Analiză. Efectele electorale ale tragediei din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Tătaru şi Ludovic Orban, doi dintre liderii politici responsabili de gestionarea situaţiei după tragedia de la Piatra Neamţ. FOTO Inquam Photos
Nelu Tătaru şi Ludovic Orban, doi dintre liderii politici responsabili de gestionarea situaţiei după tragedia de la Piatra Neamţ. FOTO Inquam Photos

Partidul aflat la guvernare, în acest caz PNL, riscă să fie taxat cel mai mult la alegerile parlamentare, în urma tragediei de la Piatra Neamţ, arată specialiştii consultaţi de „Adevărul”. Cât de mult va fi afectat depinde de modul cum va gestiona situaţia în următoarele săptămâni.

Tragedia de la Piatra Neamţ i-a redus pe liberali la tăcere. Cu excepţia lui Ludovic Orban, Nelu Tătaru (ministrul Sănătăţii) şi Marcel Vela (ministrul de Interne), ceilalţi lideri liberali au evitat să facă declaraţii pe subiectul celor întâmplate la Piatra Neamţ. Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că blocarea comunicării publice a venit mai ales din teama liberalilor de a nu-şi atrage antipatia pe valul de emoţie creat. De altfel, pe canalele interne ale PNL, organizaţiile au fost anunţate de duminică după-amiază să înceteze orice acţiune de campanie, la câteva ore după ce PSD anunţase public o asemenea măsură, însă liberalii nu au ieşit public să comunice acest lucru până la declaraţiile lui Ludovic Orban de duminică seară.

În continuare, majoritatea liberalilor păstrează tăcerea pe subiect, aşteptând ca situaţia să se calmeze, pentru a putea reintra în logica de campanie. Foarte rezervaţi au fost, iniţial, şi social-democraţii, care au cerut direcţionarea tuturor eforturilor pentru rezolvarea crizelor din sistemul de sănătate, după care au cerut asumarea responsabilităţii de către Guvern. În spatele deciziilor prudente stă teama principalelor forţe politice faţă de posibilele efecte ale tragediei de la Piatra Neamţ, în condiţiile în care mai sunt trei săptămâni până la alegeri.

„Mai bine stai în banca ta şi te fereşti de atacuri”

„Adevărul” a consultat mai mulţi specialişti pentru a traduce strategia PNL privind gestionarea crizei de la Piatra Neamţ, dar şi a posibilelor efecte electorale ale tragediei întâmplate în noaptea de sâmbătă spre duminică. „Strategic, e bine să nu intervii decât cu regrete, condoleanţe. Oamenii nu aşteaptă explicaţii politice. Plăteşti dacă explici. Mai bine stai în banca ta şi te fereşti de atacuri. Piedone s-a apucat de explicaţii după Colectiv şi şi-a luat-o imediat. Orice justificare e inutilă”, a explicat sociologul Alfred Bulai. 

La rândul său, analistul Radu Delicote a punctat faptul că, spre deosebire de alte subiecte politice, partidele au ales să fie rezervate. „Toate partidele am văzut că au adoptat această strategie, într-o formă sau alta - de a pune pe pauză orice subiect electoral din respect pentru victime. Este un lucru de bun-simţ. În acest caz, orice dezbatere electorală nu îşi avea sensul. Mi-aş dori ca această «tăcere» să fie un moment de reflexie pentru fiecare partid fie la putere, fie în opoziţie, despre cum asemenea tragedii vor fi evitate. Am citit foarte multe comentarii nemulţumite care atrag atenţia că au trecut cinci ani de la incendiul din Colectiv şi situaţia parcă se repetă la indigo, aproape, atunci când vine vorba de capacitatea autorităţilor de a face faţă unei crize. Cred că este momentul ca fiecare partid sau lider politic să lase la o parte mantia retoricii electorale şi să schiţeze un plan de redresare în 10 paşi, cu termene-limită, cu responsabili, fără implicare politică”, a precizat Radu Delicote.

La rândul său, analistul politic George Jiglău a subliniat că, în asemenea momente, partidul sau partidele la putere trebuie să comunice aproape exclusiv prin instituţii. „Nu trebuie să fie o perspectivă politizată. Mai bine sunt lăsate să comunice instituţiile”, a punctat George Jiglău.

Gestionarea situaţiei, factor decisiv

De asemenea, George Jiglău consideră că, cel mai probabil, liberalii vor fi afectaţi de tragedia de la Piatra Neamţ, ei fiind percepuţi ca responsabili de buna funcţionarea a unui spital de stat. „Cei care sunt la putere încasează loviturile. Automat, asupra lor se varsă frustrările, dar mai este până la alegeri. Nu cred că va fi o pierdere mare pentru PNL. Bineînţeles, depinde de modul cum va gestiona în continuare ceea ce s-a întâmplat acolo şi tonul declaraţiilor”, a completat analistul politic. Mai mult, Jiglău consideră că USR ar putea profita de context să mai adune voturi. „S-ar putea ca USR să fie cel care să iasă cu un plus din tot ce se întâmplă, pentru că oamenii de acolo vin exact cu mesajele care se potrivesc în asemenea momente: fără corupţie, oameni competenţi, meritocraţie”, a conchis George Jiglău.

Pe de altă parte, sociologul Afred Bulai consideră că liberalii vor deconta, însă e greu de prezis ce pierderi vor avea. „PSD poate să o speculeze, dar e riscant. Nu e un subiect plăcut, e chiar delicat. Nu a fost ca la Colectiv. Sunt emoţii, dar nu sunt aşa de mari. Evenimentul nu a avut loc în Bucureşti, sub ochii presei centrale. Influenţa e mică asupra votantului. Mai mult întăresc opinii preexistente. Efecte o să aibă, dar nu spectaculoase. E o picătură care se adună şi ea la problemele strânse de guvernare în opt luni de pandemie”, a completat sociologul Alfred Bulai.

Efecte o să aibă, dar nu spectaculoase. E o picătură care se adună şi ea la problemele strânse de guvernare în opt luni de pandemie. Alfred Bulai, sociolog

Analistul politic Radu Delicote susţine că o tragedie precum incendiul de la Piatra Neamţ ar putea în primul să influenţeze prezenţa la vot.„„Decontul va veni. Nu îmi dau seama dacă se va manifesta printr-o prezenţă crescută sau scăzută la vot, pentru că ambele sunt forme asemănătoare de decont politic, chiar dacă manifestarea diferă. Dar, nu ştiu dacă decontul politic sau electoral contează. În definitiv, la scară istorică, liderii adevăraţi s-au şlefuit şi definitivat în timpuri de criză. De aceea, mai degrabă contează capacitatea de leadership real, cu măsuri concrete de îmbunătăţire, decât un simplu decont politic”, a conchis Radu Delicote. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite