Andrei Tinu a fost îndepărtat cu greu din Guvern. E acuzat că făcea trafic cu cetăţenie română. Clienţi: ruşi şi arabi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Orban a câştigat în primă instanţă procesul cu Andrei Tinu, destituit în decembrie de la şefia Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, unde fusese instalat de PSD în 2017. Procurorii DNA au început audierile într-un dosar de corupţie şi crimă organizată în care Tinu are un rol central: e cercetat pentru că ar fi facilitat obţinerea cetăţeniei române în schimbul unor sume de bani. Reţeaua implică cetăţeni ruşi, ucrainieni şi arabi.

Decembrie 2019. Andrei Tinu, politician PSD, simte că e pe lista neagră a noului Guvern şi intră brusc în concediu medical. Premierul Ludovic Orban consideră că funcţia ocupată de Andrei Tinu, cu rang de secretar de stat, e eminamente politică, prin urmare îl demite.

Ianuarie 2020. Andrei Tinu dă Guvernul în judecată şi obţine suspendarea revocării din funcţie, pe motiv că premierul Ludovic Orban a încălcat dreptul muncii. Decizia instanţei e provizorie, însă executorie. Prin umare, Andrei Tinu se întoarce în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

31 martie martie 2020. Premierul Orban îl demite din nou pe Andrei Tinu. ”Venise raportul Corpului de Control, prin urmare revocarea era întemeiată din punct de vedere juridic. Oricum, el era secretar de stat, o funcţie politică. Nu dăduse concurs pentru post”, a explicat pentru „Adevărul” Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului. Corpul de control a început cercetările la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie în vara anului trecut, în urma unor sesizări primite de Ana Birchall, ministrul Justiţiei de la acea vreme. ”Raportul a scos la iveală o reţea de crimă organizată, o fabrică de făcut bani, în care demnitari de la cel mai înalt nivel facilitau obţinerea cetăţeniei române pentru persoane din Rusia, Ucraina, Republica Moldova şi Orientul Mijlociu. Reţeaua punea în pericol securitatea naţională, ba chiar şi UE, pentru că ruşii sau arabii primeau acte româneşti şi puteau călători oriunde fără vize”, susţin surse din Ministerul Justiţiei pentru Adevărul. 

”Corpul de Control a verificat fiecare cerere în parte. Cei care trebuiau să primească cetăţenie română pe bună dreptate erau lăsaţi la coadă, iar cei care plăteau primeau cetăţenie peste rând. Pur şi simplu, cetăţenia română era scoasă la vânzare pe tarabă”, susţin sursele citate. Raportul Corpului de Control a ajuns pe masa Parchetului General, care l-a trimis mai departe la DNA. În acest moment, procurorii anticorupţie lucrează intens la caz.

18 mai 2020. Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis că revocarea lui Andrei Tinu nu încalcă legea. Urmează sentinţa finală, dar sunt şanse infime ca decizia să fie răsturnată. „Această sagă penibilă s-a încheiat. Sunt mulţumită că în mandatul meu au fost realizate lucruri care au fost confirmate inclusiv de următorul Guvern, precum şi de o instanţă de judecată. Şi mai sper ca DNA să avanseze cu ancheta, în baza aceluiaşi Raport al corpului de control, fiind suspiciuni de comitere a unor fapte grave, în ceea ce priveşte acordarea cetăţeniei române, aşa cum de altfel am şi sesizat prin semnătura mea!”, a scris Ana Birchall pe Facebook. Guvernul Orban l-a eliberat din funcţie şi pe Marius Bozgan, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, mâna dreaptă a lui Andrei Tinu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite