Analiză. De ce evită candidaţii pentru Capitală confruntările directe: „Mai bine nu câştigi nimic decât să pierzi o parte din voturi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încă este aşteptată o dezbatere între Nicuşor Dan şi Gabriela Firea FOTO Facebook Nicuşor Dan
Încă este aşteptată o dezbatere între Nicuşor Dan şi Gabriela Firea FOTO Facebook Nicuşor Dan

Principalii candidaţi pentru primăriile marilor oraşe au fugit de dezbaterile faţă în faţă. Cel mai cunoscut caz este cel din Capitală, unde fiecare fuge de fiecare. Specialiştii consultaţi de „Adevărul” susţin că prin evitarea confruntăntării aceştia caută să nu piardă voturile pe care le au deja acontate printr-o prestaţie slabă. ”Adevărul” susţine o confruntare directă, măcar între princiaplii candidaţi, bazată pe soluţii, nu pe atacuri

În campania electorală pentru alegerile locale, la fel cum s-a întâmplat şi în campania pentru prezidenţiale, principalii candidaţi pentru primăriile marilor oraşe, în frunte cu Bucureştiul, au evitat să se întâlnească în dezbateri cu contracandidaţii, fiind mai degrabă orientaţi spre interviuri într-un mediu prielnic sau postări pe Facebook. 

„Adevărul” a vorbit cu mai mulţi specialişti pentru explica de ce avem din nou o campanie fără dezbateri adevărate între candidaţi, pe proiecte, şi cu întrebări cât mai incomode venite din tabăra adversă. 
 

„Candidaţii arată o lipsă totală de respect pentru electorat. Fiecare vorbeşte singur în interviuri. Acolo nu ai o opoziţie aşa cum ar trebui. Exerciţiul democratic e degradat. Au scăzut mult standardele. E o lipsă se combativitate totală. Campania a devenit o glumă. Pentru unii e şi o strategie să nu iasă. Mai bine nu câştigi nimic decât să pierzi o parte din voturi”, a subliniat pentru „Adevărul” sociologul Alfred Bulai, întrebat de ce vedem o campanie fără dezbateri.

Analistul politic Radu Delicote atrage atenţia că situaţia pare să se degradeze, lipsa dezbaterilor fiind probabilă şi pentru următoarele alegeri. „Dezbaterea electorală ar trebui să fie apogeul unei campanii electorale. Tendinţa pe care am văzut-o în această campanie şi care cred cu tărie că se va accentua în campaniile viitoare, este ca aceste dezbateri să lipseasă, iar candidaţii să pună accent pe minusurile, lipsurile sau trăsăturile negative ale contracandidaţilor. În esenţă, exacerbarea campaniei negative, în detrimentul viziunii, valorilor şi proiectelor. Cine pierde, cine câştigă? De regulă, este un joc cu sumă zero, din punct de vedere electoral: campania negativă motivează electoratul deja hotărât, cu opţiune de vot puternic cristalizată, iar candidatul îşi conservă bazinul electoral”, precizează analistul Radu Delicote.

Atragerea candidaţilor pentru confruntări electorale nu a avut şanse de reuşită până în prezent, inclusiv la sectoare având loc dezbateri doar între Clotilde Armand şi Daniel Tudorache, candidaţi  pentur Primăria Sectorului 1, dar şi între Radu Mihaiu şi Dan Cristian Popescu, candidaţi la Primăria Sectoruli 3. În rest, rămâne un gol privind dezbaterile.

„Factorul motivator pentru multiplicarea dezbaterilor electoratul cred că se află tot în mâna celor care votează. Atât timp cât numeroase primării se câştigă o prezenţă de doar 30% din totalul celor înscrişi pe listele electorale, motivaţia candidaţilor pentru dezbateri va fi scăzută sau absent”, a punctat Radu Delicote. 

Alfred Bulai s-a pronunţat şi pe tema situaţiei de la Primăria Generală, acolo unde încă nu există un consens privind dezbaterea. „Nicuşor Dan e dezavantajat în faţa lui Firea. Ea e, totuşi, jurnalist cu experienţă. Nu are nevoie de consilieri să-i spună cum să se prezinte la dezbateri. Clar Nicuşor Dan evită discuţiile. Lui i-ar fi greu să reziste cu un jurnalist în sensul puternic al cuvântului”, spune Alfred Bulai. Nicuşro Dan i-a cerut în repetate rânduri Gabrielei Firea o dezbatere directă, fie la TV, fie pe alt teren neutru. 

Nu în ultimul, sociologul a subliniat că un lucru cert e că atât Firea, cât şi Nicuşor Dan, vor fugi de confruntarea cu Traian Băsescu. „Toţi candidaţii îl evită pe Băsescu şi bine fac. E prea puţin spus că e un politician uns cu toate alifiile. E greu să-i faci faţă, deşi nu mai e acelaşi Băsescu ca în urmă cu 15 ani şi a văzut urmarea. Cine e înţelept, îl evită. Până şi Năstase a făcut greşeala să meargă la dezbatere în 2004. E un om cu mare experienţă, care ştie administraţie şi politică. Oricum, misiunea lui e să arate că PMP merită o şansă, să se asigure că menţine partidul astfel încât să treacă pragul şi la parlamentare”, conchide Bulai. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite