ANALIZĂ Concertele din România au devenit cenacluri anti-PSD VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe mesaje împotriva PSD şi a Guvernului au fost proiectate la concertul Massive Attack. Foto: Facebook.
Mai multe mesaje împotriva PSD şi a Guvernului au fost proiectate la concertul Massive Attack. Foto: Facebook.

Mai multe mesaje critice la adresa Guvernului şi a conducerii PSD au fost proiectate marţi seara în timpul concertului susţinut de trupa britanică Massive Attack. Deşi mesajele politice şi sociale în timpul spectacolului sunt considerate un obicei vechi în cazul celor de la Massive Attack, pe scenele din România scandările împotriva puterii au devenit un fenomen, atât în concertele artiştilor străini, cât şi în cele ale celebrităţilor locale.

GALERIE FOTO

„Care este sensul vieţii? Să faci bine celorlalţi” a fost primul mesaj care a rulat în faţa celor peste 6.000 de oameni adunaţi marţi seara la Arenele Romane pentru a-i asculta pe britanicii de la Massive Attack. Cunoscuţi deja pentru textele încărcate de însemnătate politică şi socială, artiştii originari din Bristol au continuat seria proiecţiilor cu titluri de actualitate din presa românească.

„Elena Udrea scapă?”, „Viorica Dăncilă: Nu văd niciun motiv să demisionez”, „Rectificare bugetară: Primăria alocă încă 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii” şi „Campania #Fără penali câştigă teren în România” au fost câteva dintre mesajele care au stârnit un şir lung de huiduieli în rândul publicului. La final, în pauza de dinaintea bisului, mulţimea adunată la concert a scandat vreme de mai multe minute împotriva PSD.

Pe 20 iunie, o altă trupă străină a concertat în Bucureşti şi a ales să facă referire la protestele şi la situaţia politică din România. Astfel, canadienii de la Arcade Fire au povestit pe scenă cum au trecut pe lângă mulţimea din Piaţa Victoriei şi au transmis publicului că „sunt o inspiraţie”, încurajându-i „să scape de infractori”. „Sunteţi o inspiraţie pentru restul lumii, e multă treabă de făcut şi să sperăm că împreună putem scăpa odată de aceşti criminali. Şi noi avem probleme în SUA”, a transmis solistul Win Butler, în aplauzele participanţilor la concert, urmând ca aceştia să aprindă şi lanternele telefoanelor mobile, simbol al protestelor din Capitală.

„Energia asta a tinerilor o să schimbe ceva în ţara asta“

Mesaje critice la adresa Guvernului au fost lansate şi la festivalul Neversea de pe litoralul românesc, acolo unde artistul Grasu XXL a strigat lozinci antiguvernamentale cu conotaţii obscene. Imediat după incindent, unul dintre generatoare a cedat, urmând o pauză de zeci de minute în întuneric în care publicul a strigat la rândul său mesaje anti-PSD. Grasu XXL s-a întors pe scenă acolo unde a ţinut un scurt discurs motivaţional pentru tineri.

Nu trebuie să aşteptăm un preşedinte să facă ceva, nu trebuie să aşteptăm nici măcar un premier. Nu mă interesează politica. Dar ştiu că energia asta a voastră, energia asta de aici, a tinerilor, o să schimbe ceva în ţara asta”, a spus artistul, aprizându-şi lanterna telefonului şi întrebând în continuare „Cine mai e aici?” Spectatorii adunaţi la concert au răspuns în acelaşi mod, strigând la unison „PSD, ciuma roşie!”. Potrivit organizatorilor, în cadrul festivalului Neversea care s-a desfăşurat în perioada 5-8 iulie pe plaja Modern din Constanţa, au fost prezenţi, în medie, circa 50.000 de participanţi pe zi.

Şi solistul trupei Vunk, Cornel Ilie, a vorbit la festivalul Electric Castle de la Cluj despre problemele clasei politice din România, numindu-i pe conducători „dobitoci” şi amintindu-le spectatorilor că „sunt oamenii care cred că şi în România se poate trăi ca afară”.

Suntem într-un loc ca afară, suntem cu oameni ca afară, suntem dintre aceia care cred că în ţara noastră se poate trăi mult mai civilizat, cu mult mai mult respect şi asta ţine doar de noi, de oameni, muritorii ăia care mergem pe stradă şi plătim taxe, şi facem chestii pentru ţara asta, şi nu ne interesează ce fac dobitocii din politică“, a declarat cântăreţul pe scenă.

Mesaje anti-putere s-au mai strigat şi duminică, la finalul concertului susţinut de britanicii de la Judas Priest, în Bucureşti, când mulţimea părăsea zona spectacolului scandând anti-PSD. Acelaşi tip de mesaj s-a transmis şi în timpul concertelor Jessie J şi Omul cu Şobolani de la Electric Castle, dar şi în cadrul concertelor mai restrânse, un exemplu reprezentând concertul trupei rock româneşti Bucovina, de la finalul săptămânii trecute din Costineşti. 

Smiley, Despot şi Chirilă susţin iniţiativa #Fără penali

Cântăreţii Smiley şi Adrian Despot au fost fotografiaţi recent în timp ce semnau iniţiativa „Fără penali în funcţii publice“. De asemenea, Tudor Chirilă şi-a arătat susţinerea faţă de campania demarată de USR şi şi-a îndemnat fanii să semneze şi să convingă la rândul lor cât mai mulţi oameni să se alăture demersului. „Singura armă care ne rămâne este solidaritatea. Campania «Fără penali în funcţii publice» a strâns peste 300.000 de semnături. Reale, nu ale morţilor sau falsificate la kilogram. Eu am semnat această iniţiativă. Hai să încercăm să reparăm greşelile trecutului. Stă în puterea noastră şi într-o simplă mişcare a încheieturii care să mişte un pix strâns între degetele unui individ care poate face diferenţa“, a scris Chirilă pe Facebook.

FOTO Facebook 

Smiley si Adi Despot semneaza fara penali FOTO Facebook

Înjurăturile la concerte, efecte negative pe termen lung

Sociologii şi analiştii politici au explicat, pentru „Adevărul“, că mesajele anti-putere manifestate în timpul concertelor nu sunt un fenomen nou, fiind forme de frustrare colectivă refulate, ce indică nivelul la care a ajuns furia societăţii.

Cu toate acestea, astfel de manifestaţii nu pot fi considerate reprezentative, actele artistice adunând în general o parte mică din populaţie, şi nu masele. În cazul social-democraţilor, mesajele „anti” din timpul concertelor vor avea efecte abia pe termen mediu şi lung, generând un mare capital negativ de imagine. Nu imediat, însă.

„Frustrarea colectivă refulată face cumva bine PSD-ului pe termen scurt pentru că manifestările publice estompează din furia revoluţiilor. Eşti mai liniştit după ce te răcoreşti puţin. Pe termen mediu şi lung nu e bine, desigur. Astfel de mesaje transmit că PSD nu mai poate fi frecventabil. A mai existat în urmă cu 20 de ani ceva asemănător - „ruşinea de a fi PSDR-ist”. Chiar dacă nu schimbă opţiunile politice imediat, devin mai puţin frecventabili, este un cost simbolic enorm pentru social-democraţi. Desigur că îţi erodează imaginea indiferent cât pompezi tu prin primari şi diverse pomeni electorale. Nu pierzi automat alegerile că te-a înjurat unul la concert, dar cu siguranţă nu îţi face bine deloc pe termen mediu şi lung”, a explicat sociologul Alfred Bulai.

La rândul său, sociologul Mircea Kivu crede că, deşi astfel de concerte strâng în general un public din afara electoratului PSD, pe termen lung, manifestaţiile de tipul acesta ar putea produce o mobilizare electorală de partea opoziţiei.

„Se poate realiza şi un transfer de simpatie, în sensul în care poate sunt şi tineri care nu aveau o convingere politică înainte de concert, dar, văzându-şi artistul preferat că transmite un anumit tip de mesaj, va deveni şi el mai activ sau va fi influenţat. Pe termen lung, e posibil să erodeze partidul, să existe o mobilizare care să mărească masa electorală a opoziţiei”, a declarat Mircea Kivu pentru „Adevărul”.

Analistul politic Valeriu Turcan consideră că astfel de reacţii demonstrează „forţa uriaşă care s-a activat civic” începând cu Ordonanţa 13, însă schimbările în comportamentul electoral nu ar putea interveni decât dacă opoziţia ar reuşi să capitalizeze aceste mişcări.

Mesajele sunt indicatori ai nivelului de ură anti-PSD la categoria celor tineri şi educaţi. E o reacţie la nişte lucruri care au ieşit în cel mai vizibil mod cu putinţă din cadrul democratic. Nu dai jos guverne sau pui interpuşi în scaunul de prim-ministru când vrei tu în ţările democratice. Nu ignori toate semnalele de îngrijorare din societate. Nu trimiţi poliţia la cei care scriu pe gardul lor «Jos PSD». Este o involuţie democratică fără precedent şi toate aceste reacţii în zona artistică sunt expresia disperării în faţa acestei involuţii. Da, este o forţă uriaşă care s-a activat civic sub diverse forme şi în diverse momente de la Ordonanţa 13 încoace. Problema e că politic nu o capitalizează nimeni cum trebuie. Apoi, forţa aceasta este ea însăşi extrem de fragmentată şi pe asta mizează şi PSD-ul. Dacă şi-ar găsi o platformă pentru o minimă coordonare şi o expresie politică, ar da peste cap toate socotelile la viitoarele alegeri”, a explicat Valeriu Turcan.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite