Cât de posibil e un guvern PNL-USR-PLUS - Analiză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL va încerca evitarea unei alianţe la guvernare cu USR-PLUS, fiind în favoarea cooptării unor partide neconflictuale ca PMP şi UDMR. Specialiştii consultaţi de „Adevărul” susţin că varianta de rezervă pentru noul Executiv, cu USR-PLUS, ar putea funcţiona, în ciuda atacurilor între cele două din campania pentru parlamentare.

PNL a transmis Alianţei USR-PLUS, prin intermediul liderilor liberali, că o colaborare pentru un viitor guvern e sub semnul întrebării. Motivul oficial: încercarea unui Executiv doar cu partide din familia populară. Neoficial, liberalii sunt nemulţumiţi de agresivitatea USR-PLUS din campanie, în contextul în care PNL a evitat atacarea partidului condus de Barna şi Cioloş şi s-a concentrat pe campania anti-PSD.

Semnalul în ceea ce priveşte Partidul Naţional Liberal a fost dat de secretarul general al formaţiunii, Robert Sighiartău. „Dacă ar fi să aleg între a intra la guvernare cu USR sau cu PMP, aş alege PMP”, a explicat Sighiartău, unul dintre liderii politici ai PNL mai degrabă rezervat în afirmaţii, fiind mereu adeptul liniei oficiale a partidului.

USR, pornită pe scandal

Surse politice liberale susţin pentru „Adevărul” că după parlamentare prima opţiune va fi atragerea PMP-ului, în cazul în care trece pragul electoral, dar şi a UDMR. Iar motivul nu este neapărat apartenenţa lor la Partidul Popular European, familie din care fac toate trei parte, ci seriozitatea lor privind susţinerea Guvernului, dar mai ales consensul între cele trei pentru împărţirea de funcţii şi politici comune. „Problema USR e că sunt puşi pe controale şi audituri. Liberalii din teritoriu ne spun că au zeci de probleme pe cap generate de pandemie, lipsă de bani pentru toate instituţiile, iar USR-iştilor le arde de făcut scandal. Dacă aşa fac şi la guvernare, înseamnă că singuri ne-am pune beţe-n roate”, au declarat surse din conducerea PNL.

Mesajul lui Sighiartău a fost întărit la doar o zi distanţă de liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu. „Preşedintele Orban a declarat, ca şi alţi lideri ai partidului, în repetate rânduri, că prioritatea noastră este să facem un guvern împreună cu partidele care ne sunt colege în PPE, aici mă refer la PMP şi UDMR, iar în ipoteza în care nu există suficientă reprezentativitate pentru obţinerea majorităţii, indiscutabil, intră în discuţie şi USR- PLUS”, a completat Fenechiu.

Răspunsul din partea USR-PLUS a venit de la europarlamentarul Cristian Ghinea, apropiat al lui Dan Barna, care a ironizat conducerea liberală. „Sighiartău de la PNL spune că ar prefera să facă guvern cu PMP decât cu USR, pentru că, vezi Doamne, îi unesc valorile creştin-democrate. PNL a dat PMP-ului 500 de posturi prin judeţe şi prin guvern. Bla bla-ul ăsta cu valorile creştin-democrate e vomitiv”, a scris pe pagina sa de Facebook eurodeputatul Cristian Ghinea. Ce a omis Ghinea este că şi USR-iştii ar fi putut fi la guvernare acum un an, dar la votul intern doar doi lideri ai conducerii au fost pentru intrarea la guvernare, în timp ce echipa Barna s-a opus.

„PNL arată pisica celor din USR-PLUS“

Specialiştii consultaţi de „Adevărul” susţin că atacurile vin în contextul campaniei electorale, când fiecare forţă politică încearcă să se impună ca principal adversar al PSD şi pol de putere în jurul căruia să se construiască viitorul guvern. Însă, în ciuda disputelor dintre cele două partide, acestea tot au şanse mari să ajungă la un consens după parlamentarele din 6 decembrie, în cazul în care liberalii nu au scor suficient de mare care să le permită o guvernare cu un aliat deja tradiţional ca PMP, la care ar adăuga şi UDMR.

„PNL e firesc să nu vrea o alianţă cu USR-PLUS din prima. Cele două sunt într-o competiţie naturală, se luptă pentru aceleaşi voturi şi au acelaşi adversar, PSD. Cele două formaţiuni pot colabora, însă doar de convenienţă. E firesc pentru PNL să se gândească la parteneri de alt calibru, inclusiv numeric vorbind. Nu cred că e o cerinţă expresă a PPE pentru o alianţă cu cele două, ci vorbim mai degrabă de o întâmplare care convine PNL”, a declarat analistul politic George Jiglău.

Sociologul Mircea Kivu este de părere că PNL îi avertizează pe cei din USR-PLUS că trebuie să mai reducă din atacurile la adresa liberalilor, pentru că s-ar putea să fie excluşi din ecuaţia viitorului Executiv. „Ce face PNL în prezent se numeşte în limbaj popular «arătatul pisicii». Liberalii le transmit celor din USR, care în ultimul timp au făcut PNL principalul adversar, că pot guverna şi fără ei. Părerea mea este că nu e o variantă valabilă cea cu UDMR şi PMP. Aici s-ar mai adăuga mandatele minorităţilor. Cifrele după sondaje nu arată că ar fi suficiente mandate - sau dacă ar ajunge, majoritatea ar fi fragilă”, a precizat Mircea Kivu.

Pe de altă parte, George Jiglău susţine că, în ciuda săgeţilor dintre cele două părţi, cel mai probabil ne îndreptăm spre o posibilă colaborare între PNL şi USR-PLUS. „Nu cred că sunt diferenţe mari între cele două. Diferă tonul, în funcţie de proiect sau temă crescând nivelul de agresivitate. Cele două răspund unor dorinţe de poziţionare ale electoratului”, a completat Jiglău.

Şi sociologul Mircea Kivu e de părere că probabil vor fi negocieri dure, cum au fost cele pentru candidaţii comuni la primăriile din Bucureşti, dar cele două forţe politice pot ajunge la consens, dacă fiecare dintre acestea mai relaxează din condiţiile pe care le impun.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite