ANALIZĂ Peste 60% dintre parlamentarii PSD nu mai prind un nou mandat. Ce nume grele au rămas pe dinafară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 36% dintre senatorii şi deputaţii PSD au prins loc eligibil pentru alegerile parlamentare din decembrie, arată o analiză realizată de „Adevărul“. Liderul PSD Marcel Ciolacu a lăsat pe dinafară parlamentari cu probleme de imagine şi apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, care, pe fondul pandemiei, au fost înlocuiţi cu nume sonore din medicină, Totuşi, pe lista PSD s-au strecurat şi candidaţi controversaţi.

PSD numără în acest moment 132 de deputaţi. Dintre aceştia, doar 48 mai ocupa un loc eligibil pentru alegerile parlamentare: 60 n-au mai prins deloc lista de candidaţi, în timp ce 24 sunt pe un loc considerat neeligibil de conducerea partidului, arată cifrele obţinute de „Adevărul“. Printre numele importante rămase pe dinafară se numără: Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de puşcărie, blocată de protestele masive din iarana anului 2017; Iulian Iancu, cunoscut ca „deputatul Gazprom“, după ce a făcut lobby intens în ultimii ani pentru compania rusească de energie; Eugen Nicolicea, unul dintre măcelarii legilor Justiţiei în era Dragnea, a fost parlamentar fără încetare din 1992; Doina Pană, fost ministru al Apelor, rămasă în istorie după ce, la inundaţiile din Teleorman din primăvara anului 2014, premierul Victor Ponta a întrebat-o: „Ce faci, fă Doina, aveai chef de nişte inundaţii?“; Cătălin Rădulescu, cunoscut ca deputatul Mitralieră, a intrat în conflict cu Marcel Ciolacu şi a plecat la Particul Ecologist alături de Liviu Pleşoianu, alt deputat PSD care n-a mai prins lista; Rozana Mânzatu, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Dăncilă; Georgian Pop, reîntors degeaba în PSD de la ProRomânia; Beatrice Tudor, fosta secretară a lui Liviu Dragnea, promovată în 2016 în Camera Deputaţilor pentru fidelitate; Dănuţ Andruşcă, fost ministru al Economiei în Guvernul Dăncilă, unul dintre apropiaţii baronului de Neamţ, Ionel Arsene; Corina Bogaciu, nepoata primarului din Voluntari Florentin Pandele, a fost scoasă de pe liste pentru a mai diminua din acuzaţiile de nepotism.

La Senat, dintr-un total de 69 de actuali senatori, doar 26 se mai regăsesc pe un loc eligibil pe lista PSD, 5 pe locuri considerate neeligibile, iar 38 au rămas cu totul pe dinafară. În capul maziliţilor: Şerban Nicolae, lansat în politică de Ion Iliescu, parte a troicii anti-Justiţie alături de Florin Iordache şi Eugen Nicolicea. La despărţirea de PSD, Şerban Nicolae s-a comparat cu Hagi. „Acţiunile mele din actuala legislatură, toată prestaţia mea publică ca parlamentar ar fi trebuit să fie recompensată, eu tot ce am făcut, am făcut în beneficiul electoratului. Faptul că sunt contestat cu atâta vehemenţă de adversarii politici asta spune totul. Este ca şi cum, la Mondialul din 94, România îl scotea pe Hagi din echipă pentru că aşa cereau adversarele“, a declarat Şerban Nicolae.

Ecaterina Andronescu a fost mazilită după un sfert de secol în prima linie a PSD, din postura de parlamentar sau de ministru; Nici Mihnea Costoiu, crescut sub aripa Ecaterinei Andronescu, nu a mai prins loc eligibil; Carmen Dan a fost trasă pe linie moartă pentru fidelitatea faţă de Liviu Dragnea; Nicolae Moga a plecat la pensie (specială), după trei mandate de senator şi 6 zile ca ministru de Interne, în timpul crimelor de la Caracal (2019); Liviu Marian Pop, zis „genunche“, n-a mai fost răsplătit de partid, în ciuda determinării cu care a apărat partidul la TV, indiferent de subiect; Radu Preda, o tânără speranţă a PSD, a fost lăsat de Marcel Ciolacu în afara listei, deşi era liderul senatorilor social-democraţi.

Timp de două luni, până la finalul mandatului, PSD va avea probleme să strângă majoritate în Parlament. Aleşii social-democraţi care nu se mai regăsesc pe listă deja nu mai respecta deciziile luate de conducere. Prima dovadă: mai mulţi deputaţi PSD au lipsit de la votul pentru ridicarea imunităţii lui Nicolae Bănicioiu, deşi partidul le-a impus să fie prezenţi şi să voteze la vedere, pentru a nu exista suspiciuni înainte de campanie. Nici la Senat, unde, teoretic, PSD are singur majoritate, social-democraţii nu au reuşit să pună pe ordinea de zi legea prin care Parlamentul primeşte puterea de a stabili data alegerilor parlamentare. Senatorul Ion Ganea a trădat, după ce a fost lăsat în afara listei pentru parlamentare.

Cine sunt noile stele social-democrate

PSD şi-a betonat lista de la parlamentare cu medici: Alexandru Rafila deschide lista la Camera Deputaţilor în Bucureşti, în timp ce Adrian Streinu Cercel e pe locul doi la Senat, tot în Capitală, după Gabriela Firea. În ţară, fostul ministru al Sănătăţii în Guvernul Cioloş, Patriciu Achimaş-Cadariu, candidează la Camera Deputaţilor din partea PSD Cluj. Rectorul Universităţii de Medicină din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, va candida şi el pentru un mandat de deputat. Directorul Spitalului Colentina, Remus Mihalcea, va deschide lista PSD pentru Camera Deputaţilor în Argeş. De asemenea, în judeţul Bacău lista pentru Senat va fi deschisă de Bianca Purcărin, medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă. În afara garniturii de medici, PSD a strecurat pe locuri eligibile şi persoane controversate: Laura Vicol, fosta avocată a Alinei Bica, candidează la Dolj. Fiul lui Cristian Popescu Piedone a fost inserat la Suceava. Dumitriţa Gliga, fiica baronului de Mureş, Vasile Gliga, va ajunge la rândul său în Parlament, în timp ce Adrian Solomon şi Irinel Stativă, care s-au certat cu chelnerii în şaormerie, vor obţine un nou mandat la Vaslui. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite