Dragu cere CCR ca premierul să fie obligat să vină cu noile propuneri de miniştri şi îl acuză pe Cîţu că refuză să ceară în Parlament votul de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Dragu/ Facebook

Preşedintele Senatului susţine, în documentul transmis CCR în nume propriu, că, referitor la moţiunea de cenzură, nu e un conflict între puterile statului, ci mai degrabă unul politic. Anca Dragu sesizează CCR cu privire la un conflict între Guvern şi Parlament pe tema votului de încredere al Parlamentului pentru noul Guvern format după demisia miniştirilor USR PLUS.

 „Este vorba mai degrabă de o cerere ce nu poate fi admisibilă din partea Curţii Constituţionale. Este vorba de o serie de critici legate de iniţierea şi depunerea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură reprezintă un instrument juridic constituţional pe care îl au la dispoziţie parlamentarii, instrument de control asupra activităţii Guvernului şi arătăm ca atare că nu se constituie nicun fel de blocaj al activităţii celor două instituţii. Numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict juridic de natură constituţională. Repet, este vorba de un conflict politic mai degrabă, care din păcate de la nivelul Guvernului se doreşte a se transforma într-un conflict juridic de natură constituţională. Cam acesta este conţinutul punctului de vedere pe care îl transmit din partea mea ca preşedinte al Senatului României”, spune Anca Dragu.

Preşedintele Senatului a precizat că va transmite un al doilea document la CCR, prin care cere constatarea „unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi primul-ministru pe de-o parte şi Parlamentul României pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea obţinerii votului parlamentului în cazul remanieirii guvernamentale”. 

„Pe de altă parte, trimit către CCR un al doilea document. Este o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României şi prim-ministrul României pe de-o parte şi Parlamentul României, pe de altă parte. Aici solicit instanţei de contecios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi primul-ministru pe de-o parte şi Parlamentul României pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea obţinerii votului parlamentului în cazul remanieirii guvernamentale, efectuate după schimbarea compoziţiei politice a Guvernului. De asemenea, cer obligarea primului-ministru la a formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului în vederea pronunţării asupra noii compoziţii politice a Guvernului”, spune Dragu.

Preşedintele Senatului invocă „prevederile constituţionale, precum şi din Codul Administrativ care cer imperios ca în termen de cinci zile de la vacantarea funcţiei să se transmită noile propuneri”. 

„ Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri. Împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului şi să-şi dea acordul asupra noii structuri, compoziţii politice a Guvernului”, a mai transmis Dragu. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite