Analiză. Ce efecte poate avea anunţul Vioricăi Dăncilă despre mutarea ambasadei din Israel. Specialiştii, critici la adresa premierului Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă, la evenimentul AIPAC. FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă, la evenimentul AIPAC. FOTO gov.ro

Promisiunea premierului Viorica Dăncilă că va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim poate strica relaţiile diplomatice cu ţările arabe, dar şi cu Israelul, atrag atenţia specialiştii în politică externă.

Declaraţia premierului Viorica Dăncilă de la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), adică faptul că Guvernul României va lua decizia mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, după finalizarea analizei de către „toţi actorii constituţionali şi în deplin consens“, a dus la un val de reacţii negative faţă de anunţul pripit al celei care conduce Guvernul României.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat-o pe Dăncilă că face anunţuri fără a fi luată o decizie în ceea ce priveşte o posibilă mutare a ambasadei României. „Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfăşoară în prezent şi doar cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale. Decizia finală aparţine preşedintelui României, care este, potrivit Constituţiei, titular al deciziilor de politică externă a României şi reprezentant al ţării noastre în plan extern“, a precizat Administraţia Prezidenţiale. În urma acestor precizări, Viorica Dăncilă a subliniat că ea a vorbit corect despre mutarea ambasadei, însă a recunoscut că, de fapt, „e o opinie personală“ şi că e important să respecte Constituţia.

Însă această „opinie personală“ a dus la un prim gest simbolic care arată efectele unei decizii luate fără o analiză prealabilă. Mai exact, regele Iordaniei, Abdulah al II-lea, şi-a anulat vizita în România şi încheierea mai multor memorandumuri cu statul român. „Doamna premier a pus pe butuci relaţia cu Iordania. Regele Iordaniei s-a simţit jignit de abordarea premierului“, a precizat preşedintele Klaus Iohannis

Opoziţia critică anunţul premierului, Dragnea merge mai departe

Liviu Dragnea a apreciat curajul Vioricăi Dăncilă şi i-a cerut lui Iohannis să convoace o şedinţă de CSAT pentru luarea unei decizii în favoarea mutării ambasadei. În schimb, Opoziţia a criticat-o dur pe Dăncilă. Astfel, liderul PNL, Ludovic Orban, a afirmat, luni, că partidul său solicită demisia premierului şi a apreciat că, dacă DIICOT ar fi făcut cu adevărat o cercetare cu privire la contextul adoptării şi anunţării publice a memorandumului referitor la mutarea ambasadei, poate că o asemenea „nouă gafă monumentală“ nu s-ar fi întâmplat.

Pe de altă parte, fostul preşedinte preşedinte Traian Băsescu a avut un limbaj mult mai dur la adresa lui Dăncilă. „Anunţul precum că Guvernul României va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a stârnit entuziasmul sălii, dar a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu. Implicaţiile anunţului sunt grave pentru că schimbă radical politica externă a României în Orientul Mijlociu şi ne singularizează în interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Dragnea şi Dăncilă printr-un mimetism specific maimuţelor, cred că pot face şi ei ceea ce au făcut americanii“, a afirmat Băsescu.

Specialiştii o pun la zid pe Viorica Dăncilă

„Adevărul“ a consultat mai mulţi specialişti de politică externă pentru a traduce efectele afirmaţiilor făcute la Washington de Viorica Dăncilă. „Fiind o declaraţie care nu se bazează pe o decizie luată corect, atât din punct de vedere constituţional, cât şi din punctul de vedere al fundamentării strategice, decizia va avea consecinţe devastatoare. E o afirmaţie a unei persoane care reprezintă temporar România, pe o temă extrem de sensibilă. Relaţiile cu lumea arabă şi cu partea israeliană vor avea de suferit“,  declarat pentru „Adevărul“ Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. De asemenea, fostul lider al diplomaţiei române că trebuiau să se pronunţe pe acest subiect fie preşedintele ţării, fie Ministerul Afacerilor Externne.

La rândul său, Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate, a subliniat că efectele imediate se văd, însă România ajunge să fie o ţară lipsită de credibilitate. „Primele efecte le vedem deja. Regale Iordaniei îşi anulează în ultimul moment venirea, apoi am văzut o declaraţie relative tăioasă a ambasadorului Autorităţii Palestiniene. Din lumea arabă deja vin semnalele de nemulţumire. Însă ce mai gravă consecinţă e decredibilizarea României ca ţară. E o ţară ruptă între cei doi mari decidenţi de politică externă“, a declarat Fota.

Pe de altă parte, cei doi specialişti consideră că pe termen scurt vor exista probleme de securitate a României din cauza unor afirmaţii precum a lui Dăncilă, dar România va pierde mult relaţiile cu cele două părţi, în special cu statele arabe. De altfel, un efect al gestului lui Dăncilă ar urma să se vadă în posibila pierdere a susţinerii României de către ţările arabe în cursa pentru desemnarea ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. „Cel mai grav lucru mi se pare aruncarea în aer a unor relaţii de dialog, cooperare şi acceptarea României ca un broker onest în Orientul Mijlociu. S-a lucrat zeci de ani pentru asta“, a conchis Diaconescu.

Anunţul a stârnit iritare în ţările musulmane

Ambasadorul palestinian la Bucureşti, Fuad Kokaly, a declarat la Realitatea TV, referindu-se la anunţul premierului Viorica Dăncilă privind mutarea ambasadei la Ierusalim, că arabii nu vor accepta un astfel de pas, sugerând că statele arabe şi-ar putea retrage sprijinul faţă de candidatura României pentru Consiliul de Securitate ONU. În opinia sa, „Dăncilă incearcă să joace un joc pe care nu îl poate juca“. „Este vorba de campania electorală din Israel, vrea să îl sustină pe Netanyahu. România respectă încă dreptul internaţional şi soluţia celor „două state“ şi susţine poziţia UE, mai ales că deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE şi va păstra promisiunile făcute anterior. România va continua să respecte poziţia UE şi dreptul internaţional şi crede în soluţia celor două state, iar statutul Iersualimului este în curs de negociere“, a explicat Fuad Kokaly. 

Un înalt oficial palestinian a condamnat anunţul făcut de premierul român Viorica Dăncilă, spunând că va îndemna Uniunea Europeană să intervină, scrie publicaţia Times of Israel. 

Referitor la declaraţia controversată a premierului Dăncilă, un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, Maja Kocijancic, a declarat că poziţia Uniunii în chestiunea legată de ambasadele din Israel „a rămas neschimbată“. Şi Turcia şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu discursurile unor lideri despre relocarea la Ierusalim a ambasadelor lor din Israel rostite duminică la reuniunea AIPAC. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Hami Aksoy, a subliniat că relocarea de către orice ţară a ambasadei sale la Ierusalim „va reprezenta o încălcare clară a dreptului internaţional“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite