Analişti politici: Remanierea "greilor" din PDL, o victorie a Elenei Udrea, este echivalentă cu destabilizarea partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăsarea fără portofolii a grupării Blaga-Videanu-Berceanu va fi o victorie a Elenei Udrea în interiorul partidului, dar ar putea duce şi la destructurarea PDL-ului, sunt de părere analiştii politici chestionaţi de adevarul.ro.

Citiţi şi:

Întâlnirea dintre Băsescu şi liderii PDL s-a încheiat. Vezi cine pe cine înlocuieşte

UDMR: niciun ministru înlocuit. Cseke, mustrat

"Schimbarea imaginii PDL-ului (în ochiii electoratului, n.r) nu se poate face cu o simplă remaniere. Partidul se va putea reabilita când va face un gest împotriva lui Traian Băsescu", a declarat analistul Cristian Pîrvulescu. Potrivit acestuia, pe lista celor care vor rămâne fără portofolii nu se pot găsi numele greilor din PDL, decât dacă se doreşte destructurarea partidului, sau chiar trântirea Guvernului la moţiunea de cenzură anunţată de PSD.

"Dacă această remaniere va afecta nume importante înseamnă că e gândită ca să ducă la prăbuşirea Guvernului. Am putea asista la destructurarea partidului", este de părere Pîrvulescu.

Potrivit acestuia, partidul condus de Emil Boc are şi aşa probleme organizatorice şi care ţin de mobilizarea  membrilor. "Partidul este o organizaţie care distribuie resurse, iar Blaga, Videanu şi Berceanu, asigură distribuirea resurselor în interior tocmai pentru că ei cunosc foarte bine partidul", a explicat pentru adevarul.ro, Cristian Pîrvulescu.

O posibilă remaniere a unuia dintre "greii" PDL va fi o victorie pe plan intern a Elenei Udrea, iar "pentru Traian Băsescu este mai important destinul doamnei Udrea decât stabilitatea partidului", potrivit analistului Bogdan Teodorescu. Acesta este de părere că o remaniere a miniştrilor Muncii şi Finanţelor, respectiv Mihai Şeitan şi Sebastian Vlădescu, era oricum iminentă. "Schimbarea sigură este a celor doi artizani ai aberaţiei cu drepturile de autor", a adăugat Teodorescu.

Claudiu Săftoiu ar adăuga pe lista remaniabililor şi numele ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. Acesta este de părere că remanierea nu este oportună, "în condiţiile în care filozofia Guvernului va rămâne aceeaşi şi vor fi înlocuiţi doar pioni".

"Blaga, Videanu şi Berceanu sunt cei mai experimentaţi miniştri ai cabinetului Boc. Nu ei trebuie schimbaţi", a declarat, pentru adevărul.ro, Claudiu Săftoiu.

Totuşi, în varianta în care unul dintre greii PDL-ului va fi sacrificat, Săftoiu nu crede într-o rupere a partidului. "Partidul va accepta orice decizie luată la vârf. În spatele lui Blaga, Videanu sau Berceanu nu se vor încolona pedeliştii. În spatele doamnei Udrea da, datorită spaimei faţă de Traian Băsescu", a adăugat Săftoiu.

Se va umbla doar la miniştrii PDL

În ceea ce priveşte posibila înlocuire a vreunui ministru UDMR sau UNPR, părerile sunt împărţite. Săftoiu consideră că, în condiţiile în care deasupra capului Executivului planează moţiunea de cenzură a PSD-ului, remanierea nu va viza niciun ministru al partenerilor de coaliţie.

"Se va umbla numai la miniştri PDL-ului, nu şi la miniştrii partenerilor de guvernare pentru că de aceştia depinde rezultatul moţiunii de cenzură anunţată de PSD pentru începutul sesiunii parlamentare ( care va începe în septembrie, n.r)", a precizat Săftoiu.

"Remaniera lui Cseke Attila (ministrul Sănătăţii, şi singurul udemerist pus pe lista remaniabililor, n.r), dacă va avea loc, se va face cu acordul UDMR-ului. PDL nu vrea să scoată UDMR de la guvernare şi UDMR nu vrea să plece", este de părere şi Bogdan Teodorescu.

Cristian Părvulescu, pe de altă parte, consideră că remanierea unui ministru UDMR, respectiv a şefului de la Sănătate, Cseke Attila, ar putea fi folosită de partidul condus de Marko Bela pentru a ieşi de la guvernare. Liderul UDMR a declarat zilele acestea că remanierea nu ar viza vreun ministru al acestei formaţiuni, deoarece aceştia nu pot fi acuzaţi de incompetenţă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite