ANALIZĂ De ce a participat Iohannis la instalarea premierului Cioloş la Palatul Victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi echipa Guvernulu şi Cioloş la ceremonia de depunere a jurământului de la Cotroceni. FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis şi echipa Guvernulu şi Cioloş la ceremonia de depunere a jurământului de la Cotroceni. FOTO presidency.ro

Premierul Dacian Cioloş a strâns o echipă de miniştri tehnocraţi în jurul său pentru care şeful statului şi-a arătat susţienerea necondiţionată, mergând chiar la ceremoniile de predare-primire a noilor ministere. Specialiştii contactaţi de Adevărul arată că prin prezenţa sa la instalarea Guvernului Cioloş, o premieră în România, Iohannis nu numai că girează noul Executiv, ci şi-l asumă ca partener de încredere.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, marţi seară, la Cotroceni pe miniştrii din Guvernul Cioloş pentru a depune jurământul. Ulterior, şeful statului a mers la ceremoniile de predare-primire care au avut loc Palatul Victoria, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi Ministerului Apărării Naţionale (MapN), alături de conducătorii acestor instituuţii: premierul Dacian Cioloş, ministrul de Interne, Petre Tobă, liderul diplomaţiei româneşti, Lazăr Comănescu, şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

„Adevărul“ a vorbit cu mai mulţi analişti politici pentru a traduce semnificaţia participării lui Iohannis la ceremoniile de instalare a noului Guvern, atitudine care a lipsit la începerea activităţii instituţionale a ultimelor echipe guvernamentale.

„Este o şansă pentru România un Guvern independent. Vă doresc să reuşiţi ca din acest Guvern pe care l-aţi ales să faceţi o echipă unită, o echipă care merge mai departe cu un spirit sănătos. Nu voi încerca niciodată să spun Guvernului ce să facă, să impun cum să facă. Aveţi toată răspunderea pentru decizii, dar în mine veţi găsi un partener“, a spus Iohannis la ceremonia de instalare a lui Cioloş la Palatul Victoria, vădit mulţumit de noul prim-ministru.

Trecerea de la un premier adversar la unul de încredere

Dar ce reprezintă participarea şefului statului la instalarea lui Cioloş la Palatul  Victoria. „Principala traducere a acestui gest ţine de asumarea totală a acestui Guvern de către Klaus Iohannis. Preşedintele îşi asumă acest Guvern şi vrea să arate că acesta e Guvernul pe care şi l-a dorit în momentul de faţă. A vorbit în mai multe rânduri de „Guvernul meu“. De la alegerile prezidenţiale şi până acum a avut un Guvern adversar cu un premier adversar“, răspunde analistul politic Adi Zăbavă, blogger „Adevărul“.  

Totuşi, o apropiere prea mare a preşedintelui de celălalt lider al Executivului ar putea duce la probleme ale acestuia în ceea ce priveşte relaţia cu Legislativul. „Prezenţa Preşedintelui la şedinţa de Guvern şi la învestirea unor miniştri arată clar sprijinul necondiţionat pe care şeful statului îl acorda cabinetului Cioloş. «Proiectul Cioloş» este «proiectul Iohannis» şi în viitorul apropiat mă aştept la polarizarea dintre binomul Preşedinte-Premier şi Parlament“, susţine consultantul politic Răzvan Prişcă, blogger „Adevărul“.

O altă interpretare referitoare la susţinerea făţişă a lui Iohannis pentru noul Guvern e faptul că stabilitatea noului Cabinet ar putea fi pusă la încercare de la început. „Preşedintele vrea să transmită în sistem mesajul că acest Guvern şi aceşti miniştri trebuie sprijiniţi. Există scenarii care arată că o parte a sistemului, în special zona dependentă de numirile politice, vrea să submineze administraţia Cioloş“, arată analistul politic George Rîpă.

Pe de altă parte, Guvernul Cioloş poate deveni şi o piatră de moară pentru Iohannis în cazul în care nu va corespunde aşteptările societăţii civile a contribuit decisiv la demisia Cabibnetului Ponta după cum exprlică analiştii politici. „Partea vulnerabilă însa este potenţialul eşec al proiectului care se va răsfrange dezastruos asupra mandatului Preşedintelui. E un fel de «totul sau nimic»“, susţine Adi Zăbavă.

Guvernul tehnocrat, dependent de susţinerea partidelor

Echipa de tehnocraţi a noului Guvern se loveşte şi de problema posibilei dependenţe în ceea ce priveşte menţinerea susţinerei politice din partea aleşilor din Legislativ, orice iniţiativă a Executivului având nevoie de sprijin parlamentar.  

„Discuţia e destul de complicată, nu neapărat în ceea ce priveşte independenţa Guvernului, ci cât de mult depine Guvernul de actualul Parlament, de partidele care-i pot fi adversare în Parlament. Are un dezavantaj, că în multe cazuri stă la mâna Parlamentului şi a votului din Parlament. Dar are şi un avantaj: faptul că nicio parte a eşichierului politic, şi aici mă refer la partidele puternice din Parlament, PNL sau PSD, nu cred că până la alegerile locale de anul viitor îşi pot permite să dea jos acest Guvern. Adică, doar în situaţia în care acest Guvern reprezintă un eşec total, atunci PSD ăşi poate asuma o moţiune de cenzură împotriva acestui Guvern“, este de părere Adi Zăbavă.

Şi, totuşi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a avertizat Guvernul Cioloş că trebuie să respecte o parte dintre doleanţele parlamentarilor, cei care la anul vor veni să ceară un nou mandat. „Modul în care guvernul Cioloş răspunde la cerinţele PSD va determina modul în care PSD va susţine acest guvern. Misiunea dvs este să creşteţi salariul minim, să asiguraţi creşterea cu 10% a tuturor bugetarilor, aşa cum a votat Parlamentul. Aveţi bani pentru această creştere“, a fost atenţionarea făcută de Dragnea, marţi, în Parlament. 

Acest avertisment lansat echipei de tehnocraţi de la Palatul Victoria s-a văzut din prima zi de guvernare. „Probabil vom asista la o polarizare, binomul Preşedinte-Premier pe de-o parte, şi Parlamentul pe de altă parte, această polarizare nefiind foarte vizibilă pentru marele public. Pe de-o parte politicienii vor bloca initiaţivele cheie ale Guvernului prin vot, precum respingerea astăzi a ordonanţei de mărire a salariilor, iar pe de alta parte va genera teme pentru premier precum mărirea cu 10% a tuturor salariilor bugetarilor sau dublarea salariilor profesorilor. Aici se va vedea independenţa cabinetului Cioloş şi politicienii vor sabota mandatul tocmai sub adăpostul „imparţialităţii“, precizează consultantul politic Răzvan Prişcă.

Cu toate că parlamentarii le pot pune „beţe-n roate“ celor din Executiv, tehnocraţii din Guverb pot acţiona în mod responsabil atât timp cât beneficiază de perioada de încredere din partea electoratului. Consultantul politic George Rîpă explică: „Guvernul Cioloş îşi va impune punctul de vedere doar dacă va guverna responsabil şi conform valorilor cerute de populaţie, pentru că astfel va găsi oricând sprijin. Orice derapaj instituţional sau moral îl va face să piardă sprijinul populaţiei, iar din acel moment va deveni o anexă a Parlamentului“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite