Analiză. De unde ia voturi partidul lui Cioloş? „Pare că ne propune un pariu public: câte voturi de pe dreapta poate obţine un partid cu o doctrină de stânga“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul lui Dacian Cioloş va rivaliza cu USR şi PNL la următoarele alegeri, au declarat mai mulţi specialişti pentru „Adevărul“, deşi programul noii formaţiuni este mai degrabă de stânga. Mişcarea România Împreună are un electorat similar cu cel al principalelor formaţiuni din Opoziţie, cred specialiştii

Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat vineri că a depus la Tribunalul Bucureşti actele pentru înfiinţarea Mişcării România Împreună (RO+). La scurt timp au început atât mesajele de felicitare din partea adversarilor politici, cum e cazul USR, dar şi criticile, cum au fost cele venite din partea PNL. Luni dimineaţă, Vlad Voiculescu, membru fondator al RO+ şi fost ministru al Sănătăţii, anunţa că în jur de 20.000 de persoane au trimis cerere pentru înscrierea în partide, de îndată ce sunt actele în regulă. „Miza principală pentru următorul an va fi asta: implicarea oamenilor buni, a celor care au stat deoparte până acum, în politică! Politica nu trebuie să fie o mocirlă. Politicianul nu trebuie să fie porc“, a anunţat Voiculescu.

„USR, încasator tăcut“

„Adevărul“ a vorbit cu mai mulţi sociologi şi consultanţi politici despre bazinul electoral al Mişcării România Împreună (RO+) şi partidele de la care ar putea lua voturi. „Cred că ar lua voturi de la PNL şi USR, dar şi de la PSD, plus faptul că va avea şi votanţi noi. În continuare este o bază de votanţi anti-PSD care nu se simte atrasă de oferta existentă (n.r. – adică de PNL şi USR)“, a declarat sociologul Barbu Mateescu. Pe ideea că RO+ va încerca să atragă cât mai mulţi votanţi noi merge şi Mircea Kivu, sociolog care avertizează că ar fi o greşeală ca noua formaţiune să încerce doar să atragă o parte a electoratului pe care îl au principalele partide de Opoziţie.

Dacă nu reuşesc să treacă pragul la europarlamentare, partidul e mort. Alfred Bulai, sociolog

Pe de altă parte, consultantul politic George Rîpă punctează faptul că RO+ vine cu un program de stânga, dar care vrea să atragă voturi de pe partea dreaptă, adică de la PNL şi USR. „Domnul Cioloş pare că ne propune un pariu public şi încearcă să vadă câte voturi de pe dreapta poate obţine un partid cu o doctrină de stânga. Programul economic este unul clar de stânga, ba chiar observăm anumite accente îngrijorătoare, căci nici măcar în documentele programatice ale PSD nu găsim referinţe negative la piaţa liberă. Platforma domnului Cioloş ne vorbeşte despre «acţiune colectivă» şi se luptă cu «individualismul egoist», a declarat Rîpă pentru „Adevărul“. Mai mult, acesta atrage atenţia că USR va fi cel mai dezavantajat de apariţia RO+. „USR se află acum în poziţia PNL din 2016, adică aceea de încasator tăcut, căci este greu de crezut că va exista o poziţionare fermă împotriva RO+“, a mai spus consultantul politic.

Testul de la europarlamentare
În timp ce sociologul Barbu consideră faptul că RO+ are şansa ca în următorii ani să ia voturi de la PSD, sociologul Alfred Bulai e sceptic şi susţine că alegerile europarlamentare din 2019 sunt cruciale pentru formaţiunea lui Cioloş. „Dacă nu reuşesc să treacă pragul la europarlamentare, partidul e mort“, a precizat Bulai. În schimb, Rîpă consideră că RO+ are avantajul de a deschide lista la europarlamentare cu Cioloş. „La alegerile pentru Parlamentul European, Ro+ poate profita de imaginea lui Dacian Cioloş, de expert în chestiuni europene“, a mai spus consultantul.

Nu în ultimul timp, Alfred Bulai vine cu teoria că noul partid e doar o platformă pentru propulsarea lui Cioloş în candidat pentru prezidenţiale, dacă şeful statului, Klaus Iohannis, n-ar mai candida şi ar face pasul spre politica la nivel european.

PNL, luat la ţintă
Fostul premier pare să fi uitat că PNL a defilat în campania din 2016 cu el pe afişe şi i-a promis că va fi premier, preferând să atace partidul condus acum de Ludovic Orban. „Nu regret că mi-am ţinut cuvântul în faţa Parlamentul. Mi-am ţinut ce mi-am asumat, adică o guvernare independentă. Eu am spus că nu voi intra în niciun partid politic“, a declarat Cioloş, înr-o emisiunea TV.  „În loc să se reformeze, PNL a abordat o retorică ipocrită”, a mai subliniat Cioloş.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite