Analiză. Cât pierde România în scandalul mutării ambasadei din Israel. „Nu ne mai putem poziţiona ca un stat-partener UE, ci ca un stat din nucleu-dur al lui Trump“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul dintre Klaus Iohannis şi Guvernul Dăncilă, generat de relocarea ambasadei la Ierusalim, va ştirbi credibilitatea României în ochii partenerilor europeni şi va amplifica tensiunile interne, cred specialiştii contactaţi de Adevărul.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat ieri, timp de o oră, cu premierul Viorica Dăncilă despre relocarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, o decizie pe care Guvernul a anunţat-o fără a se consulta cu şeful statului, demnitarul care, potrivit Constituţiei, reprezintă ţara pe plan extern. Viorica Dăncilă a fost însoţită la Cotroceni de Ana Birchall, vicepremierul axat pe politică externă, şi de Teodor Meleşcanu, şeful diplomaţiei. În urma discuţiilor, Preşedinţia şi Guvernul au transmis două comunicate de presă care nu par să ajungă la o concluzie comună.

Spre exemplu, preşedintele Klaus Iohannis „a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României şi că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca ţara noastră să rămână un actor credibil în relaţia cu SUA, UE şi NATO“.

Cum se vede din afara ţării disputa de la Bucureşti, în condiţiile în care, pe o temă extrem de sensibilă în politica externă, preşedintele a spus una, iar Guvernul a zis pe dos? „România nu mai era oricum percepută ca fiind un partener credibil pentru partenerii europeni, în condiţiile în care în România nu mai există de ceva vreme separaţia puterilor în stat. Toată puterea stă în mâna preşedintelui Camerei Deputaţilor. Premierul Viorica Dăncilă este o persoană lipsită de forţă politică. Vedem că toate declaraţiile importante, de politică internă sau de politică externă, sunt făcute de Liviu Dragnea. Această confuzie între centrele de putere din România este privită cu reticenţă de către partenerii europeni“, răspunde politologul Cristian Pârvulescu.

Şi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu vede un viitor sumbru pentru diplomaţia românească. „Relaţiile externe vor fi afectate iremediabil. Partenerii României, printre care se numără chiar Israelul, nu înţeleg nimic din  haosul de la Bucureşti“, crede fostul ministru.

„Există câteva linii roşii“
Ce a spus Viorica Dăncilă la întâlnirea cu preşedintele? „Premierul a subliniat că lansarea unui proces de analiză şi evaluare privind posibilitatea relocării Ambasadei în statul Israel este menit să susţină obiectivele României, într-un moment în care SUA, partenerul şi aliatul strategic principal al României, au luat această decizie, iar mai multe state analizează această propunere“, se arată în comunicatul Guvernului.

Cristian Pârvulescu comentează: „Scandalul cu mutarea amabsadei la Ierusalim a clarificat faptul că România nu se mai poate poziţiona ca un stat-partener pentru UE, ci ca un stat care face parte din nucleu dur al lui Donald Trump. Liviu Dragnea încearcă această apropiere de SUA în speranţa că va schimba politica Departamentului de Stat cu privire la combaterea corupţiei“.

România nu se mai poate poziţiona ca un stat-partener pentru UE, ci ca un stat din nucleu-dur al lui Donald Trump. Cristian Pârvulescu, politolog

În discuţia de la Cotroceni, Klaus Iohannis i-a reamintit premierului Viorica Dăncilă că disputa a mers prea departe. „Preşedintele României a atras atenţia că politica externă a ţării noastre trebuie caracterizată de constanţă şi predictibilitate, având câteva linii roşii de la care decidenţii politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică“, a transmis şeful statului.

Au încălcat liderii PSD liniile roşii de care vorbeşte preşedintele? „De departe“, răspunde fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. „Toată această dispută reflectă o atitudine total diferită de cea normală pe care o practică Guvernul în relaţia cu preşedintele. Credibilitatea României în ansamblu are foarte mult de suferit de pe urma acestui scandal de politică externă“, adaugă Diaconescu.

Partenerii României, printre care se numără chiar Israelul, nu înţeleg nimic din  haosul de la Bucureşti. Cristian Diaconescu, fost ministru de externe

„Nu a câştigat nimeni“
Cât priveşte relaţia dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă pe plan intern, sociologul Alfred Bulai spune că nu se va îndulci. „Nu a câştigat nimeni din acest conflict. Suporterii lui Iohannis vor ţine în continuare cu Iohannis, iar suporterii PSD vor fi de partea premierului, căci Dăncilă nu are suporterii ei, nu o cunoşte nimeni. Între cei doi, relaţia va fi tot ca până acum: tensionată. Iohannis îi va cere în continuare demisia Vioricăi Dăncilă, iar Dragnea îi va spune să nu demisioneze“, estimează Bulai.

Guvernul l-a sfidat de două ori pe Iohannis
În urmă cu o lună, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a adoptat, fără să-l întrebe pe Klaus Iohannis, un memorandum secret care prevedea intenţia României de a reloca ambasada la Ierusalim, deşi fără semnătura preşedintelui demersul este imposibil. Klaus Iohannis este în acord cu liderii europeni, susţinând mai întâi soluţia păcii între Israel şi Palestina, abia apoi relpcarea ambasadei.  Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a opus iniţiativei Uniunii Europene care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim întrucât „s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru“.  



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite