Analiză. Cine va fi afectat de lipsa dezbaterii finale: Iohannis sau Dancilă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis nu au căzut de acord asupra unei confruntări directe. FOTO Presidency.ro
Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis nu au căzut de acord asupra unei confruntări directe. FOTO Presidency.ro

Eschivele lui Klaus Iohannis pe tema unei dezbateri directe cu Viorica Dăncilă pot avea ca efect o demobilizare a electoratului preşedintelui în exerciţiu, precum şi un câştig de imagine pentru candidatul PSD, susţin specialiştii pentru „Adevărul”. Însă fuga de confruntare nu-l poate afecta decisiv pe candidatul PNL: diferenţa e prea mare.

Poziţia lui Klaus Iohannis pe tema dezbaterii în turul al doilea e una clară: fără confruntare directă cu Viorica Dăncilă. Motivul: nu vrea să acorde atenţie unui candidat care provine dintr-un partid considerat nereformat şi care ar fi guvernat împotriva propriilor cetăţeni. „Nu poate exista însă nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile. Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său european doar pentru beneficiul unei clici de infractori. Vorbim de candidata unui partid care acum mimează democraţia, după ce a sfidat sistematic valorile şi principiile democratice, care i-a umilit pe români, care s-a făcut scut în faţa corupţilor şi penalilor în toţi aceşti ani”, a motivat Iohannis refuzul confruntării. 

Poziţia lui Iohannis a fost apărată de liberali care au subliniat că nu are rost o dezbatere cu Dăncilă, pentru că nu ar putea aduce nimic nou. Refuzul venit din partea taberei Iohannis-PNL a fost taxat de Viorica Dăncilă. „Eu cred că domnului Iohannis îi este teamă de o confruntare directă cu mine, în faţa tuturor românilor”, i-a transmis Viorica Dăncilă.

De altfel, refuzul unei dezbateri faţă în faţă între Iohannis şi Dăncilă ar însemna că pentru a doua oară în istoria postdecembristă ar lipsi confruntarea între principalii candidaţi. Prima dată s-a întâmplat acest lucru în 2000, an când Ion Iliescu nu a vrut să vină la confruntarea cu Corneliu Vadim Tudor.

Ce spun specialiştii

„Adevărul” a vorbit cu mai mulţi specialişti pentru a traduce modul cum se reflectă atitudinea lui Klaus Iohannis în percepţia electoratului. „Eu cred că mai ales prin reacţia care s-a stârnit faţă de refuzul lui Iohannis, el va fi afectat negativ, pentru că o bună parte din alegătorii săi vor fi dezamăgiţi de această atitudine arogantă şi care până la urmă arată un dispreţ chiar şi faţă de propriul electorat. Şi atunci s-ar putea că o parte dintre cei care l-ar fi votat să nu mai meargă la vot”, a declarat pentru „Adevărul” sociologul Mircea Kivu.

La rândul său, analistul politic George Jiglău consideră că preşedintele Klaus Iohannis va fi dezavantajat în toată această dispută privind lipsa unei confruntări între cei doi candidaţi.  „Îl dezavantajează pe Iohannis. E greu de înţeles de ce face asta preşedintele. De neînţeles e şi atitudinea echipei PNL, care vine cu tot felul de explicaţii puţin ciudate. Ce se întâmpla dacă scorul din primul tur era invers? Mai evita dezbaterea? Iohannis îşi creează singur o problemă”, a precizat Jiglău pentru „Adevărul”, care punctează că preşedintele are un avantaj considerabil în cursa pentru Cotroceni, dar poate demobiliza o parte din electoratul său.

Pe de altă parte, Mircea Kivu a explicat faptul că de multe ori candidaţii de prima poziţie tind să evite confruntările directe dacă nu consideră că au de câştigat, iar evenimentele din trecut au arătat că singuri îşi pot cauza probleme. „Candidaţii care se simt bine plasaţi consideră că au mai mult de pierdut dintr-o eventuală confruntare directă decât de câştigat. Deci au fost, slavă Domnului, în trecut, exemple în care candidaţi bine plasaţi, pe primul loc ca să spun aşa, au pierdut în urma unei dezbateri. E cazul cel mai notoriu al lui Geoană care a pierdut după celebra poveste cu vizita la Vîntu. Dar au mai fost şi alte întâlniri câştigate de cel care era pe locul doi plasat. De exemplu, Băsescu împotriva lui Năstase în 2004. Şi atunci au învăţat candidaţii bine plasaţi şi  mai ales cei care ocupă funcţia pentru care sunt alegeri, să refuze întâlniri”, a punctat Kivu.

O interpretare diferită are Valeriu Turcan, fost consilier prezidenţial, cel care susţine că Dăncilă mizează pe o strategie de victimizare, în timp ce Iohannis poate găsi o altă formă de a răspunde la întrebările de interes public. „S-a râs atât de mult de gafele Vioricăi Dăncilă, că n-o să convingă pe nimeni că ar putea avea o prestaţie excepţională într-o eventuală confruntare cu Klaus Iohannis. Deci românii o cunosc foarte bine şi n-au aşteptări de la ea. Ei vor să îl vadă în contact direct cu cetăţenii pe preşedintele Iohannis, acum şi candidat. Pentru acest lucru, cred că se găsesc foarte multe alte formate prin care Klaus Iohannis să răspundă întrebărilor de interes. Insistenţa cu care Viorica Dăncilă tot face referire la dezbateri e doar o modalitate de victimizare. Poţi să intri în dezbatere cu ea, este victima uşoară sau poţi să refuzi să faci asta pe un motiv întemeiat - ea a fost executantul pentru toate nenorocirile din ultimii ani”, a completat Turcan amintind că reprezentanta PSD a fost o apropiată a lui Liviu Dragnea.

Orban şi Firea sar în apărarea candidaţilor

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că e gata să vină el la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar să discute despre „dezastrul guvernării” PSD. Replica pentru Orban a venit de la primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cea care a vorbit de obsesia pe care noul premier o are pentru ea.  „Se pare că îl inspir, sunt o muză pentru el. Când adoarme se gândeşte la mine, când se trezeşte se gândeşte la mine. Mă simt măgulită. Să vină la dezbatere, să vadă ţara cât de incompetent este”, a subliniat Firea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite