Analiză. Un congres cât o guvernare. Mizele alegerilor din PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu şi Ludovic Orban luptă pentru şefia PNL şi a Guvernului. E un confruntare de totul sau nimic. FOTO Inquam Photos / George Calin
Florin Cîţu şi Ludovic Orban luptă pentru şefia PNL şi a Guvernului. E un confruntare de totul sau nimic. FOTO Inquam Photos / George Calin

Lupta între Florin Cîţu şi Ludovic Orban pentru şefia PNL va decide viitorul guvernării, adică refacerea Coaliţiei sau un Executiv minoritar cu sprijin parlamentar al PSD. Însă, indiferent de câştigător, PNL va fi de luni un partid divizat.

Toate scenariile referitoare la consecinţele Congresului PNL arată că stabilitatea partidului, dar şi cea a guvernării vor fi greu de redobândit, indiferent de cine va câştiga competiţia liberală. Pentru că oricare grupare ce va ieşi învingătoare nu va putea rezolva disputele din PNL.

Florin Cîţu este favorit la alegerile de sâmbătă. Premierul are în spatele său mai mulţi lideri de filiale care îl susţin, iar din poziţia de şef al Guvernului a putut să le promită primarilor liberali, care sunt circa 1.250 şi vor fi delegaţi la Congres, bani suplimentari pentru salarii, facturi neplătite şi pentru proiectele de investiţii. Mai mult, joi, Ministerul Dezvoltării a anunţat că aleşii din teritoriu pot depune şi proiecte care să fie finanţate prin Programul Naţional „Anghel Saligny”. Însă în cazul în care iese Florin Cîţu preşedinte al formaţiunii, cu greu va putea fi refăcută Coaliţia. Deşi premierul consideră că Dan Barna şi Dacian Cioloş se vor întoarce la negocieri, USR PLUS preferă calea opoziţiei decât să lucreze iar cu Florin Cîţu. 

Aşadar, premierul rămâne doar cu varianta sprijinului parlamentar al PSD. În schimb, Cîţu are susţinerea lui Klaus Iohannis. Însă o întrebare pe care şi-o pun cei din echipa Cîţu este cât va rezista premierul la şefia partidului şi în fruntea Guvernului. Pentru că liderii din teritoriu vor în primul rând să-l înlăture pe Orban, dar nici modul de conducere al lui Cîţu nu este pe placul unor lideri cu experienţă, precum Gheorghe Flutur şi Emil Boc.

Lista neagră a lui Orban

Pe de altă parte, alegerea lui Ludovic Orban ar însemna reînceperea dialogului cu USR PLUS. Preşedintele PNL ar bate palma şi cu o parte a echipei Cîţu, singurii marginalizaţi fiind câţiva lideri care l-au atacat constant, cum sunt cazurile lui Florin Roman, Rareş Bogdan, Robert Sighiartău, Alina Gorghiu şi Daniel Fenechiu, potrivit informaţiilor „Adevărul”. În schimb, PNL-ul cu Orban în frunte va avea o relaţie rece cu preşedintele Iohannis, cel care a mizat pe varianta Cîţu. Aşadar, şeful statului ar putea milita pentru menţinerea lui Cîţu ca premier.

O problemă este şi modul cum se raportează cei doi candidaţi la funcţiile deţinute. Ludovic Orban a reiterat că perdantul trebuie să renunţe la poziţia pe care o deţine în stat, preşedinte al Camerei Deputaţilor sau cea de premier. Nu la fel gândeşte şi Florin Cîţu. Surse din echipa Cîţu nici nu iau în calcul vreo demisie a acestuia în caz de pierdere a alegerilor. Aşadar, varianta ideală pentru echipa Orban, în cazul în care ar câştiga alegerile interne, ar fi trecerea moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, pentru a nu se ajunge la un scenariu de tipul Grindeanu, când un partid îşi dă jos propriul premier.  

Nu în ultimul rând, lista de candidaţi susţinută de Florin Cîţu pentru noul Birou Executiv arată că gruparea sa nu lasă niciun loc pentru echipa cealaltă, ci vrea toate funcţiile pentru tabăra premierului. Acest lucru ar însemna că o parte din partid ar urma să fie nereprezentată, ceea ce va duce la tensiuni interne.

Citiţi şi:

Cine face parte din oastea lui Orban la alegerile PNL

Primarii, ademeniţi cu promisiuni financiare în pragul Congresului PNL

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite