Liderul deputaţilor jurişti, despre amnistierea infractorilor : Nu este o lege cu dedicaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, a declarat marţi că proiectul de lege care scuteşte de la pedeapsă o anumită categorie de infractori este corect şi corespunde normelor europene şi cerinţelor CEDO.

"Nu intră luarea şi darea de mită. Omor, tâlhărie, pedofilie, agresiuni, şi violenţă. Un exemplu care intră este falsificarea de bilete de transport. Perioada este de 7 ani pentru că ne-am raportat la codul în vigoare. Este determinat de normele europene. Suntem condamnaţi pe bandă rulantă. Suntem pe locul 3, după Rusia şi Turcia, la condamnări. Este politica impusă de CEDO. Este o lege corectă, fără dedicaţie", a fost explicaţia dată de Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice, forul care a amendat în secret, luni noaptea, proiectul de lege privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse. 

Deputaţii vor vota astăzi proiectul de lege privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, propus de deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu.

Preşedintele Traian Băsescu "roagă" Camera Deputaţilor să respingă Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, care ar decredibiliza eforturile de luptă anticorupţie şi justiţia, declară purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea. Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui, "o eventuală adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei şi va afecta încrederea în justiţie având, în acelaşi timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)".

CE SUNT AMNISTIA ŞI GRAŢIEREA

Amnistia înseamnă iertarea totală a faptei, iar aplicarea acesteia curăţă complet cazierul făptuitorului, în vreme ce graţierea îl iartă doar de executarea efectivă a pedepsei, cazierul rămânând „pătat“.  Precizăm că amnistia se aplică unor categorii de infracţiuni şi se raportează la pedeapsa maximă prevăzută de lege, în cazul de faţă  4 ani. Faptele penale prevăzute cu o pedeapsă maximă de 4 ani sunt relativ lipsite de gravitate, cum ar fi infracţiunile la legea rutieră, la regimul silvic, forme uşoare de violenţă etc.





 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite