AMR şi APR cer CSM grăbirea numirii Monei Pivniceru în funcția de ministru al Justiției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să acţioneze cu celeritate în rezolvarea aspectelor procedurale prealabile numirii Monei Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei, fiind pentru prima oară în istoria postdecembristă când pentru această înaltă funcţie este propus un judecător de carieră.

Potrivit unei scrisori către membrii CSM adresată de AMR, prin preşedintele Dan Spânu, şi APR, prin preşedintele Constantin Sima, remisă luni, magistraţii salută nominalizarea judecătoarei Mona Maria Pivniceru pentru funcţia de ministru al Justiţiei, însă faptul că CSM a menţinut un termen de două săptămâni pentru a lua act de demisia din acest organism a acesteia - act unilateral de voinţă - şi a discuta detaşarea sa, a creat o profundă nemulţumire şi nedumerire în rândul judecătorilor şi procurorilor.

"Considerăm că în împrejurările actuale, lipsa unui titular al portofoliului justiţiei, starea de provizorat şi interimat nu sunt în interesul nimănui. Din acest motiv solicităm tuturor celor implicaţi - îndeosebi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie precum şi CSM - să acţioneze cu celeritate pentru rezolvarea aspectelor procedurale prealabile numirii efective în funcţia de ministru a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru. Respectarea prevederilor legale în acest sens este absolut necesară, dar ea nu trebuie să aibă nimic în comun cu tergiversarea, formalismul excesiv şi lentoarea procedurilor administrativ- birocratice", se arată în scrisoarea citată de Agerpres.

Asociaţiile magistraţilor susţin că, deşi este perioada de concedii şi vacanţă judecătorească, pentru situaţii mult mai puţin importante consiliul s-a putut reuni de îndată în şedinţă extraordinară.

"Credem că într-o asemenea situaţie interesele de grup, orgoliile şi motivele străine de buna funcţionare a justiţiei nu au ce căuta, iar onoraţii membri ai CSM să-şi amintească faptul că în forul suprem al puterii judecătoreşti nu se reprezintă pe sine, ci marele număr de magistraţi care i-au ales şi în faţa cărora răspund pentru îndeplinirea mandatului. Este pentru prima oară în istoria postdecembristă când pentru această înaltă funcţie este propus un judecător de carieră, un om ce provine din sistemul judiciar, pe care îl cunoaşte în profunzime şi ale cărui trepte ierarhice le-a urcat în timp, cu onestitate, profesionalism şi probitate morală", mai subliniază sursa citată.

AMR şi APR menţionează că Mona Maria Pivniceru nu este numai un militant important şi curajos pentru independenta justiţiei, aşa cum o cunoaşte opinia publică, ci şi un judecător cu o carieră excepţională în sistemul judiciar şi in mediul universitar.

"Reputaţia şi credibilitatea sa, respectul de care se bucură în rândul colegilor, a celorlalte profesii juridice, a societăţii civile şi a tuturor celor ce ii cunosc activitatea sunt unanime. Noi vedem în această desemnare o expresie a normalităţii, a bunului simt şi o premisă ca în funcţionarea sistemului judiciar şi afirmarea supremaţiei legii evoluţiile să fie pozitive, spre o justiţie independentă, eficientă, credibilă, cu adevărat europeană", mai susţin cele două asociaţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite