Analiştii politici: Pe cine ţinteşte jihadul Elenei Udrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caricatură: Vali Ivan/Adevărul
Caricatură: Vali Ivan/Adevărul

La 47 de zile după ce a postat pe Facebook mesajul „Justiţie până la capăt înseamnă şi adevăr până la capăt! Tic tac...tic tac“, Elena Udrea l-a atacat extrem de dur pe directorul interimar al SRI, Florian Coldea. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ au tradus mesajul lansat de fosta „sursă altenativă de informaţii a preşedintelui Traian Băsescu“.

Elena Udrea face un joc de imagine pozând în victimă, însă lucrul acesta nu o va ajuta în cadrul urmăririi penale, sunt de părere specialiştii, care au mai spus că, în realitate, tot ceea ce se petrece pe scena politică acum este o luptă pentru putere în România post-Băsescu.

Lucrul acesta este, de altfel, evident atunci când are loc o schimbare a puterii, atrage atenţia politologul Cristian Pârvulescu, care a explicat pentru "Adevărul" că atunci când ne uităm la cazul "dezvăluirilor" Elenei Udrea din interviul acordat vineri Hotnews, putem observa un pattern, adică elemente repetitive care se regăsesc şi în cazul altor politicieni vizaţi acum de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

"Este lupta pentru controlul puterii economice şi politice din România după prezidenţiale. Doamna Udrea, care a fost apropiată vreme de 10 ani de centrul puterii, de preşedintele Traian Băsescu, este evident afectată şi este scoasă din joc, poate cu duritate, dar sunt episoade pur şi simplu marginale. Pentru oamenii care sunt implicaţi în această luptă pentru putere, totul are aspectul unei tragedii precum Odiseea, dar, în realitate sunt, de fapt, zgomote de fond care apar de fiecare dată când are loc o alternanţă prezidenţială", a explicat Pârvulescu.

Din punctul său de vedere, problema este cum va reuşi preşedintele Klaus Iohannis, care nu are experienţa politicii bucureştene, să gestioneze această situaţie şi să echilibreze raporturile dintre instituţii.

"Pentru public, este evident că este o bătălie în interiorul serviciilor, între servicii, între DNA şi servicii, dar e ceva nou? Era de aşteptat să se întâmple asta, spre exemplu în 1997 şi 2005 a fost la fel. Practic suntem într-un pattern, este o încercare de a menţine şi prelua puterea. Acum se pune problema instrumentalizării procuraturii, adică Udrea a depăşit anumite limite pe care ceilalţi, în 2005, respectiv în 1997, le respectau, şi a sugerat că există o politizare a mass-mediei", a analizat Pârvulescu. Mai departe, el spune că ceea ce a sugerat Udrea este că unele instituţii ale statului, precum SRI şi DNA, se amestecă în jocul politic, confirmând ipotezele celor care susţineau că în România DNA-ul a fost politizat. "Eu consider asta ca fiind o strategie de apărare într-o situaţie limită în care doamna Udrea îşi negociază, de fapt, poziţia. Discutăm despre o negociere în sensul unei partide de cărţi în care cineva plusează în încercarea de a obţine o soluţie avantajoasă sau de a-şi maximiza şansele de supravieţuire", a spus analistul politic.

cristian parvulescu

Lupta pentru controlul deciziilor prezidenţiale

Întrebat cine poate să mai iasă să facă declaraţii, Pârvulescu spune că ne putem aştepta ca Traian Băsescu să facă o mişcare. "Să nu uităm că, în ultimul timp, Traian Băsescu tace. Pune doar pe blog fotografii şi anunţuri despre nepoţelul nou-născut". Mai departe, el face câteva observaţii referitor la modul în care se comunică momentan, în politica post-Băsescu. Spre exemplu, putem observa că declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis nu se aseamănă deloc cu discursurile spumoase ale lui Traian Băsescu. Pârvulescu spune că Iohannis comunică puţin de felul lui şi că este obişnuit să analizeze toate efectele unei decizii, ceea ce poate fi totuşi problematic dacă trebuie luate decizii rapide.

"Iohannis este foarte atent la ceea ce declară şi nu este expansiv. Ca urmare, le dă unora oportunitatea să vorbească şi să provoace scandal în încercarea de a-l influenţa şi de a şi prelua controlul asupra deciziilor prezidenţiale, pentru că sugestia e că a fost o bătălie pe controlul deciziilor lui Băsescu. Aici, Udrea o spune clar, că a fost o bătălie, o confruntare între informaţiile pe care SRI-ul le dădea, şi sursa alternativă pe care o constituia dumneaei (Udrea). S-a întâmplat exact ceea ce a vrut Udrea, să fie luată în discuţie, să fie de notorietate afirmaţiile ei, să producă tensiuni, să producă un scandal şi probabil, în felul acesta să încerce să obţină nişte poziţii. Sugerează că are multe de spus", mai spune Pârvulescu.

Dincolo de asta, spune politologul, problema importantă este cum putem să asigurăm instituţii neutre în această ţară. "Ce înseamnă statul de drept? Înseamnă ierarhia normelor, în care Constituţia este supremă şi instituţiile sunt neutre. Cum putem asigura asta? Se pare că cei 10 ani de preşedinţie ai lui Traian Băsescu nu prea au reuşit, adică declaraţiile lui Udrea sunt un epilog nefericit al deceniului Băsescu", a conchis Pârvulescu.

Dan Ionescu, analist politic: "Putem interpreta mesajele Eleni Udrea drept un avertisment"

Analistul politic Dan Ionescu spune că declaraţiile Elenei Udrea seamănă izbitor cu cele ale lui Dan Voiculescu, şi că tot ce face este să se autovictimizeze, ceea ce nu îi impresionează pe procurori. "Pe domnul Voiculescu îl ura Traian Băsescu şi îi făcea dosare. Pe Elena Udrea o urăsc serviciile secrete aşa că au pus DNA să îi facă dosare. Sunt declaraţii clasice de auto-victimizare care nu cred că o vor ajuta prea mult în cadrul urmăririi penale dacă ne uităm la alte exemple similare. Pe de altă parte, cred că Elena Udrea a încercat să transmită mai multe mesaje, unele de ameninţare, altele de avertizare. E greu să descifrezi cu exactitate cui şi ce a vrut să spună pentru că nu cunoaştem detalii exacte despre activităţile sale extra-politice. A menţionat în declaraţiile sale pe toată lumea, de la Traian Băsescu la Victor Ponta şi americani. Le putem interpreta ca un avertisment că dacă nu o vor lăsa în pace va continua să povestească ceea ce ştie. Asta pentru că nu a oferit prea multe detalii exacte iar principalii martori pe care i-a adus sunt fostul ei soţ, momentan arestat, şi Culiţă Tărâţă, care nu o mai poate susţine deaorece a decedat", a declarat Ionescu.

dan ionescu

În ceea ce priveşte efectul asupra imaginii Elenei Udrea, el nu crede că o avantajează scandalul pe care l-a provocat. "Vorbim despre unul dintre cei mai puternici oameni politici din România din ultimii zece ani. În acest context, dacă Elena Udrea ştia de un complot al serviciilor secrete pus la cale cu diverşi oameni politici, atunci era de datoria ei să facă public acest lucru de vreme ce vorbim de o problemă de securitate naţională. Plus că, în jurul ei, se pare că mai toţi cei din anturajul său (familie şi prieteni deopotrivă) făceau trafic de influenţă şi erau implicaţi în dosare de corupţie de dimesiuni incredibile. În mai puţin de un an, Elena Udrea a candidat la preşedinţie, a acuzat SIE că o urmăreşte şi o fotografiază prin străinătate, în timp ce SRI îi face dosare. Ce lipseşte din această imagine e tocmai responsabilitatea de care un om politic de talia ei ar fi trebuit să dea dovadă", este părerea analistului politic.

Adi Zăbavă, analist politic: "Nu cred că suntem în situaţia în care serviciile secrete conduc România"

Întrebat ce crede despre faptul că Elena Udrea se laudă că a intervenit pe lângă premier pentru numirea Codruţei Kovesi în funcţia de procuror general, analistul politic Adi Zăbavă spune că "Întregul set de dezvăluiri stă sub semnul întrebării în ceea ce priveşte credibilitatea. Spun asta nu sunt lucruri recente şi cu toate acestea dezvăluirile vin imediat după punerea sub acuzare a doamnei Udrea. Nici profilul politic nu o ajută, momentan nefiind un politician cu o cotă mare de încredere. Cât despre dezvăluirea de informaţii, scena politică românească a mai avut astfel de episoade, cel mai recent fiind dezvăluirea fostului preşedinte Traian Băsescu privind colaborarea lui Victor Ponta cu un serviciu secret în trecut".

Dar ce facem cu teoriile conspiraţiei, conduc serviciile secrete România, aşa cum susţine Elena Udrea, care îl descrie pe domnul Coldea ca pe un „deţinător al secretelor tuturor”? Zăbavă spune că mereu a existat o astfel de teză, mai ales în preajma momentelor electorale. Teoriile acestea sunt şi consecinţa puterii pe care serviciile de informaţii din perioada comunistă au avut-o. "Cu siguranţă cine deţine informaţia are şi o putere mare, dar nu cred că suntem în situaţia în care serviciile secrete conduc România", este părerea analistului politic.

adi zabava

Referitor la declaraţiile Elenei Udrea conform cărora directorul SRI ar avea ambiţii precum „puterea totală în stat", Zăbavă atrage atenţia că România e o ţară care face parte din NATO şi din Uniunea Europeană, iar  apartanenţa la aceste organizaţii ne fereşte de astfel de scenarii şi declaraţii de acest fel nu ar trebui să ne sperie, indiferent de cel care le face.

În ceea ce priveşte impactul social pe care îl au atacurile acestea declarative la institituţiile statului, Zăbavă nu crede că au puterea de a destabiliza şi de a ştirbi credibilitatea justiţiei. "Cred că impactul social e redus, iar scandalul poate ajunge cu adevărat o temă de dezbatere publică doar în situaţia în care el se va prelungi şi va însemna mai mult decât nişte declaraţii. Însă cred că e puţin probabil ca acest lucru să se întâmple", a încheiat Zăbavă.

Alfred Bulai, sociolog: "Cred că Udrea ştie despre multe afaceri din ţara asta, nu numai ale lui Cocoş"

Sociologul Mircea Kivu spune că nu a văzut nimic concret în interviul dat de Elena Udrea vineri, pentru Hotnews, numai nişte afirmaţii de genul “mi-a spus nu ştiu cine”, care nu crede că se pot constitui într-un capăt de acuzare. "Zice că a scris un denunţ, chiar aş fi curios să văd dacă a scris ceva concret acolo. E clar că serviciile secrete sunt puternice şi tind să câştige cât mai multă putere, am văzut acum două săptămâni când am asistat la un fel de revoltă a unui şef de servicii în faţa justiţiei. Serviciile secrete au, într-adevar, tendinţa să acumuleze putere şi influenţă, dar aveau şi până acum doi ani, când era doamna Udrea la putere", spune Kivu.

Sociologul este de părere că e nevoie de un control mai serios al serviciilor, dar de câte ori se vorbeşte despre aşa ceva, se înţelege că un grup de politicieni trebuie să aibă acest control, nu societatea civilă.

"Doamna Udrea exagerează şi ştim de ce, pentru că în momentul acesta justiţia îi este antagonică şi este normal să opună rezistenţă. Între politicieni există nişte legături, relaţii destul de diferite de cele formale. Ştim că Udrea este adversara PSD, dar se ştie şi că aceşti oameni cooperează la nivel neoficial. Sunt foarte multe fumigene care se aruncă în astfel de situaţii şi nu ar trebui să luăm foarte în serios afirmaţii de genul acesta", a spus Kivu.

La rândul său, Alfred Bulai, sociolog, Conf.Univ.Dr. la departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), atrage atenţia că nu putem pleca de la premiza că lucrurile pe care le-a spus Elena Udrea sunt adevărate. "Ea ştie să-şi facă imagine şi să-şi creeze suport, astfel, o parte din populaţie va fi ferm convinsă că este o chestiune politică: Udrea s-a ridicat împotriva SRI-ului şi acum pozează în apărătoarea democraţiei. Este o victorie de imagine, dar nu cred că o va ajuta foarte mult în lupta pe care o duce. Faptul că a ieşit la atac în loc să aştepte să fie victimă este mai mult un joc de imagine pentru populaţie, nu pentru Parchet", a spus sociologul.

În privinţa arestorilor recente, Bulai atrage atenţia că personajele implicate (Adrian Videanu, Victor Hrebenciuc) nu mai au acum greutatea politică pe care o aveau acum 10 ani. "Cred că Udrea ştie despre multe afaceri din ţara asta, nu numai ale lui Cocoş. Nu cred că Udrea a avut vreo influenţă în numirea lui Kovesi, genul acesta de afirmaţii, unde este evident că nu doamna Udrea a hotărât cine conduce DNA-ul, ridică îndoieli vizavi de ceea ce spune", este de părere Bulai.

Declaraţiile Elenei Udrea în interviul Hotnews

La două zile după ce a fost pusă sub control judiciar, Elena Udrea, într-un interviu pentru Hotnews, a început să scoată la iveală amânunte dintr-o Românie care nu se vede şi la care au acces numai oamenii de afaceri, politicienii şi şefii serviciilor. Unele afirmaţii ale Elenei Udrea au iz de adevăr, iar altele se cam bat cap în cap. Spre exemplu, fostul ministru al Dezvoltării povesteşte că fostul său soţ, Dorin Cocoş, aflat acum în arest, se întâlnea cu actualul director interimar al SRI, Florian Coldea, direct la sediul instituţiei.

„Ştiam că (n.r.- Dorin Cocoş) sâmbăta, duminica, mergea la SRI. Nu, nu  l-am întrebat ce caută, pentru că îmi imaginam că se duce, clar, să vorbească cu oamenii de acolo, că nu cred că se ducea să tundă iarba din curtea SRI-ului. Acuma, doar ideea că vorbeşti cu şefii SRI, cu generalul Coldea, cu George Maior, şi nu-mi spui – evident că vorbeşti nişte lucruri care ţin de voi: de bărbaţi, de business, de ce-oţi vorbi voi acolo“, a spus Elena Udrea.

Deşi spune că Dorin Cocoş avea o relaţie directă cu Florin  Coldea, ulterior, pe parcursul interviului, Udrea spune că fostul său soţ i-a cerut ei să-i stabilească o întâlnire cu Coldea, pentru a vorbi despre dosarul Microsoft. 

„În momentul în care a apărut dosarul Microsoft şi s-a vehiculat numele fostului sot, eram în plină campanie electorală. A venit la mine fostul soţ să ma roage să îi fixez, să intermediez o întâlnire cu dl Coldea şi dl Maior, spunându-mi că nu doreşte să îi apeleze direct pentru că, mă rog, aşa era situaţia, însă am întrebat de ce ar face asta, de ce să vorbească, şi a spus ca ar dori să lamurească acuzaţiile din dosar, în condiţiile în care mi-a spus că a făcut nişte lucruri, la solicitarea dlui Coldea“, a spus Elena Udrea, adăugând că era vorba despre finanţarea cu 500.000 de euro a deputatului PSD Sebastian Gghiţă ţşi a televiziunii sale, România TV. Elena Udrea, de altfel, a făcut şi un denunţ la DNA împotriva generalului Coldea.

„Coldea mă rezolvă“

SRI a reacţionat imediat, pe cât de tehnic, pe atât de tăios. „Referitor la alegaţiile exprimate în spaţiul public cu privire la activitatea SRI şi a reprezentanţilor acestuia, Serviciul nu se pronunţă cu privire la declaraţiile unor suspecţi aflaţi în urmărire penală, cu atât mai mult la situaţia unor dosare penale la a căror iniţiere şi instrumentare a contribuit“, a afirmat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.

Elena Udrea a interpretat altfel mesajul. „Coldea cere timp pentru a putea să-şi rezolve problemele interne apărute după dezvăluirile pe care le-am făcut. Practic, are nevoie de timp pentru a muşamaliza lucrurile. Eventual, până mă «rezolvă» pe mine“, a scris Udrea, ieri, pe facebook. Fostul ministru al Dezvoltării crede că generalul Coldea este în spatele dosarului său la DNA. „Sebastian Ghiţă mi-a spus că domnul Coldea mă urăşte, pentru că am fost permanent o sursă alternativă de informaţii la preşedinte“, a susţinut Udrea. În urma acestor declaraţii, preşedintele Comisiei de Control a SRI din Parlament, Georgian Pop, a declarat că forul pe care îl conduce va audia conducerea interimară a SRI cu privire la acuzaţiile aduse de Elena Udrea.

Se răfuieşte şi cu Kovesi

Elena Udrea a lansat un atac voalat şi la adresa Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA. „Dl. Coldea, pe de o parte, deţine toate secretele, pe de altă parte are o foarte bună relaţie cu dna Kovesi. Şi vă spun eu, care am intervenit în numirea dnei Kovesi în funcţia de procuror DNA. Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta să discut tocmai numirea Codruţei Kovesi în funcţie”, a spus Elena Udrea, care a rememorat momentul.

„Într-o seară, în 2013, la biroul dlui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care locuieşte, am discutat atunci cu dl. Ponta şi una din obiecţiile pe care le avea era tocmai faptul că (n.r. - Kovesi) ar fi ascultat foarte mult de SRI“, a spus Udrea, iar  Laura Codruţa Kovesi a replicat: „Nu e prima dată când suspecţii din dosare fac declaraţii denigratoare la adresa mea şi nu le comentez“. Victor Ponta, în stilu-i carcteristic, a evitat să răspundă dacă a discurtat cu Udrea despre procurorul-şef al DNA. „Discuţiile dintre oameni politici, atâta timp cât nu privesc fapte ilegale, nu cred că ar trebui povestite“, a răspuns Ponta, iar jurnaliştii au completat: „Indirect, ne spuneţi că v-aţi întâlnit cu doamna Udrea“. „Indirect vă spun că m-am întâlnit cu toţi oamenii politici“, a încheiat Ponta.

caicatura elena udrea
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite