Analiză. Ce riscă Tăriceanu dacă rămâne lipit de Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu sunt un tandem. Deocamdată.
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu sunt un tandem. Deocamdată.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, trăieşte cu iluzia că va fi susţinut de PSD la alegerile prezidenţiale, ultimul său test politic major, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Însă dacă va merge pe mâna lui Dragnea până la capăt, Tăriceanu poate pierde tot: şi candidatura la prezidenţiale, şi şefia Senatului, şi guvernarea

Tăriceanu este şeful de partid cel mai curtat la începutul sesiunii de toamnă: dacă s-ar alia cu formaţiunile din Opoziţie, ar putea pune umărul la dărâmarea Guvernului Dăncilă. Potrivit unor surse politice,  unii lideri PNL chiar i-au propus funcţie de premier, numai să se dezică de Dragnea. De altfel, în ultima perioadă, liderii PNL nu l-au mai atacat public pe Tăriceanu, punând toate tunurile pe Dragnea.

Pe de altă parte, Tăriceanu e ţinut aproape şi de Liviu Dragnea, care i-a promis că va fi candidatul comun al PSD-ALDE la prezidenţiale, potrivit unor surse politice. Liderul PSD are nevoie de Tăriceanu ca de aer. Miza lui Dragnea e să vadă noile Coduri penale promulgate, astfel încât să se salveze de închisoare. Fără voturile ALDE, PSD ar pierde majoritatea în Parlament, deci modificarea Codurilor penale ar fi compromisă.

„Un moment de mare tristeţe“
Numai că istoria recentă ne arată că PSD se poate răzgândi subit.  Partidul lui Dragnea a mai încercat tactica unui candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2014, când exista USL. Planul era ca şeful PNL, Crin Antonescu, să fie candidatul pentru prezidenţiale, iar Ponta să rămână premier. Planul a căzut cu doar câteva luni înainte de alegeri.

„Pentru PSD, pentru sutele de mii de membri, a ajunge în situaţia în care să nu aibă un candidat viabil este un moment de mare tristeţe, este un moment istoric la modul negativ“, a spus vicepreşedintele Gabriela Firea, arătând, de fapt, că social-democraţii vor pune o presiune imensă pentru a avea propriul candidat.  „Nu cred că PSD va permite să nu aibă propriul candidat. Nu văd cum ar putea recunoaşte că nu e în stare să aibă un candidat al partidului“, a declarat, pentru „Adevărul“, sociologul Mircea Kivu.

La rândul său, sociologul Barbu Mateescu e de părere că un nou scenariu Antonescu e posibil: „PSD ar putea să-i facă lui Tăriceanu ce i-a făcut lui Antonescu. Însă aici mai apar doi factori. În primul rând, puterile de acum ale preşedintelui sunt mai mici, după cum am văzut ultimele decizii ale CCR şi ale Parlamentului. De asemenea, şi PSD e prins într-o luptă internă“.

Întrebat dacă problemele lui Dragnea cu Justiţia şi în interiorul PSD îl afectează şi pe liderul ALDE, Mircea Kivu a precizat: „Da, îl afectează şi pe Tăriceanu. Însă am impresia că Tăriceanu încearcă să se distanţeze de Dragnea. Preventiv“.

În schimb, Mateescu atrage atenţia că Tăriceanu s-ar putea trezi pus în ofsaid dacă Dragnea e înlăturat de la conducerea partidului. „Tăriceanu încearcă în ultimul timp să evite asocierea cu Dragnea, deşi ar vrea sprijinul PSD. Să vedem ce face Tăriceanu dacă Dragnea pierde puterea în PSD. Nu Tăriceanu deţine cuţitul şi furculiţa. Ele ar fi la noua conducere, cea care va decide cât de mult cade sau se ridică Tăriceanu“, a avertizat Mateescu.

Totul depinde de Tăriceanu. Dacă va rămâne lângă Dragnea până în ultima clipă, iar liderul PSD va fi dat la o parte din fruntea partidului chiar de propriii săi colegi, Tăriceanu cu greu va mai putea revendica funcţii la o nouă negociere. Deci liderul ALDE poate să-şi ia adio de la şefia Senatului şi de la o candidatură prezidenţială susţinută de PSD. De asemenea, în cazul în care Dragnea va pica, parlamentarii ALDE ar putea migra către PNL sau către Victor Ponta pentru a pune umărul al o nouă majoritate, iar Tăriceanu ar rămâne cu totul pe dinafară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite