Analiştii politici:  Dan Diaconescu câştigă din meciul Ponta - Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Diaconescu ar putea profita de lupta dintre Ponta şi Băsescu    FOTO Mediafax
Dan Diaconescu ar putea profita de lupta dintre Ponta şi Băsescu    FOTO Mediafax

Disputa politică dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta şi-a consumat astăzi un nou episod pe tema bugetului alocat de UE, în perioada 2014-2020. Contrele dure dintre cei doi reprezintă o altă luptă electorală, consideră însă analiştii politici. Războiul dintre Ponta şi Băsescu i-ar putea aduce beneficii electorale lui Dan Diaconescu care marjează pe electoratul format din nehotărâţi, dar şi sătui de disputele politice.

Sociologul Alfred Bulai consideră că o dispută de politică internă, dar cu mize europene nu va atrage după sine schimbări majore în sondaje. ”Cu siguranţă că este un nou joc electoral, în care pur şi simplu se valorifică o atitudine de genul ”nu ne vindem ţara”. Victor Ponta marjează pe această strategie împins şi de adversarul său politic, Dan Diaconescu. Dacă ar fi să câştige cineva în disputa Ponta-Băsescu, acela este premierul. Nu se poate vorbi de un câştig major, dar punctează prin această strategie de tip naţionalist.”, a comentat Alfred Bulai pentru adevarul.ro.

Bulai consideră că Dan Diaconescu ar fi putut fi arbitrul unei confruntări între Ponta şi Băsescu, dar contextul politic nu îl ajută. ”Diaconescu a câştigat în timpul referendumului şi în scandalul Oltchim. Acum nu are cum să se poziţioneze. Este o dispută pe plan european, în care el nu are niciun rol. Va câştiga şi din această dispută, dar nu la fel de mult cum a câştigat astă vară. Nici Ponta sau Băsescu nu sunt cu adevărat prinşi în această dispută. Norocul nostru este că nu ei hotărăsc ce se întâmplă la Bruxelles. Au o echipă mult prea mare în spate şi aceştia vor dicta.”, a mai completat Bulai.

Tradiţia îl dă pe Băsescu câştigător

Sociologul Marius Pieleanu susţine că datele sociologice creditează preşedintele câştigător în ceea ce priveşte temele de politică externă. ”Este un soi de tradiţie. Românii consideră că politica externă este atributul preşedintelui. Indiferent dacă acesta se numeşte Traian Băsescu sau oricine altcineva”, a explicat Pieleanu.

”Disputa dintre preşedinte şi premier măreşte aria nehotărâţilor, a celor care s-au săturat de clasa politică. În acest context câştigă Dan Diaconescu. Românii înţeleg de obicei prin primenirea clasei politice o schimbare a actorilor politici. Tocmai de aceea Diaconescu ar putea profita. Însă această dispută nu va tranşa în niciun fel războiul politic”, a mai explicat Pieleanu.  

Lupta mediatică dintre Ponta şi Băsescu

Analistul Bogdan Ficeac a remarcat însă un alt aspect al disputei dintre preşedinte şi premier. ”Intervenţia lui Băsescu de astăzi a fost un fel de luptă pentru a-i lua faţa lui Ponta. Preşedintele ştia că premierul are conferinţă de presă şi a prelungit intervenţia în aşa fel încât să-l acopere pe Victor Ponta. El ştia că toate televiziunile vor merge la Cotroceni”, a explicat Ficeac pentru adevarul.
În ceea ce priveşte câştigurile politice, Ficeac consideră că acest război continuu nu va aduce beneficii pentru niciunul dintre cei doi. ”Dacă vă uitaţi pe sondaje veţi vedea că în perioada referendumului, atât Ponta, cât şi Băsescu au pierdut. Nu a câştigat nimeni. Pe acest trend de nemulţumire a urcat Dan Diacoescu şi va continua să urce dacă această stare se menţine”, a mai punctat Ficeac.





 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite