Analiză „Iniţiativa România“. Care sunt partidele cu cei mai mulţi penali şi traseişti aflaţi pe listele pentru parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul condus de Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au cei mai mulţi candidaţi cu probleme de integritate sau traseişti. FOTO Inquam Photos
Partidul condus de Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au cei mai mulţi candidaţi cu probleme de integritate sau traseişti. FOTO Inquam Photos

Mişcarea civică Iniţiativa România a realizat o analiză a tuturor listelor pentru parlamentare în urma căreia a arătat care sunt partidele cu cei mai mulţi candidaţi cu probleme penale şi traseişti. Clasamentul „pătaţilor“ e condus de ALDE, urmat de PMP şi PSD.

Iniţiativa România a estimat un număr de 746 de candidaţi cu şanse de a intra în Parlament (zonă eligibilă), pe baza sondajelor de opinie realizate până la data de 14 noiembrie 2016. Este vorba despre 220 de candidaţi PSD, 188 de candidaţi PNL, 104 candidaţi USR, 101 candidaţi ALDE, 96 de candidaţi PMP şi 37 de candidaţi UDMR, potrivit unei analize a mişcării civice Iniţiativa România

„Pentru fiecare dintre candidaţi s-a făcut o evaluare de risc pe baza informaţiilor privind integritatea ( probleme penale, incompatibilităţi, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea faţă de statul de drept (e.g. iniţiative legislative de amputare a puterii judecătoreşti sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunităţii parlamentarilor) şi traseismul politic“, arată mişcarea civică. Rezultatele statistice sunt următoarele:

1. 72 de candidaţi dintre cei 101 candidaţi eligibili ai ALDE sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave (71,3%).

2. 65 de candidaţi dintre cei 96 de candidaţi eligibili ai PMP sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave (67,7%).

3. 115 candidaţi dintre cei 220 de candidaţi eligibili ai PSD sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave (52,2%).

4. 16 candidaţi dintre cei 37 de candidaţi eligibili ai UDMR sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave (43,2%).

5. 73 de candidaţi dintre cei 188 de candidaţi eligibili ai PNL sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave (38,8%).

6. 11 candidaţi dintre cei 104 candidaţi eligibili ai USR sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: au schimbat două sau mai multe partide sau au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept (10,6%).

Mişcarea civică Iniţiativa România a lansat duminică site-ul www.alegeriparlamentare2016.ro (AP16). AP16 este cel mai amplu proiect din ultimii 26 de ani de informare publică electorală şi de prezentare a candidaţilor, partidelor, programelor de guvernare, a istoriei politice a partidelor şi rezultatelor electorale din 1990 până astăzi, drepturilor şi obligaţiilor legale ale alegătorului în ziua votului. AP16 este un ghid complet al alegătorului la alegerile generale din 11 decembrie 2016.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite