. Cum vă permiteţi? Mie mi se pare că sunteţi, în mod evident, mână-n mână cu Băsescu şi că Iohannis n-a avut niciodată în viaţa lui niciun fel de critică la adresa lui Traian Băsescu!

Antonescu: Dvs credeţi că eu, Crin Antonescu, în cârdăşie cu Traian Băsescu, dirijez acţiunile DNA? Ce insinuaţi dl Gâdea, ce insinuaţi de seri întregi aici? Chiar nu e niciun Dumnezeu deasupra noastră? O asemenea mizerie, în 25 de ani, nu am văzut nici măcar de la Băsescu. Sunt profund afectat de aceste acuzaţii

Antonescu: Vă rog să renunţaţi la stilul acesta de procuror. Nu trebuie să faceţi nici pe procurorul, nici să strigaţi, nu v-am trimis eu la DNA.

Gâdea: Mă faceţi procuror?!

Antonescu: Nu am zis asta. Eu cred că sunteţi încă jurnalist

Gâdea: Deci încă?

Antonescu: Da. Îmi asum (...) Antena 3 a făcut şi lucruri extraordinare... Fiţi mai academic, e totuşi un post mare Antena 3“

Dan Voiculescu şi ziua judecăţii

Sentinţa de 10 ani de închisoare pentru Dan Voiculescu i-a determinat pe jurnalişti să iniţieze proteste şi să se victimizeze. Antena 3 a difuzat chiar un promo în care oamenii erau chemaţi în stradă, să picheteze Palatul Cotroceni.

Emisiunile au loc sub titlul: „Antena 3, confiscată de Kovesi“. Se citesc mesaje în care telespectatorii îşi pun la dispoziţie casele pentru postul de televiziune, se fac aprecieri cu privire la sentinţă. „A primit mai mult decât violatorii!“, ţipă Dana Grecu.

Alessandra Stoicescu susţine că Voiculescu e judecat de un „pluton de execuţie“.

Voiculescu postează pe blog: „Am îndrăznit să nu cenzurez în niciun fel libertatea presei şi exerciţiul liber al profesiei nobile de jurnalist“.

În acele zile,  în CNA, unde ar trebui să se înregistreze emisiunile, se produce, în mod straniu, o pană de curent. Monitorizarea postului este, aşadar, un demers sortit eşecului.

Prezent: Dan Voiculescu, închis. Ponta, candidat

Ieri seară, la ultima emisiune difuzată de Antena 3 şi moderată de Mihai Gâdea, invitat în platou a fost Corneliu Vadim Tudor, noul aliat al premierului Victor Ponta. Pe ecran, se arăta, însă: „Extremiştii se unesc în jurul lui Iohannis“.

Vadim a declarat, pe post, că nu îi dă voturile lui Iohannis pentru că liderul PNL vrea „sfârşirea teritorială a României“.

Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu se află la guvernare, alături de premierul Victor Ponta.

 În Parlament, conservatorii sunt aliaţi cu oamenii lui Tăriceanu. Acelaşi Tăriceanu care, în campanie, a binevoit să se prezinte la 90% dintre emisiuni strict la Antena 3 şi care acum este nominalizarea lui Victor Ponta pentru postul de premier. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite