Andrei Pleşu: „Cum nu înţelegi orice pagină din Hegel sau din Kant, nu poţi înţelege nici orice declaraţie a domnului Dragnea“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu FOTO Bogdan Buda/Inquam Photos
Andrei Pleşu FOTO Bogdan Buda/Inquam Photos

Scriitorul Andrei Pleşu a fost invitat în emisiunea „În faţa ta“ de la Digi 24 în care a discutat despre măsurile fiscale gândite de Liviu Dragnea, dar şi despre justificările oferite de prim-ministrul Mihai Tudose pentru introducerea „taxei de solidaritate“ .

În ediţia de marţi seară a emisiunii „În faţa ta”, de la Digi 24, scriitorul Andrei Pleşu s-a poziţionat critic faţă de justificările oferite de prim-ministrul Mihai Tudose pentru introducerea unei taxe de solidaritate, prin care persoanele care câştigă mai bine ar trebui să plătească mai mult pentru „prilejul“ sau rolul pe care statul îl are în succesul acestora.

„Asta e o idee că cine câştigă o face numai pe bază statului. Ştie dânsul ceva. Adică dacă tu câştigi mulţi bani înseamnă că faci afaceri cu statul, deci statul trebuie să profite şi el puţin. E un tip de strategie la care unii aderă de foarte multă vreme. Pe de altă parte, una spune domnul Tudose, care după ce s-a întors de la Bruxelles a zis că parcă nu mai e cazul, şi una spune domnul Dragnea, care spune «ba pardon, eu cred că e cazul. Mai analizăm». Ăsta e un cuvânt magic, când n-ai nimic de spus sau când nu ştii ce o să iasă spui că analizezi sau dezbaţi. Nu poţi să iei în serios aceste eschive, este ceva cu totul şi cu totul nefiresc“, a comentat Pleşu. 

„La noi nu se poate discuta nicio măsură în momentul de faţă, pentru că planul de guvernământ nu a fost unul de guvernământ, a fost un plan pentru câştigarea alegerilor. Sunt două lucruri diferite. La noi s-a făcut planul de luptă şi când s-a ajuns la aplicare, după câştigarea luptei, nu s-a mai înţeles nimic. Eu nu ştiu, nu pot urmări ce se întâmplă. Ce să cred când prim-ministrul ţării face o declaraţie de tipul – «Taxa de solidaritate va fi cumva.» Adică cum? Asta e declaraţie de administrator lucid, transparent?“, a mai declarat Pleşu, precizând că în momentul de faţă statul în România este reprezentat de partidul aflat la guvernare.

Rugat să comenteze afirmaţia liderului PSD Liviu Dragnea, care a declarat că „Statul ne fură“, Pleşu a răspuns ironic: „Gândirea domnului Dragnea e un subiect care mă depăşeşte. E mult prea complexă, prea nuanţată, prea abilă ca eu să pot să mă pronunţ. Nu pot. Aşa cum nu înţelegi orice pagină din Hegel sau din Kant, nu poţi să înţelegi nici orice declaraţie a domnului Dragnea. Când îi spune unui ministru «te rog să faci mai repede rost de experienţă», ce să înţelegi? Exerienţa e un maldăr de idei, pe care dacă nu te duci repede şi nu iei repede câte ceva, se cheamă că ai rămas fără. Nu poţi înţelege tot ce spune un om atât de subtil.“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite