Anca Dragu sesizează CCR, după ce a fost înlăturată din funcţia de preşedinte al Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Dragu FOTO Facebook
Anca Dragu FOTO Facebook

Fosta preşedintă a Senatului, Anca Dragu, a declarat că va sesiza CCR privind demiterea sa din funcţie, argumentând că nu există un motiv întemeiat. Fosta şefă a Senatului a invocat şi un „vid legislativ”, care arată că Legea nu a fost modificată, deşi CCR a hotărât în urmă cu 16 ani că articolele ce permit demiterea preşedintelui Senatului sunt neconstituţionale.

„Vă anunţ că revocarea preşedintelui Senatului va constitui subiectul unei sesizări la Curtea Constituţională”, a anunţat Anca Dragu.  

Ea a amintit că într-una din deciziile sale, „CCR statuează că orice reglementare care face posibilă revocarea preşedintelui Senatului ori de câte ori s-ar realiza majoritatea de voturi suficiente adoptării unei asemenea măsuri ar fi de natură să creeze o instabilitate instituţională perpetuă

Senatoarea a explicat că „de aceea în practica democratică a României au fost mai multe cazurile în care Opoziţia a menţinut preşedinţia Senatului”. 

„Acest demers de înlăturare a preşedintelui Senatului din funcţie este nejustificat. Ceea ce se întâmplă este un abuz de putere”, a mai declarat Dragu. 

Anca Dragu a mai amintit că există „un vid legislativ” aici. „Acum 16 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale articolele din Regulament care prevedeau posibilitatea de suspendare, de demitere a preşedintelui Senatului ca o sancţiune juridică sau o sancţiune politică. Repet, în cei 16 ani, aceste două articole, prevederi prin care se poate demite un preşedinte al Senatului nu au fost corectate, astfel încât rămânem pe textul din Constituţie care arată că preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor, mandatele acestora sunt pe perioada mandatului celor două Camere”, a explicat Dragu.

Potrivit senatoarei, demmiterea sa „este o decizie nemotivată, nu este o sancţiune juridică. Nu există o încălcare, o abatere gravă a Constituţiei pe care preşedintele Senatului Anca Dragu să o fi făcut-o”. 

Preşedinţia Senatului, preluată de Florin Cîţu 

 „Ca să-i găsească o sinecură de consolare lui Florin Cîţu pentru meritele deosebite de distrugere a coaliţiei cu USR,  monstruoasa alianţă PNL - PSD - UDMR a revocat-o azi pe Anca Dragu din funcţia de preşedintă a Senatului, prima femeie care a ocupat vreodată această poziţie. Dincolo de faptul că revocarea forţează Constituţia, ea este şi o avanpremieră la modul în care noua majoritate va acţiona: în forţă, fără respect pentru reguli şi meritocraţie”, a scris Dacian Cioloş, marţi, pe Facebook.

Potrivit liderului USR, modul „brutal” în care a fost înlăturată Dragu de la şefia Senatului se va întoarce „curând” împotriva liderilor politici ai noii coaliţii de guvernare.

„Îi mulţumesc Ancăi Dragu pentru modul impecabil cu care a onorat poziţia de preşedintă a Senatului. Acest mod brutal prin care a fost îndepărtată azi, fără motive temeinice şi fără sens, se va întoarce curând împotriva acestor politicieni care acţionează fără scrupule sub deviza <<pentru că putem>>”, a conchis liderul USR.

Funcţia de preşedinte al Senatului a fost preluată de Florin Cîţu. Liderul PNL a candidat împotriva Ancăi Dragu, care a candidat pentru un nou mandat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite