ANALIZĂ Cum explică specialiştii prăbuşirea PSD, sub conducerea lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD scade în sondaje de la lună la lună, în ultima cercetare sociologică a IMAS, realizată la comanda USR, social-democraţii fiind cotaţi cu 24,9%, un minim al ultimilor ani. Ca să mai domolească efectul prăbuşirii politice, Liviu Dragnea va ieşi zilele următoare cu un sondaj asumat de unul dintre sociologii de casă ai partidului, în care PSD e cotat la aproape 40%, susţin surse politice pentru Adevărul.

Cifrele sondajului IMAS pentru luna noiembrie, obţinut de „Adevărul“, arată un PSD care a scăzut de la 27,6% în octombrie la 24,9% în noiembrie, în timp ce PNL a crescut de la 21,9% la 23,3%. Pe locul trei vin cei de la USR, cu 14,8% în noiembrie, după ce în octombrie aveau 13,1%, iar pe locul patru se clasează ALDE (11,7%). Peste pragul electoral de 5% mai sunt Mişcaria România Împreună (8,2%), formaţiune  condusă de Dacian Cioloş, şi UDMR (5,8%). Potrivit celor de la IMAS, marja de eroare este de +/-3,1.

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi sociologi pentru a explica prăbuşirea în sondaje a PSD.  „Sigur că PSD poate să scadă până spre 25%. După perioada Văcăroiu, ei au mai avut un scor de 20% şi ceva (n.r. – la alegerile legislative din 1996, PDSR a luat 26 % la Camera Deputaţilor şi 28% la Senat). PSD a luat  multe măsuri discutabile, iar o bună parte din susţinători merg spre ALDE. În plus, Dragnea e o problemă pentru ei. În toate sondajele în care Dragnea e măsurat, acesta e cu mult sub scorul partidului“, a declarat Mircea Kivu, sociolog care a subliniat că scorul la alegeri este influenţat mult şi de prezenţa la vot. De altfel, la o prezenţă la vot mică, PSD e favorizat, având, potrivit datelor de la alegerile din ultimii 10 ani între 2,3 milioane de voturi şi 3,2 milioane. Astfel, aceştia au putut obţine procente între 30% şi 45,50%, în funcţie de cât de mică a fost prezenţa la vot.

Sociologul Alfred Bulai consideră că acest sondaj e „o estimare a temperaturii politice“. Bulai subliniază că foarte puţine dintre persoanele  contactate pentru a răspunde sunt de acord să-şi spună opinia. „Cam 7-8 persoane din 10 refuză să răspundă. Aşadar, raportarea se face la 20-30% din răspunsuri. PSD poate să fie la 28% sau la 22%. Oricum, era de aşteptat să fie sub 30% după toate măsurile luate, iar partidul lui Tăriceanu să crească“, a precizat Bulai. Cât despre Opoziţie, Alfred Bulai vede un partid pe val. „Se poate observa revirimentul USR după referendumul pentru familia tradiţională. Au fost singurii care au propus ca populaţia să nu iasă la vot, şi le-a reuşit“, a precizat sociologul.

ALDE, câştigătorul coaliţiei

Şi sociologul Barbu Mateescu vede două cauze ale scăderii PSD. „În primul rând, vorbim de erodarea tipică a celor aflaţi la guvernare. După un timp, pierzi din procente. În al doilea rând, când vorbim de o coaliţie, partidul principal suferă, în timp ce formaţiunea mai mică e cea care atrage o parte din susţinătorii celuilalt“,  a declarat, la rândul său, Mateescu. Mai mult, sociologul a punctat faptul că guvernarea PSD nu s-a ocupat de probleme care ţin de viaţa obişnuită a oamenilor, cum ar fi infrastructura sau măsurile economice, ci a avut ca principală grijă amnistia şi graţierea, teme care nu interesează aşa de mult electoratul social-democraţilor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite