Anders Lindberg, membru al Consiliului Regal, despre posibilitatea ca principele Nicolae să-şi recapete titlul: „Memoria e scurtă. Cunoaştem puterea iertării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anders Lindberg, membru al Consiliului Regal, care i-a retras titlul de principe lui Nicolae, spune despre posibilitarea redobândirii titlului că memoria este mai scurtă decât credem, iar creştinii cunosc „puterea iertării“. Anders Linsberg a oferit un interviu pentru revista Sinteza, care a dedicat un număr întreg Casei Regale, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţare.

În interviu, Anders Lindberg spune că s-a apropiat de România şi de Casa Regală cu ocazia unei călătorii pe care  făcut-o în urmă cu câţiva ani în Transilvania  împreună cu câşiva prieteni. „Am fost prezentat ASR Principesei Margareta, Custodele Coroanei, şi Principelui Radu de către Principesa Moştenitoare a Suediei şi de către ambasadoarea României la Stockholm, Răduţa Matache. A început astfel o comversaţie care a dus la invitaţia de a deveni membru al Consiliului Regal din 2015“, spune Anders Lindberg, în interviul acordat pentru Sinteza.

Anderrs Lindberg a vorbit şi despre care ar trebui să fie rolul unei Familii Regale într-un stat european. „Nu trebuie să exagerăm rolul sau existenţa monarhiei pentru prosperitatea unei anumite ţări. O Familie Regală activă poate, însă, contribui la stabilitatea politică a unui stat. În viziunea mea personală, existenţa unei Familii Regale într-un stat european e un semn că acea ţară se bucură de un anumit grad de armonie şi de pace cu sine însăşi şi cu istoria sa. Monarhia aduce valori comune, idealuri şi leadership prin puterea exemplului, menţinându-se deasupra disputelor de zi cu zi din ţară“, mai spune Lindberg.

Cunoscător al monarhiilor, Lindberg a vorbit şi de miturile potrivit cărora monarhiile constituţionale sunt costisitoare şi inutile. „Constituţia României e o chesitune a românilor, nu a mea, care sunt străin. Rolul meu în Consiliul Regal e să ofer sfaturi legate de modelul optim de a acţiona şid e a fi relevant. Am văzut că Familia Regală a României le oferă multora un sens al relevanţei, un spirti al mândriei, realizând şi o promovare a intereselor României peste hotare. Din punctul de vedere exclusiv al plătitorului de impozite, ţările care au monarhia ca formă de guvernământ ies mai ieftin decât cele care au preşeidnţi şi alegeri prezidenţiale. Dar nu cred că aspectul care trebuie să decidă asupra Constituţiei este costul. Dacă Familia Regală e relevantă şi acţiunile sale sunt bune, atunci contribuabilul va fi dispus să plătească pentru ea“, a mai spus Lindberg, membru al Consiliului Regal din 2015.

Întrebat dacă există vreo posibilitate ca Principele Nicolae să-şi recapete titlul, Lindberg a răspuns: „Viaţa e lungă, iar memoria e uneori scurtă sau mai scurtă decât credem. Noi, creştinii, cunoaştem puterea iertării. Dar nu sunt eu în măsură să speculez în această privinţă“.

Anders Lindberg este economist suedez, specialist în problematica privatizării şi expert în comunicarea corporatistă. A colaborat cu diverse instituţii financiare, dar şi cu Guvernul Suediei în calitate de consultant în problemele legate de de criza economică şi de privatizări. Anders Lindberg a studiat Ştiinţele Economice la Stockholm şi Koln.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite