ANALIZĂ Război între cine te-aşteptai mai puţin: „Ficusul“ şi „Neconflictuala“. Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O relaţie de maximă tensiune s-a instalat între două personaje politice care păreau total lipsite de apetit războinic: preşedintele Klaus Iohannis (poreclit Ficusul de unii critici ai săi pentru stilul calm de abordare a crizelor) şi premierul Viorica Dăncilă (etichetată de Liviu Dragnea drept o persoană „neconflictuală“).

Disputa survine în condiţiile în care în care în 2019 au loc două rânduri de alegeri, printre care şi prezidenţialele, iar PSD începe să-şi pregătească propriul candidat şi vrea să-i taie din elan şefului statului. Preşedintele Klaus Iohannis a recunoscut în mod public faptul că între el şi prim-ministrul Viorica Dăncilă nu mai poate exista o colaborare în momentul în care a ieşit în conferinţă de presă vineri şi a anunţat că nu mai sprijină actualul Guvern. „Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. Aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României“, a fost anunţul sec al lui  Iohannis, după ce Dăncilă îl anunţase că nu va veni la întrevederea programată pentru vineri dimineaţă. 

„Categoric nu voi demisiona. Aprecierile şi modul de exprimare al preşedintelui m-au jignit“, a fost prima reacţie a Vioricăi Dăncilă după ce Iohannis i-a cerut demisia. Ulterior, în cursul unui interviu la România TV, şefa de la Palatul Victoriei a subliniat că ea va fi mai atentă mai degrabă la programul politic al PSD, nu la solicitările preşedintelui, continuând tendinţa de a igora solicitările venite de la Palatul Cotroceni. „Categoric, pentru mine viaţa merge înainte şi duc mai departe implementarea programului de guvernare", a afirmat Dăncilă, prim-ministru care a subliniat că nu pune la suflet faptul că liderii din Opoziţie şi o parte a societăţii civile o cataloghează „marionetă a lui Dragnea“.

De altfel, în momentul de faţă, preşedintele nu are nicio pârghie constituţională pentru a forţa demisia prim-ministrului. Schimbarea acesteia s-ar putea realiza doar prin trecerea unei moţiuni de cenzură în Parlament, fapt puţin probabil în condiţiile în care Opoziţia strânge cu greu aproape de 40% din voturile necesare, iar pentru a trece moţiunea sunt necesare 50% plus unul din voturi. O a doua variantă ar fi demisia de bunăvoie a Vioricăi Dăncilă, ori decizia PSD de a-i retrage încrederea şi de a o da jos tot prin moţiunea de cenzură, ceea ce e puţin probabil. Aşadar, Iohannis va trebui să colaboreze cu Dăncilă şi de acum înainte.  

Iohannis, intrat în campanie. Dăncilă, interfaţa a lui Dragnea

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti pentru a încerca să traducă modul cum va evolua relaţia între cei doi capi ai Executivului, Iohannis şi Dăncilă, în contextul în care în 2019 sunt două rânduri de alegeri, europarlamentare şi prezidenţiale, iar în prima jumătate a anului România va deţine şi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene . „Ambele părţi se pregătesc de campania electorală, adică Iohannis şi PSD-ul. În primul rând, Liviu Dragnea încearcă să-şi facă un culoar pentru a se legitima drept candidat la prezidenţiale împotriva lui Iohannis. Încearcă să găsească nod în papură din orice motiv, iar Iohannis nu poate sta pasiv pentru că mai este un an şi jumătate până vin alegerile. Confruntarea va rămâne între Iohannis şi Dragnea, nu Iohannis şi Dăncilă. Din disputa Iohannis-Dăncilă, vor avea de câştigat atât Iohannis, cât şi Dragnea. Le convine amândurora situaţia“, a precizat sociologul Alfred Bulai.

De asemenea, o cooperare deficitară între palate e văzută şi de analistul Geoerge Rîpă, care subliniază însă că nu se va ajunge la dispute dure cum au fost cele între Victor Ponta şi Traian Băsescu „Relaţia dintre cei doi va fi contondentă instituţional, dar este exclus să amintească de conflictul clasic Băsescu – Ponta, căci discutăm de personalităţi diferite. Băsescu şi Ponta erau spontani şi inovativi, fiind doi politicieni care îşi aparţineau, spre deosebire de doamna Dăncilă, care este dependentă total de punctajele pe care le primeşte de la consilieri. Pe de altă parte, Klaus Iohannis înţelege că este dator propriului electorat după ce în primii ani de mandat a părut mai degrabă atent să nu deranjeze grupările politico-mediatice care i s-au opus. Tocmai de aceea ne aşteptăm să fie mai activ în a critica derapajele PSD, pe orice zonă s-ar produce“, a declarat Rîpă pentru „Adevărul.

Pe de altă parte, analistul Radu Delicote consideră că situaţia ar putea fi considerată mai degrabă o „răcire“ între cei doi şefi ai Executivului. „O criză politica imediată în sensul în care preşedintele este suspendat sau premierul este înlăturat este foarte puţin probabilă. Din punct de vedere instituţional, asistăm la o răcire accentuată a relaţiei dintre cele doua palate (Cotroceni şi Victoria), iar din punct de vedere electoral asistăm la o mutare directă pe tabla viitoarelor candidaturi din alegerile prezidenţiale. Istoric, România a mai avut parte de acest tip de coabitare preşedinte-premier. Cu toate acestea, este nevoie de o poveste de succes la nivelul Bruxelles-ului în contextul anului 2019, iar acest deziderat poate fi atins cu instituţii funcţionale şi sincronizate în extern“, a declarat Radu Delicote pentru „Adevărul“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite