Analiză. Dilema primarului Nicuşor Dan: renunţă sau nu la procesele împotriva instituţiei pe care o conduce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicuşor Dan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Nicuşor Dan nu are de gând să renunţe la procesele intentate Primăriei Capitalei şi îşi va menţine aceeaşi opinie şi din poziţia de edil al Bucureştiului. Specialiştii consideră că noul primar trebuie să evite o situaţie care i-ar aduce probleme de integritate şi să urmărească apărarea intereselor cetăţenilor, nu ale asociaţiei sale.

Primarul ales, Nicuşor Dan, nu va renunţa în totalitate la procesele intentate în calitate de membru al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul Primăriei Capitalei pentru aprobările de construcţii controversate, în prezent fiind în curs 15 procese, după cum a subliniat noul edil într-un interviu pentru „Adevărul”.

„Va fi o incompatibilitate sau ar fi o incompatibilitate, dacă aş fi şi primar şi membru în Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Doar că voi ieşi din incompatibilitate renunţând la poziţia din asociaţie. În al doilea rând, nu pot să-mi schimb opinia. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul e formată din mai multe persoane. Decizia nu-mi aparţine în totalitate. Deciziile se iau în mod legal de către organismele de conducere. Dacă eu am scris în cererea către instanţă că autorizaţia e nelegală, şi ca primar general o să am aceeaşi opinie că autorizaţia e nelegală. Nu o să pot eu ca primar să o revoc, pentru că a intrat în circuitul juridic şi a început să-şi producă efectele, dar opinia mea în faţa instanţei va fi că acea autorizaţie e nelegală”, a declarat Nicuşor Dan într-un interviu pentru „Adevărul”.

Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Traian Băsescu, îi atrăsese atenţia lui Nicuşor Dan că ar trebui să renunţe la procesele împotriva instituţiei pe care o va conduce înainte de prelua mandatul de edil al Bucureştiului. Noul primar a punctat că îşi menţine opinia de activist, chiar dacă va fi pus să apere poziţia Primăriei, menţionând faptul că vrea să transmită un alt mesaj. „Interesul Primăriei Capitalei, şi al bucureştenilor în general, este ca ceea ce se întâmplă în Bucureşti să fie legal. Nu e vorba de 15 autorizaţii, e vorba de mai mult. E vorba de siguranţa juridică a unei investiţii care e făcută de un investitor în Capitală. Câţi mari investitori imobiliari au venit în Bucureşti în ultimii zece ani? Niciunul de pe piaţa externă. Lucrul cel mai important e să dai o siguranţă a actului juridic”, a completat Nicuşor Dan.

Interesele de partid ale PNL, USR-PLUS şi PMP

„Adevărul” a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti despre situaţia problematică pe care o are Nicuşor Dan. Sociologul Alfred Bulai a subliniat că Nicuşor Dan nu ar trebui să se antepronunţe, ci ar trebui să vadă mai întâi situaţia din Primărie. „În primul rând, să aibă grijă să nu ajungă la probleme de natură penală. El e reprezentantul instituţiei, iar instituţia trebuie să-şi apere şansele corect în proces. Nu conduci o instituţie după bunul plac. Să ceară analiza din instituţie şi să nu uite că pe unele teme trebuie să negocieze şi cu consilierii, iar el nu are niciunul. Probabil va avea lângă el trei partide, fiecare cu o agendă politică şi interese proprii. O să aibă parte în curând de un duş rece, pentru că o instituţie ca Primăria Capitalei nu se conduce aşa uşor”, a declarat Bulai.

Pe de altă parte, analistul politic George Jiglău consideră că atât timp cât Nicuşor Dan nu e în pericol de a avea vreun conflict de interese, nu se pune problema dilemei morale. „Precedentele acestea au mai fost în istoria politică, în care foşti contestatari ajung în poziţii de putere. De obicei apar situaţii de acest fel la oameni care vin din zona ONG-urilor şi fac pasul spre politică. Ei spun că au făcut pasul pentru că încearcă să schimbe total instituţia. Nu cred că e nici o problemă de moralitate, nici una politică. O să explice totul printr-un discurs de activist”, a punctat Jiglău.

Probabil va avea lângă el trei partide, fiecare cu o agendă politică şi interese proprii. O să aibă parte în curând de un duş rece, pentru că o instituţie ca Primăria Capitalei nu se conduce aşa uşor. Alfred Bulai, sociolog

Sociologul Bulai a precizat că Nicuşor Dan trebuie să lase în urma cariera sa de activist şi interesele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, pentru că acum reprezintă o instituţie publică. La rândul său, George Jiglău susţine că, din problematica proceselor, Nicuşor Dan va ieşi întărit. „Eu cred că el va ieşi pe plus cu imaginea. Poziţia sa ca reprezentant al instituţiei va fi secundară. Până la urmă, el va face ce spune Justiţia, fie că îi dă dreptate în ceea ce priveşte avizele, iar el va putea zice: «Vedeţi, am avut dreptate!». Fie că decizia va fi în sens contrar, iar el va spune că va respecta decizia instanţelor”, a completat analistul politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite