Analiză. Liberalii au scos cuţitele pe masă. Ce se poate întâmpla cu PNL după Congresul din 25 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

PNL este măcinat în interior de disputele privind conducerea formaţiunii, de criza politică generată de ieşirea USR-PLUS de la guvernare, dar şi de modul în care ar trebui să fie gestionată relaţia dintre partid şi preşedintele României.

Liberalii sunt din ce în ce mai divizaţi în interior. Iar disputele sunt numeroase, de la împărţirea în echipa Cîţu şi echipa Orban, la poziţionarea împotriva oricărei legături cu PSD, reevaluarea relaţiei cu Klaus Iohannis sau necesitatea reluării dialogului cu USR-PLUS, astfel încât orice liberal care ar conduce Guvernul să aibă susţinerea unei majorităţi parlamentare.

Practic, la nivelul PNL sunt discuţii pe cel puţin trei paliere: ce se întâmplă cu partidul, ce se întâmplă cu guvernarea şi cum decurge colaborarea cu şeful statului. Referitor la ultimul punct menţionat, Ludovic Orban a subliniat, într-un prim mesaj de distanţare faţă de preşedintele României, că PNL nu are nicio „datorie” faţă de Iohannis, aluzie la alinierea a numeroşi lideri în spatele lui Florin Cîţu pentru că premierul ar avea susţinerea tacită a şefului statului.

„Eu cred că PNL nu are nicio datorie faţă de preşedintele Iohannis. Dimpotrivă, eu am convingerea că preşedintele PNL trebuie ales de membrii PNL cu gândirea lor, cu mintea lor şi cu sufletul lor”, a declarat Orban, într-o întâlnire cu liberalii din Dâmboviţa, filială care îl susţine.

Reacţia a venit imediat din partea echipei Cîţu. Rareş Bogdan (prim-vicepreşedinte PNL) i-a transmis că a uitat că Iohannis a oprit două puciuri împotriva sa când era premier. Obrazul i-a fost bătut şi de ministrul Energiei, Virgil Popescu, însă unul dintre mesajele cele mai surprinzătoare a venit de la Monica Anisie, senatoare şi fost ministru al Educaţiei. În mesajul său de apărare a preşedintelui României, Anisie a subliniat: „Noi toţi îi datorăm lui Klaus Iohannis cine suntem azi, domnule Orban, niciodată invers”. Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care Ludovic Orban a fost cel care, potrivit informaţiilor „Adevărul“, a insistat ca aceasta să fie ministru al Educaţiei în noiembrie 2019 şi a promovat-o la şefia PNL Sector 2. Mai mult, în PNL sunt liberali care au făcut politică la nivel înalt şi înainte de sprijinul acordat de şeful statului. Iar exemple sunt atât în echipa Orban, cât şi în echipa Cîţu, în ultima fiind chiar şi un fost premier, Emil Boc.

Senator PNL: „Au distrus tot“

De asemenea, în partid sunt discuţii referitoare la tema guvernării, pentru că tabăra Orban cere reluarea discuţiilor cu USR-PLUS, însă partidul condus de Dacian Cioloş şi Dan Barna e dispus să renegocieze revenirea la guvernare doar dacă este Cîţu îndepărtat de la Guvern. Cabinetul Cîţu este luat la întrebări inclusiv din interior. Critici la adresa guvernării au venit şi din filiala controlată de Dan Vîlceanu, ministru de Finanţe şi apropiat al lui Florin Cîţu. Senatorul Ion Iordache s-a declarat nemulţumit de modul în care gestionează premierul şi cei care deţin acum majoritatea în PNL relaţiile din Coaliţie. „Sunt profund întristat când văd că şansa de dezvoltare a României este aruncată la gunoi cu atâta imaturitate. Ei au primit cadou un Guvern, o majoritate parlamentară stabilă şi o echipă liberală, unită în jurul unui program de guvernare. Au distrus tot, iar blatul cu PSD a pus capacul”, a scris pe pagina sa de Facebook Iordache.

Senatorul liberal este de părere că „guvernarea a eşuat”, iar acest lucru va fi vizibil în următoarea perioadă, când, estimează el, preţurile vor creşte şi mai mult. „Nu pot accepta să fiu asociat cu asemenea politică distructivă! Mie îmi place să construiesc, să am satisfacţia lucrului bine făcut şi să arăt oamenilor că se poate! Succesul, banii şi funcţiile nu mi-au luat minţile cum văd că se întâmplă la unii dintre colegi! Guvernarea a eşuat, nu poţi susţine că economia duduie când preţurile au explodat, iar la veniturile oamenilor nu s-a adăugat nimic”, a completat parlamentarul liberal.

Divizarea partidului poate fi remarcată şi din perspectiva presiunilor cu care se confruntă liderii din teritoriu pe tema poziţionării în alegerile interne. Eurodeputatul Mircea Hava a povestit cum Florin Cîţu ar fi vrut să-l atragă în echipa sa. „Cât vrei şi o închidem acum?”, l-ar fi întrebat premierul, refuzat de Hava, care a subliniat într-o întâlnire cu colegii din conducerea partidului că el „nu dansează nici cu Orban, nici cu Florin Cîţu”. În ultimele zile, echipa Orban i-a acuzat pe liderii din echipa Cîţu că selectează doar delegaţi care l-ar vota pe premier, nefiind o selecţie pe bază de rezultate.

Ce spun specialiştii

„Adevărul” a discutat cu mai mulţi specialişti despre ceea ce ar putea urma în formaţiunea liberală, în condiţiile în care o campanie atât de agresivă, în care din ambele tabere au fost spuse cuvinte grele, ar putea afecta coeziunea PNL. Politologul George Jiglău susţine că o rupere a partidului nu este exclusă, însă şansele sunt foarte mici, pentru că este vorba despre o formaţiune veche, în care au mai existat schimbări de lideri şi garnituri ale conducerii. „Nu este exclus, dar nu cred că se va ajunge la o rupere a PNL. Ludovic Orban a mai trecut prin înfrângeri, la fel şi unii din echipa sa. Orban nu iese din PNL, pentru că partidul liberal e viaţa lui politică. El a avut răbdare după fiecare înfrângere, a încercat din nou, iar şi iar. Eu îl văd de cursă lungă”, a precizat George Jiglău.

Politologul a subliniat faptul că, în prezent, Orban, spre deosebire de contracandidatul său, care este favorit în cursă, se confundă cu istoria PNL din ultimele trei decenii: „Loialitatea faţă de propriul partid e destul de rară. Ne plângem de traseism, dar mai sunt şi exemple de oameni verticali în ceea ce priveşte rămânerea în partid. Fiind el cel care pleacă cu şansa a doua, riscurile privind o ruptură sunt mici. De partea cealaltă, la Cîţu, nu sunt aşa de convins. Însă nici acolo nu văd un risc mare. E şi Iohannis la mijloc şi nu cred că va permite ruperea partidului”, a completat George Jiglău.

Cristian Pîrvulescu susţine că formaţiunea liberală va merge mai departe indiferent de câştigători şi de perdanţi. „Nu cred că va fi o scindare în PNL după alegeri, pentru că fiecare vrea să supravieţuiască politic”, a declarat Pîrvulescu. Pe de altă parte, politologul consideră că tabăra care va pierde va avea o parte din reprezentanţi care vor face pasul în spate sau vor ieşi din politică, însă nu imediat, pentru că PNL este un partid aflat la guvernare. Totodată, Cristian Pîrvulescu a subliniat că, dacă Orban va ieşi preşedinte PNL, nu va mai fi aşa de îngăduitor cu opoziţia sa din partid, adică va schimba modul de abordare din perioada în care era premier şi accepta constant critici.

Pasul în spate

Nu în ultimul rând, şi sociologul Mircea Kivu vede mai degrabă un pas în spate controlat al celor care pierd partida pentru conducerea PNL: „O scindare este greu de spus dacă va fi. Mai degrabă retragerea unor membri din partid”. Întrebat pe cine vede că ar pierde la Congres, Kivu a indicat tabăra Orban. „Îmi e greu de spus. Acum pare că Orban, după ce susţinere are. Pare că el ar fi pierzătorul”, a conchis sociologul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite