Anca Dragu: „Nu aş zice că este un buget de austeritate, ci un buget cumpătat“. Anumite beneficii pentru aleşi ar putea fi eliminate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Dragu FOTO Facebook
Anca Dragu FOTO Facebook

Preşedinta Senatului Anca Dragu a declarat că bugetul pentru 2021 nu este unul de austeritate, aşa cum susţine opoziţia, ci este un „buget cumpătat”.

Ea a adăugat, întrebată la Antena 3 despre posibilitatea unui proiect de lege care să elimine anumite beneficii pentru parlamentari, în contextul în care aceştia au gratuitate la transportul feroviar, aerian, au bani de carburant, de cazare şi diurnă, că ar putea fi depusă o astfel de iniţiativă legislativă.

„În acest moment bugetul are un deficit de 80 miliarde lei, ceea ce înseamnă 7,16% din PIB. Orice majorare înseamnă un şi mai mare deficit, înseamnă o şi mai mare datorie, înseamnă că vom avea de plătit peste câţiva ani, de rambursat aceste datorii. Deci conceptul acesta de deficit este unul de care trebuie să fim foarte responsabili pentru că banii aceştia pe care noi îi putem consuma în diferite scopuri, ei trebuie returnaţi, trebuie rambursaţi. În ultimii ani 30 de ani România nu a returnat datorie, a tot acumulat, a tot rostogolit datorie, astfel încât de aceea de la zero am ajuns spre 40% din PIB acum. Această datorie va fi plătită chiar de copiii noştri şi nu este o metaforă”, a afirmat Anca Dragu, întrebată duminică seara la Antena 3 dacă mai e loc în buget pe care opoziţia îl numeşte „al austerităţii” de un amendament prin care să crească veniturile românilor, cum ar fi cel al Gabrielei Firea privind creşterea alocaţiilor pentru copii.

Chestionată de ce este austeritate, prin buget, doar pentru anumite categorii sociale şi nu pentru toată lumea, în contextul în care parlamentariin beneficiază de anumite gratuităţi pe transportul feroviar, aerian, de 1.500 lei bani pentru carburant, 4,500 lei bani cazare şi diurnă de 300 lei pe zi, preşedinta Senatului a răspuns: „Este întrebarea foarte bună şi cu siguranţă ar fi o justă măsură să tăiem şi gratuitatea pentru parlamentari. Sunt cu totul de acord”.

„Pe de altă parte, eu aş evita cuvântul austeritate pentru că totuşi sunt creşteri de venituri în buget. Salariul minim are o creştere. Să nu uităm că suntem într-un an în care economia se chinuie să îşi revină, să îşi revină de pe o creştere economică negativ, o contracţie. Să nu uităm că 2 milioane de români au fost loviţi direct şi indirect de criză, un milion au fost la un moment dat în şomaj şi au avut veniturile reduse. O parte din veniturile pentru aceşti şomeri au fost acoperite din bugetul de stat, ceea ce a cauzat un deficit, o datorie foarte mare. Ar trebui să gândim acest buget în contextul economic actual şi să trecem dincolo de şicanele acestea politice care se iscă în jurul bugetului: nu aş spune că este unul de austeritate, aş spune că este un buget cumpătat”, a completat Dragu.

Întrebat dacă va exista un proiect de lege pentru eliminarea acestor facilităţi pentru parlamentari, şefa Senatului a replicat: „Am putea depune, sigur că da. Am putea depune chiar şi după ce trece bugetul, dar ar putea venit şi zilele acestea pe plen, în dezbaterea pe buget. Cel mai bine ar fi să avem bugetul aprobat acum, pentru că este un document extrem de important pentru toţi investitorii, nu numai străini, pentru investitorii români, pentru oamenii care au afaceri, pentru micii întreprinzători. Deci acest document haideţi să îl aprobăm aşa cum el a fost deja discutat în comisii şi apoi să ne uităm şi la parlamentari. Aţi văzut că deja am tăiat pensiile speciale ale parlamentarilor, tocmai pentru că acolo a fost mai uşor să acţionăm şi a fost un semnal pe care l-am dat că aceste beneficii nemeritate trebuie să dispară şi să dispară de la noi. Adică puterea exemplului mi se pare cea mai bună”.

Parlamentul dezbate luni, în plen reunit, proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021, iar votul final va fi dat marţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite